Eskiler büyük hedefler için, “uzun, ince bir yol…” der. İlkeli, kararlı, azimli bir yolda mutlaka er veya geç hedefe ulaşırsınız. Buna yürekten inanıyorum. Bizim inancımızda, ‘yeise yer olmadığını…’ belirtmek isterim.

Elazığ Şehrimizde, “Uluslararası Türkiye- Azerbaycan Üniversitesinin Açılması…” yönündeki, “TURAN Gazetesi’nin manşetine taşıdığı haberi…” kamu vicdanında olumlu tepkilerin oluşmasına ve zaman içerisinde, ‘’şehrimizin ana gündemine oturmasına da…’ vesile oldu.

Elazığ- Bakü arasında o kadar sıcak bağlar oluştu ki, ‘her iki şehrimizi…’ iki can kardeş olarak nitelendirebiliriz. Özellikle de “Elmas Yıldırım…” Stalin’in zulmünden kaçarak Elazığ Şehrimize gelen bir büyük muallim, bir büyük mütefekkir.  1933-1952 yılları arasında; Elazığ Şehrinde, ‘şiir, sanat, edebiyat, folklor araştırmalarıyla da bir nesli etkileyecektir’ Elmas Yıldırım için kaleme aldığımız bir dörtlükte şöyle diyoruz; “Gala'dan Gala‘ya köprü kurmuşum / Her iki Gala, yüreğim, can evim / Vatan sevgisi imanım demişim / Tutuşturur tüm cihanı alevim!”

Türk Edebiyatı Vakfı’nda, “Şair Elmas Yıldırım Adına Yazılan Kitabın Tanıtımı Yapılıyor!”

09 Ağustos 2022 Tarihli Turan Gazetesi’nin birinci sayfasında manşetten Azerbaycan Millî Meclis Başkanı Ganire Paşayeva’nın bir sözünü verecekti, “Bütün Gücümle Çalışacağım!” Bu bir irade!

Bu bir tavır!  Ganire Paşayeva, Elazığ Şehri için ise, “Türkiye’deki Azerbaycan!” Bu söze bizler, ‘gönül alkışlarımızla…’ cevap verebiliriz. Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Serhat Kabaklı, “Elmas Yıldırım’ın kaybolan mezarına karşılık Hazar Gölü kıyısında uygun bir yere “Anıt Mezar” yapılacağını…” ifade ediyorlardı. Bütün bunlar, ‘tarihî adımlardır’ O tarihi adımlara, F.Ü. Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş’ın, ‘sıcak ve samimi bir ilgi göstermesi…’ bizim için çok önemlidir.

Sözümüzün başına, “Uzun ince bir yol…” dedik. Şehir olarak da ‘O Yola Çıkıldı…’

Elazığlılar Ankara Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar ile görüşüyorum. “15 Eylül Tarihinde Harput Senfonisi, Bakü’de…” Peki, kimlerle birlikte gidilecek…

“Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile birlikte Elazığ Milletvekili Metin Bulut, Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, Eski Elazığ Valisi Muammer Muşmal, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, ETSO Başkanı Asilhan Arslan…”  Mehmet Çağlar bizlere, Dışişleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın büyük katkıları olduğunu da ifade ettiler. Ve kuşkusuz, Bakü’de; “Uluslararası Elmas Yıldırım Türkiye- Azerbaycan Üniversitesi…” Elazığ Şehrinde açılması, ‘gündeme…’ gelecek.

Dr. Öner Kabasakal’ın, Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı’nın 2022 Temmuz Sayısında, “Türkiye- Azerbaycan Ortak Üniversitesi Hayalimiz!” başlıklı mükemmel bir yazıları yer alıyor. Sn. Kabasakal, “uzun yıllar DPT’de önemli görevler almış, TİKA Başkanlığı’nı yapmış, Ahmet Yesevi Üniversitesi‘inde mütevelli heyetinde bulunmuş…” önemli bir bürokrat, Türk Dünyasını yakından bilen aydınımız…

Sn. Kabasakal, “Uluslararası Elmas Yıldırım Türkiye- Azerbaycan Üniversitesi’nin…” nasıl bir model olacağını kapsamlı bir şekilde analiz ederken; “Üniversitenin Bakü ve Elazığ Kampüslerinde hangi bölümlerin yer alabileceğine kadar…” genel bir değerlendirme yapmışlar.

Ekim-2022 ayı içerisinde, “Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarının 25. si gerçekleştirilecek…”

Daha önceki yazımızda da ifade ettik, Cumhurbaşkanı Danışmanı Prof. Dr. Aygün Attar, Ganiye Paşayeva, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rızayev, Prof. Dr. Tamilla Aliyeva, Sabir Rüstemhanlı (Azerbaycan) ile birlikte Türkiye’den Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’na büyük katkıları olan, Prof. Dr. Sadık Kemal Tural, Yahya Akengin, Yavuz Bülent Bakiler, Yakup Ömeroğlu vs. çağrılmalı…

Türk Dünyası Hizmet Ödülü, “Azerbaycan Devlet Başkanı İlhan Aliyev’e verilmelidir…” 

Bizler şunu gayet iyi biliyoruz, “tarih boyunca aynı kaderi, sevinci, acıları paylaşan bir milletiz!”

“Türk Birliği’ne…” doğru yol alışın azim ve iradesinde, “Bir Millet, İki Devletiz!” ifadesiyle de “uzun ince bir yolda…” olduğumuzu söyleyebiliriz.