2023 yılının son günlerindeyiz.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Noel tartışmaları yaşanıyor. Sosyal medya üzerinden “Yılbaşı’nı kutlayan dinden çıkar” benzeri paylaşımlar her yıl olduğu gibi, bu yıl da yapılmaya başlandı ve bundan sonraki yıllarda da yapılacak.

Biraz araştırıldığında Noel ile Yılbaşı’nın aynı şey olmadığını anlamak zor olmasa gerek. Noel (Christmas) Hristiyan geleneğine göre Bayramdır. 24 Aralık günü başlayıp 26 Aralık akşamı sona eren bir bayram. Hazreti İsa’nın Doğum tarihi olduğuna inanıldığı için Hıristiyanlar tarafından kutlama yapılır.

Yılbaşı da Noel (Christmas) gibi Hristiyan geleneği olup, bir yılın bitip, diğer yıla geçişin kutlandığı bir ritüeldir.

Noel’in (Christmas) kutlanmasını, kişisel kanaatim, doğru bulmadığımı söyleyebilirim. Rahmetli Babamdan kalma, yılbaşını kutlamama geleneğine hep sadık kaldım. Günah mı, değil mi fetvasını verecek olan ben değilim.

Ama Günah kavramını sadece bazı algılarla sınırlamak, hep dikkatimi çekmiştir.

Hıristiyanlara benzemeye çalışmak, bence de doğru değil ama günah bununla sınırlı değil.

Mesela Allah’a Ortak Koşmak en büyük günahlardandır. Ama Noel kadar hatırlamayız.
Ana Babaya Asi Olup, Onlara Eziyet Eden yok mudur çevremizde? Yalancı Şahitlik yapan, yok mu hiç etrafımızda.
Camilerin boş kaldığı günümüzde Namazı terk etmenin günahını da ekleyelim.
Bankalarda Faiz kuyrukları varken, mesela Zekâtı her Müslüman veriyor mu?
Özürsüz Olarak, Ramazan’da Bir Gün Bile Oruç Tutmamak, günah değil mi?
Savaş Meydanından Kaçmak, büyük günahlardan olmasına rağmen, Askerliği yapmamak için çürüğe çıkanlar günahkâr değil mi?
Zina Yapmak, Haram Olan İçkiyi İçmek hem kendisine hem de karşıdakine zarar vermek değil midir?  Yönetenlerin Kibirlenmesi, Kendini Beğenmesi, Övünmesi normal mi?  Kamu Malından, Ganimetten, Devletten ve Zekâttan Çalmak, Haram Yemek, Haram Kazanç, Hırsızlık günah değil mi? Günümüzde artan İntihar vakalarının günah boyutunu, kaçımız konuşuyoruz. İdarecinin ve Hâkimin Adaletsiz Olması, Haksızlık Yapması, Rüşvet Alması keşke olmasa da kimse yanlışlığını konuşmasa. Karşı Cinse Özenmek (Erkeğin Kadına Kadının da Erkeğe Benzemesi), Riyakârlık, Gösteriş, İkiyüzlülük, İyiliği Başa Kakmak günümüzde bu kadar çokken, günah olduğunun konuşulmaması, garip değil mi?

Günahlar saymakla biter mi? Ama ben biraz daha sayayım.
Kaderi Yalanlamak ve İnkâr Etmek, Başkalarının Söz ve Sırlarını Öğrenmeye Çalışmak, Sövmek, Sözünde Durmamak, Akrabaların Hakkını Gözetmemek, Onlarla İlişkiyi Kesmek, Dedikodu yapmak, Baş Kaldırmak, İsyan Etmek, Haddi Aşmak, Başkalarının Hukukunu Çiğnemek, Maddi durumu yerinde olmasına rağmen Hacca gitmemek, Müslüman’a Eziyet Etmek ve Ona Sövmek, Küfretmek, Allah’a inananlara Eziyet Etmek ve Onlara Düşman Olmak, Erkeğin altın Kullanması, Allah’tan Başkasının Adına Kurban Kesmek, Dövme Yaptırmak, Bilerek Babasından Başkasına Baba Demek, Eşine, çalışanına, zayıflara Haksızlık Etmek, Zulmetmek ve Eziyet Etmek, Tartıda ve Ölçüde Haksızlık Yapmak, Nankörlük Yapmak, Kumar Oynamak, Özürsüz Cuma Namazını Terk Etmek, İnsanların açığını aramak.

Bunlar benim bir çırpıda yardım da alarak aklıma gelen günahlar. Benim aklıma gelmeyen, belki de günah olduğunu bile bilmediğim ne günahlar vardır.

Ama bu Günahlar, ne yazık ki, Ramazan ayı hariç, Noel kadar günah olmadı.