PROF. DR. MUSTAFA GÜL İLE BİRLİKTE

                                   Bedrettin KELEŞTİMUR

8 Aralık 2021 Tarihinde, Manas Gönülevi’nde; “Şiir ve Musiki Sohbetindeyiz!”

Manas Gönülevi’nde misafirimiz; “Prof. Dr. Mustafa Gül…” Bu sohbetimizde, Sn. Gül ile birlikte, Elazığ Şehrimizin eski adıyla, “Sako” yeni adıyla da Mustafa Paşa Mahallesi’ni, Prof. Dr. Mustafa Gül’ün yetiştiği aile ortamını, o dönemlerin mahalle kültürünü ve ilk kuruluş yılı 130 yıl öncesine kadar giden Elazığ Lisesi’ni konuşuyoruz! Elazığ Şehrinden, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’ne uzanan yolculuğu… Akademik hayatı, Yüksek Öğretim Kurumunda Daire Başkanlığı ve Milletvekilliği…

Bu sohbetimize, Prof. Dr. Mustafa Gül’ün Eşi Meftune Gül, Elazığ Lisesi ve Ankara’dan dönem arkadaşları; Gazi Özcan, Mustafa İç, Tuncer Cavlak, Nihat Kazazoğlu, Doğan Sever… Sohbet misafirleri olarak da, Yalçın Turhan, Rüstem K. Septioğlu, Naci Sönmez, Ergün Yılmaz, Remzi Pirinççi, Bedrettin Keleştimur ve Şener Bulut katıldılar…

Mustafa Gül bizlere, 1945’lerden 1963-1964 yıllarına Elazığ Lisesi’nden mezun olduğu yaklaşık 20 yılın Elazığ Şehrinin fotoğrafını; kendi yetiştiği ilk ortamdan aile ocağından mahalleye uzanan hayat serüvenini anlattılar. Elazığ Lisesi, “şehrimizim 1890’lardan günümüze 130 yıl içerisinde yüz binin üzerinde mezun veren eğitim çınarımız…”

1960’lı, 1970’li yılları Elazığ Şehri’nin Türkiye’mizde, ‘zirvelere tırmanma gaye ve ufkuyla yüklendiği…’ dönemdir. Bu yıllarda, şehrin ısrarlı talepleri olduğunu o dönemin basın-yayın organlarından da öğreniyoruz.

1967 tarihi, Elazığ Mimarlık- Mühendislik Fakültesi’nin kurulduğu yıldır!” Şehrin aydınlarının ezberinde, ‘yüksel okul marşı…’ vardır. 

1967 tarihi,  Elazığspor’un kurulduğu yıllardır. Şehrin spora, sanata, edebiyata, musikiye, tiyatroya, sinemaya merakı…

1965-1975 tarihleri arasında, o dönemlerde Türkiye’nin toplam elektrik üretiminin yüzde 20’lerini karşılayacak Keban Barajı’nın hizmete girmesidir…

1970 yıllarında, Elazığ Şehri Devlet Planlama Teşkilatı tarafından, ‘metropoliten şehri…’ olarak belirlenmiştir. Rahmetli Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş bizlere, “Devlet Plânlama Teşkilatındaki çalışmaların içerisinde olduklarını bizlere Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaretlerinde anlatacaklardı!”

1970 yılı nüfus hareketleri incelendiğinde, Elazığ Şehri bu tarihlerdeki nüfus artış hızını ve istikrarını koruyabilseydi, günümüzde; 2021 yılında nüfusu “840 binlerde olacaktı…”

Manas Gönülevi’nde Prof. Dr. Mustafa Gül ve dönem arkadaşlarını dikkatle dinledik.

1960’lı, 1970’li yıllarda, Elazığ Şehri’nin ideal hedefleri… O hedeflerle yüklü beyinler… Şehrin elit insanları sürekli koşturuyorlar… Bir şehir düşünün ve o şehrin insanlarının birbirleriyle hizmette yarışmaları… Sürekli özveride bulunmaları… Şurası da bir gerçek ki, bu yıllarda; ‘şehrin dışarıya beyin ve sermaye göçü vermediği yıllardır”  Bir bakıma şehrin kendi elit kadrolarını koruduğu yıllardır.  Özellikle, 1980’li yıllardan itibaren şehri göç vermeye başlayacak; ‘nitelikli göçler’ olarak ifade edilen bu göçler geçen zaman sürecinde, ‘sosyal ve iktisadi bir kanamaya…’ dönüşecektir.

24 Ocak 2020 depremi ve akabinde pandemi, şehrin ekonomik hayatını bir bakıma felç edecektir.

Manas Gönülevi’nde gerçekleştirilen, “Şiir ve Musiki Sohbetleri…” her biri büyük fedakârlıklarla hazırlanan, ‘sosyal mühendislik çalışmalarıdır’ Öncelikle şehrin insanını, ‘moralize…’ edeceksiniz. Şehrin erklerine, ‘projeler…’ sunacaksınız!

Prof. Dr. Mustafa Gül’ün, hayat serüveninin anlatıldığı Manas Gönülevi’ndeki sohbet toplantısında; Elazığ şehri, “dünü, bugünü ve yarınları itibariyle dile getirildi…”

Bütün bu toplantıların en güzel tarafı, ‘kayda alınmaları…’  Ve de, “Kanal- Fırat Televizyonu’nda yayınlanmasıdır…”  Her birimizin özleminde, “her bakımdan daha yaşanabilir şehir özlemi!”

Şehrimize, insanımıza, tarihimize, kültürümüze, bilumum değerlerimize dost olacağız. O dostluklarla geleceğe sağlam köprüleri inşallah inşa edebilecek azim ve irade ortamını oluşturma gayretiyle, şehrin yürekli insanlarına MERHABA