Sekseni yılların sonu, doksanlı yılların başı; yaşımız itibari ile genç olduğumuz, güzel yıllarımızın geçtiği Elazığ’ımızda bir başka huzur yaşıyorduk. Asayiş olayları tek tük duyulsa da genel olarak sakin ve örnek gösterile bilinecek kadar güzel bir şehirdi Elazığ…

Birkaç on yıl içerisinde ne oldu da bu şehir bu kadar değişti? Sokaklarında kazaların olduğu, yaralamalı kavgaların artık normal bir hal aldığı bu şehir, benim doğup büyüdüğüm aziz şehir Elazığ mı? Küçüğün büyüğe, öğrencinin öğretmene, insanlarının biri birilerine saygısının kalmadığı bu şehir benim güzel Elazığ’ım mı?

    Büyüklerimizden duyduklarımıza göre bizden önce çok daha güzel yaşanırmış bu şehirde saygı ve sevgi… Dillere destan olurmuş… Hikâyelere konu olurmuş… Köyüm olan Hüseynik’te bir dönem gençler kahvehanenin önünden geçmeye utanırlarmış!.. Şimdi burada bunda ne var diyebilirsiniz; ancak ünlü şair Arif Nihat ASYA’nın şiiri aklıma geliyor; “Bize bir nazar oldu Cumamız Pazar oldu, ne olduysa hep bize azar azar oldu… “Toplum kendisini oluşturan değerleri kaybetmeye başladığında, onu bir arada tutan bağlar da zayıflamaya başlıyor. Az önce yazdığım örnekten, babasından sigara parası isteyen genç dönemine böyle azar azar değişerek geldik…

    Toplumsal değerlerimizi kaybetme noktasında en büyük darbeyi de cehalet bataklığında yaşadık. Bilginin olduğu yerde değerler yüceltilir. Cahillik ise karanlığı doğurur. Halkın cahil kalmasını isteyen, bunu bir fırsata çevirmek isteyen açıkgözlüler ise sözde bunun bedelini ilahi mahkemede vereceklerdir. Zaten inanıp inanmama olayı sizi tamamen bağlıyor veya serbest bırakıyor. Bir gün hesap gününün olduğuna inanan bir kimse, ağzından çıkacak her kelimeye dikkat etmez mi?

    “Oku, Yaradan Rabbin’in adıyla Oku…” (Alak Suresi 1. Ayet) ayeti bize neyi emrediyor. Niye ilk ayet olarak Alemlerin Rahmeti Peygamber Efendimize (S.A.V) indiriliyor. Oku, Kuran oku, Tarih oku, Bilim oku… Oku ki kandırılma!.. Oku, Kuranı Kerimi Türkçe de oku, seni Yardanın sana ne demek istediğini anla, hayatını ona göre yaşa, oku ki seni Din ile kandırmaya yeltenenlere kanma! Oku ki Tarihinin ne muhteşem olduğunu gör, senden önce senin atalarına oynanan ve bozulan oyunları gör… Orhun yazıtlarını oku mesela, bak Ataların sana binlerce yıl öncesinden ne demiş?..  Hiç mi merak etmiyorsun? Kelime-i Şehadet ne anlama geliyor? Sokağa çıksak, mikrofon uzatsak neler duyarız sence?

    Elazığ’ın eski güzel günlerine dönmesi zor; bundan sonra değişimi ne kadar yavaşlatabiliriz? Bizden sonraki nesillere, değerlerimizi ne kadar çok aktarabiliriz? Bunu düşünüp, bu noktada çalışma yapmamız gerekmektedir. Mensubu olmaktan gurur duyduğum Turan Ailesi’nin, Elazığ Kültür Mirasına bıraktığı, Turan Gazetesi’ni yaşatmak, mümkün olduğunca yayın hayatına devam ettirebilmek, bu kültür değerinden yeni nesillerin faydalanması için elimden geldiği kadar çalışmaya devam edeceğim. Sizlerin bu konuda bana yardımcı olacağınızdan da eminim. Çabamız bu aziz şehrin bir değerini yaşatmak ve Rızayı İlahidir. Saygılarımla.