Amerika Birleşik Devletleri’nde enflasyon oranları aylık bazda %1,3 yıllık bazda ise %9,1’e yükseldi. Bu yükseliş sayesinde son 41 yılın en yüksek seviyesi görülmüş oldu.  Bu yükselişe, en büyük etkiyi enerji ve gıda fiyatları yapmış oldu.

Amerika Merkez Bankası FED’in bu ay yapacağı toplantıda piyasanın beklediği 0,75 baz puan artışı 100 baz puana yükseltilmiş oldu. Enflasyon oranlarının yükselişi Temmuz ve Eylül toplantılarında 100 baz puan artırma ihtimalini gündeme getirmiş oldu. Peki Temmuz ve Eylül’de 100 baz puan artırırsa ne olur?

Piyasalar bu ihtimali fiyatlamaya çoktan başladı. Artık Euro-Dolar paritesi başa baş geliyor. 1 Dolar 1 Euro seviyesini görmüş oldu.

Avrupa Merkez Bankası Temmuz ayı toplantısında faizleri agresif bir şekilde artırmaz ise aradaki farkın açılarak Dolar lehine devam edeceği ve ilk etapta 0,9650 ve daha sonrası 0,88 seviyelerine kadar düşüşü beraberinde getirebilir. Avrupa Merkez Bankası’nın, FED’e ayak uydurarak faizleri artırması halinde 1,0260 ve 1,0550 seviyelerine tekrar yükselebilir.

Sadece faiz artırımlarına bakmamak lazım özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı’nda en çok etkilenenlerin başında Avrupa geliyor. Rusya’nın petrol ve doğalgaz musluklarını kapatması Avrupa ekonomisini çok zor durumda bırakabilir ve bunun olması Euro’yu, Dolar’a karşı daha fazla zayıflatabilir.

FED’in faiz artışı önümüzdeki aylarda ekonomileri durgunluğa itebilir. Enflasyon oranlarını düşürmek için faizi kullanan FED resesyona sebebiyet verecektir. Resesyon’un olması petrol fiyatlarını baskılayarak 120 Dolar olan Brent Petrol’ün varilini 95 Dolar’a düşürdü. Önümüzdeki aylarda petrolün varil fiyatlarının resesyonun uzun süreceği ve Suudi Arabistan’ın arz tarafında artışa gidebileceği beklentileri Brent Petrol’ün düşüşe devam edeceğini gösteriyor.

Faiz artırım süreçleri ONS Altın’ı baskılayarak 1780 seviyesinden 1700 seviyesine düşmesine neden oldu. Bu sürecin bir müddet daha devam edeceğini, 1680 direncine kadar düşebileceğini, bu seviyenin önemli olduğu belirtmek isterim. 1680 ONS seviyesinin kırılması satışları hızlandırarak 1650 ONS’a kadar düşürebilir.

Gram/TL’de ise 950 TL- 990 TL bant hareketin içerisinde devam ediyor. FED’in faiz artırımı 50 veya 75 baz puan olması halinde onstaki yükseliş ile birlikte Gram/TL’de 1000 TL seviyesini geçebiliriz.

Dolar’ın, Dünya paralarına karşı değerlenmesi iç piyasada 16,80 TL olan Dolar kurunu 17,60 TL seviyelerine kadar yükseltti. 17,65 TL seviyesinin yukarı kırılması hâlinde daha önce gördüğümüz 18,35 TL seviyesine yükselişleri beraberinde getirebilir. Enflasyon oranlarının yüksek oluşu ve faiz oranlarında dünya ülkeleri ile ayrışmış olmamız, Enflasyon ile faiz farkının giderek açılması eksi reel faiz oluşması, ister istemez dövize olan talebi artıracaktır. Yatırımcıların faizlerin düşük olması ve enflasyondan korunmak amacı ile dövize ve altına olan talebi arttıkça döviz ve altındaki düşüşler sınırlı kalacaktır.