Aşağıda bağlantısını vereceğim sayfada daha ayrıntılı anlatsa da dünya üzerinde bir bizim, uzayda da dünyanın bir toz parçasından farkı olmadığını ve bu denli savaşım, kavga, çekişme, vb her ne varsa evrende de o denli anlam içermediğini, böbürlenmelerimizin, öfkelenmelerimizin, kendimizi dev aynasında görmemizin boş ve akılsızca olduğunu görmek için sizlere ünlü bilim kurgu yazarı Carl Sagan’ın TÜBİTAK tarafından da çevrilmiş ve yayımlanmış olup “Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı” kitabından bir bölüm alıntılamak isterim:

 https://www.youtube.com/watch?v=Tyd...

“Şu noktaya yeniden bakın. Orası evimiz. O biziz.

Sevdiğiniz ve tanıdığınız, adını duyduğunuz, yaşayan ve ölmüş olan herkes onun üzerinde bulunuyor.

Tüm neşelerimiz ve üzüntülerimizin toplamı, binlerce inanç, düşüngü (ideoloji) ve ekonomi öğretisi; insanlık tarihi boyunca yaşayan her kahraman ve korkak, her uygarlığın (medeniyet) kurucusu ve yıkıcısı, her kral ve çiftçi, her tutkun (âşık) çift, her anne ve baba, umut dolu çocuk, bilgin, bulucu (kâşif), etik hocası, yoz siyasetçi, her süper yıldız, her yüce önder, her ermiş (aziz) ve her günahlı (günahkâr) onun üzerinde - bir günışığı ışınının üzerinde- asılı duran o toz zerresinde.

Evrenin sonsuzluğu karşısında dünya çok küçük bir görüntü.

Tüm o generaller ve imparatorlarca akıtılan kan ırmaklarını düşünün, kazandıkları yengilerle (zaferlerle) bir toz tanesinin bir anlık efendisi oldular.

O zerrenin bir köşesinde oturanların başka bir köşesinden gelen ve kendilerine benzeyen başkaları tarafından uğradığı bitmez tükenmez eziyetleri düşünün, ne çok yanılgıya düştüler, birbirlerini öldürmek için ne denli istekliydiler, birbirlerinden ne denli nefret ediyorlardı.

Böbürlenmelerimiz, kendimize yüklediğimiz önem, evrende ayrıcalıklı bir konumumuz olduğu gibi saçma düşüncelerimiz, hepsi bu solgun ışık noktasınca yıkılıyor.

Gezegenimiz, onu saran uzayın karanlığı içinde yalnız bir toz zerresi. Bu koskoca boşluk içindeki yitmişliğimizde, bizi bizden kurtarmak için yardım etmeye gelecek kimse yok.

Gökbilimin (astronomi) alçakgönüllüleştirici ve kişilik kazandıran bir deneyim olduğu söylenir.

Belki de insanın büyüklenmesinin (kibrinin) ne kadar boş ve akılsızca olduğunu bundan daha iyi gösteren bir fotoğraf yoktur.”  (11 Mayıs 1996 Carl Sagan)

Carl SAGAN (1934-1996)

*Voyager 1 uzay aracının 1990 yılında 6.4 milyar km öteden çektiği Dünya fotoğrafı.