1 Mayıs 1930 tarihinde yayın hayatına başlayan TURAN GAZETESİ 95’inci yaşını kutlarken sadece Elazığ için değil Türkiye’nin de en eski 10 gazetesinden biri olarak, Türk basın dünyasının tarihi çınarları arasında yer almıştır. Gazete verilen bir sürelik aradan sonra 2021 yılında yeni ve farklı bir anlayışla tekrar yayın hayatına başlarken, o tarihte de ifade ettiğim gibi, Turan gazetesi yaklaşık bir asırlık tarihi süreçte önemli bir başarı öyküsü yaratmıştır. Uzun soluklu bu başarının ortaya konulması değerli olmasının yanı sıra devamlılığı da önemlidir.

Türk basın tarihini incelediğimizde; Türkiye’nin en eski gazetesi “Yeni Asır” ın yayın hayatını 128 yıldır sürdürdüğünü, Adana’da 1918-2023 yılları arasında yayınlanan 105 yıllık “Yeni Adana” gazetesinin yayın hayatına son verdiğini, 1946’dan bu yana Aydın’da yayın hayatını sürdüren “Ses Gazetesi” nin Türkiye’nin yayında olan en eski 10 gazete arasında yer aldığını, Konya’nın en eski gazetesinin 1949 yılında kurulduğunu, keza 86’ıncı yılını dolduran “Siirt Gazetesi” nin Türkiye’nin en eski 10 gazetesi arasında 7’nci sırada olduğunu, Sakarya’da yayın hayatını sürdüren “Yeni Sakarya” gazetesinin 70’inci kuruluş yıldönümünü kutladığını görüyoruz. Bu bilgiler doğrultusunda, 1930 yılında yayın hayatına başlayan Turan Gazetesi’nin Türkiye’nin yayında olan en eski 10 gazetesi arasında 95’inci yaşını kutlamasını çok önemli ve değerli buluyoruz.

Kurucusu İhsan Turan’la başlayan, İsmet, Kemal, Turan ve Celal Turan’la devam edip, günümüzde Murat ve Eşref Turan’la devam eden bu yolculukta emeği ve katkısı olan sayısız kişileri saygı ve sevgi ile anıyoruz. Gazete geçmişte birçok değerli insanı sayfalarında yazar olarak konuk etmiş olup, bunlar arasında; Azerbaycan’lı ünlü şair Elmas Yıldırım, Cemil Meriç, Ahmet Kabaklı, Ali Rıza Alp, Niyazi Gençosmanoğlu, Fikret Memişoğlu, Cahide Dalokay, Ömer Faruk Sanaç, Şükrü Kacar, Şeref Tan ve isimlerini yazamadığımız onlarca şair ve yazarımız bulunuyor.

Bilindiği gibi, Turan Gazetesi sadece yerel haber vermekten çok ülkeyi ilgilendiren genel konularda da okuyucuya doğru bilgi aktarmaya çalışmıştır. Amaç olguları iyi aktarmak olduğuna göre, olayları sadece sonucuyla aktarmak yerine olayın nedenini araştırarak, sorgulayıcı olmak gibi bir görevi ile Turan Gazetesi, gazeteci sorumluluğu kadar bu meslekte varlık gerekçesini de bugüne kadar en iyi şekilde yanıtlamıştır.

Neredeyse Cumhuriyetimizle yaşıt olan Turan Gazetesi denilince, kuru bir haber ve olaylar örgüsü aklımıza gelmiyor, gelmemeli! Bu tarihi kurum bir gazeteden daha fazlası, şu şehrin hafızası, hatırası, kalbi ve ruhudur. Sürekli değişen bir dünyada gerçekleri görmek ve yansıtmak adına bir pusula görevi üstlenen gazetemize daha nice yıllar diliyoruz.