Globalleşen ekonomik ortamda fiyat oluşumuna etki eden etmen sayısı gittikçe artmaktadır.
Çeşitli ürünlerde işlem yapanlar bu kararlarında başvurdukları Temel ve Teknik analizleri inceleyelim…
Temel analiz; herhangi bir ürünün olması gereken değerini belirlemek için dünya, ülke ekonomik siyasi durumları ürünün sektörel gelişimi, bir finansal varlık ise firmanın gelişimi, üretim veya finansal yönetimi, bilançosunun ve rasyolarının o andaki ortamda değerlendirilip geleceğinin tahlil edilmesidir.
Teknik analiz kullanıcıları temel analiz verilerinin yanında ürünlerin gelecek fiyatlarının tahmin edilmesinde, geçmiş fiyat seyir ve hareketlerine bakarak yorumlar yapılarak analiz yapmaktadırlar
Teknik analistlerin ürünlerin işlemlerinde milyonlarca alıcı satıcının beklentileri, çekinceleri ile fiyatların oluşumunun geçmişin tekrarlanması ile olduğudur…
Analizleri kullanarak işlem yapmak isterseniz, piyasaların her zaman aynı tepkiyi gösteremeyeceğini bilerek bu verilerin yardımcı göstergeler olacağını sizin o anın ruhunu canlılığını iyi analiz etmeniz ile bu iki veriyi baz alarak işlem yapmanız daha rasyonel finansal davranış olacaktır.
Sadece bu analizler göre bazı ürünleri inceleyelim;


ALTIN ONS:

Merkez Bankalarının talebi, faiz kararları (özellikle FED),savaş ,doğal felaketler ,barış ,teknolojik gelişme ,geleneksel bir ürün olması fiyatı belirleyen temel unsurlardandır
Teknik fiyatların oluşması ise yükselen bir trend içinde tepe fiyatlarını birleşimi ile yakındaki zirve oluşumunu tahmin etmektir.


6 Eylül 2011: 1921 Dolar
7 Ağustos 2020: 2075 Dolar
4 Aralık 2023: 2145 Dolar


1921 ve 2075 Dolar fiyatının birleşimi size 4 Aralık günü 2145 Dolarlık, satış fiyatını önceden bildirmiş olur, bu fiyat şu an direnç olmaktadır, geçilirse yeni bir trend oluşumu başlayacaktır.


BİST
Ülkede faiz oranlarının artışı, gayrimenkul ve otomotiv sektörünün taleplerinde mali sektör dışındaki sektörlerde azalışa sebep olmuştur. Enflasyonun daha yükseleceği beklentisi ile ön alımlar yoğun talepler temel göstergelere göre fiyatı yükseltmişti. Şimdi denge fiyatlaması oluşumuna gidildiği görülmektedir. Bist fiyatlaması da temel analize uyum göstererek zirve ve kar satışları ile oluştu.
Bence otomotiv ve gayrimenkul enflasyonist bir ortamda şu an makul seviyelerdedir.
 

DÖVİZ
Ülkemizde döviz işlemleri yoğunlukla ABD Doları ve Euro ile olduğu için bunlara bakalım.
İhracata yönelik bir kalkınma modeli ve dünyaya açık bir Turizm sektörümüz olduğu için Döviz daima canlılığını korumaktadır. Diğer yatırım araçlarının yeterince tanıtılmaması ve aşırı oynaklığı dolayısıyla, Yurtiçi bireysel yatırımcıların tasarruf aracı olarak döviz talebi temel göstergelerdendir.
Döviz talep ihtiyacı sürdüğü sürece yukarı eğilimli bir kanal içinde hareket etmektedir.
Yakın zaman teknik analizleri;
Dolar: 30.00 destek
Dirençler: 30.50- 31.20
Euro: Destek 32.70
Direnç: 33.20-33.90