29 Ağustos 2022 tarihinde bu şehir bir vefalı dostunu daha kaybetti.

Ruhi Bilen ismi, hem eğitim camiasında ve hem de spor camiasında, ‘efsane…’ ifadesiyle anılır. Efsane kelimesi, “olağanüstü başarı sağlamış kişi veya kurumlar için kullanılır!”

Ruhi Bilen, 1973-1979 ila 1980-1983 yıllarında, Eğitim tarihimizin çınarı olarak da kabul edilen, Elazığ Lisesi’nde her iki dönemde, büyük bir başarı ve özveriyle 9 yıl müdürlük görevinde bulunuyorlar. Merkez Elazığ Lisesi’nin sitesinde şu ifadeler yer alıyor; “Acımız büyük. Lisemizin efsane müdürlerinden Sn. Ruhi Bilen vefat etmiştir!”  Elazığ Şehrimizde, ‘en sıkıntılı bir dönemde…’ 1980 ihtilali öncesi ve sonrasında, ‘takdire şayan bir idarecilik…’ yapıyorlar. Bizler, 1973-1974 yıllarında, Atatürk Lisesi’nden mezun olduk. O yıllarda, Atatürk Lisesi’nin Müdürü Naci Onur’du. Her iki lise de, ‘başarı ivmesi yüksek iki önemli lisemizdi…’

Şehrimizin başarılı idarecilerinden Ali Koç, Ruhi Bilen için şu ifadeleri kullanıyorlardı; “Nur içinde yatsın. 1968 Diyarbakır Eğitimden sürüp gelen 54 yıllık kadim bir dostluk, arkadaşlık, ağabey-kardeş ilişkisi…” Bu bir vefayı ifade eder. Bu bir dayanışma şuurunun öneminden bizlere haber veriyor. 29 Ağustos 2015 tarihinde aramızdan ayrılan, Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı, Gazeteci- Yazar Servet Kabaklı, “rahmetli Ruhi Bilen’in Elazığ Lisesi’nden talebesi…”  Servet Kabaklı, Öğretmeni ve Elazığ Lisesi’nden Müdürü Ruhi Bilen’den 7 yıl önce, ’29 Ağustos tarihinde’ aynı tarih gününde vefat ediyorlar. Merhum Servet Kabaklı, Müdürü için sürekli, “Ruhi Baba…” ifadesini kullanırlardı. Öğrencileri arasında, ‘hiçbir ayrım yapmayan…’ ve dahası, ‘baba şefkati…’ ile yaklaşan ve de, ‘öğrencilerinin bütün dertleriyle yakından ilgilenen…’ bir idareci/ bir muallim!

Eğitimin önceliğinde, ‘adalet ve ahlak ile bütünleşen bir disiplin anlayışı…’ Ben kendi şahsımda ifade edeyim; ‘okul yıllarımda böyle bir güveni yaşadım’ Ve hiçbir zamanda böyle bir güveni istismar etmedim/ edemezdim de… Okul Müdürümüz Naci Onur, sınıfımıza girdiğinde, ‘ceketinin önü sürekli düğmeliydi…’ Sizler, böyle bir tavra/ duruşa karşı elbette ki, saygınızı ister istemez bozamazsınız!

Rahmetli Ruhi Bilen için yazdığımız bir şiirimizde şöyle diyoruz;

“Bir nesildi, iz bırakıp gittiler/  Şehrin havasına nüfuz ettiler

Hoş birer seda bırakıp gittiler / Gördüm, ikilikten nefret ettiler

Bir döneme hitap edip gittiler!”

Gazetemiz Turan, bir büyük vefa örneği göstererek okuyucularına, gazetemizin spor sayfasında; “Eğitim camiamızın ve Elazığspor’un renkli siması vefat etti…” haberini geçiyordu. Turan Gazetesinin haber de kullandığı metin bizler için de, ‘yazımıza kaynak teşkil ediyordu.’

Ulusal, ‘Fanatik’ Spor Gazetesi’nin manşetinde şöyle bir haber geçiyor;

“1967 kurulan Elazığspor’un formasını ilk giyen isimlerden olan ve kulübün efsanelerinden Ruhi Bilen hayatını kaybetti…” Haberin devamında, “Forma giydiği dönemlerde kanat mevkiinde görev yapan ve arkadaşlarınca ‘Kıvır Ruhi’ lakabı takılan Ruhi Bilen’in vefatı Elazığspor camiasında derin bir üzüntü oluşturdu.”

Yaşar Çeliktuncer bir hatırasını şöyle anlatıyorlar; “Elazığ Lisesi, Ziya Gökalp Lisesi ile futbol, basketbol ve voleybol müsabakaları yapmak üzere Diyarbakır’a gelmişlerdi. Sene galiba 1963 veya 1964 olabilir. Futbol maçında Ruhi öyle bir futbol oynadı ki, bütün Diyarbakırlı seyirciler hayran kaldılar. Hatta İstanbul’dan profesyonel futbolcu ile karma yapıp gelmişler diyenler bile olmuştu.”  Öğrencileri, Öğretmen arkadaşları, yakınları, “Malatya Turan Emeksiz Lisesi’ndeki, Tunceli Lisesi’ndeki yıllarını büyük bir övgüyle anıyorlar!”

Hıdır Bayülgen şöyle diyorlar; “Cumhuriyet aydınlanmasına yürekten inanmış, eğitimin önemini kavramış, ayrımcı olmayan, dürüst, namuslu, kaliteli, eğitim neferlerinden biriydi… Ruhi Müdürü unutmayıp ismini bir yerlerde yaşatsınlar dilerim”

Merhum Ruhi Bey’in şahsında, ‘eğitimde ve sporda başarılı bir dönemi…’ anlatmaya çalıştım. Aramızdan ayrılan öğretmenlerimizi bu vesileyle de, rahmetle anıyorum.

Ruhi Bilen Hocamıza ithaf ettiğim, “Sporun Dört Adımı” şiirimi paylaşmak istiyorum;

“Spor; dört harf, her adımı bir şifre/ Sabır, sükût, sadakat, samimiyet

Profesyonel anlayışla bakış…/Organize; akılda, ruhta, şuurda…

Rekor, nihai hedef, akışa alkış!”

Elazığ Şehrinin, “eğitim ve spor tarihi birlikte yazılmalı…”

Atatürk, “Ben sporcunun zeki, çalışkan ve aynı zamanda ahlaklısını severim!”