Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 1,5 puan indirimle yüzde 9 seviyesine indirerek tek haneye düşürdü. En son 2020 yılı eylül ayında 8,25 ten 10,25 seviyesine çıkararak tek haneli rakamlardan çift haneli rakamlara ulaşmıştı. Bir sonraki ve yılın son toplantısı 22 Aralık’ta gerçekleştirecek.

TCMB Karar metninde faiz indirim döngüsünü sonlandırılmasına karar verildiği belirtildi. Mevcut politika faizinin yeterli düzeyde olduğuna dikkat çeken TCMB parasal aktarımı destekleyecek ek tedbirlerin alınacağını ve uygulanacak politikaların 2023 para-kur metninde yayımlanacağını belirtti. "Küresel resesyonun kaçınılmaz bir risk faktörü olduğunu, Yüksek küresel enflasyonun etkileri yakından izlendiğini, Öncü göstergelerin yılın ikinci yarısı için yavaşlamaya işaret ettiğini belirtti. TCMB Liralaşma ve büyüme odaklı politikalarının devam edeceğini belirtti.       

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamalarda ay sonunda merkez bankası rezervlerinin 130 milyar dolara ulaşabilir açıklamalarının ardından Suudi Arabistan maliye bakanlığı sözcüsü TCMB da 5 milyar dolarlık bir mevduat hesabı için nihai görüşme aşamasında olduğunu belirtti. Katar ile 8 veya 10 milyar dolarlık bir anlaşma olabileceği haberleri merkez bankasının rezervlerini en son Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakanlık döneminde yakaladığı 135 milyar doların üzerine çıkarak rekor kıracağını söyleyebiliriz. Bu gelebilecek paraların mevduat mı swap mı veya depo hesabına mı yatırılacağı ile ilgili henüz net bir bilgi yok. Yaklaşık olarak 13-15 milyar doların merkez bankası rezervlerine girmesi TCMB’nin elini güçlendireceği ve Dolar kurunun yükselişini baskı altında tutacağını yılsonuna kadar döviz kurlarındaki hareketlerin sınırlı kalacağını tahmin ediyorum.                                                                              

Amerika merkez bankası FED’in geçen hafta toplantı tutanaklarında faiz artış hızının düşürüleceği açıklamaları altının onsuna destek vererek 1735 seciyelerinden 1755 seviyesine yükseltti. Altının ons bazında yükselişinin devam etmesi dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki düşüşün gerçekleşmesi halinde olacağını tahmin ediyorum. Bu durum 1780 seviyesinin geçilmesini sağlayacaktır. Bu seviyenin geçilmesi 1820-1840 ONS’a kadar yükselişi beraberinde getirecektir. Gram altının 1025-1065 bant harekâtının sürdüğünü söyleyebiliriz. Bu bant aralığının yukarı yönde kırılması yeni rekor seviyelerin test etmesini sağlayabilir. Dolar/TL tarafında ise 18,60- 18,75 TL bandına sıkışmış durumda TCMB faiz indirim sürecinin sonlandırılması ve liralaşma odaklı yürütülen politika ile doların yükselişinin sınırlı kaldığını söyleyebiliriz.                                                        

FED’in açıklamaları ile Doların majör paralar karşısında değer kaybı sürmeye devam ediyor. Doların Euro, İngiliz sterlini, İsviçre frangı ve Japon yeni karşısında son 1 ay içerisinde değer kaybı yaklaşık olarak yüzde 8 seviyesine ulaştı. Euro dolar paritesinin 1,0550 seviyesinin kırılması halinde yükselişlerin 1,07 seviyesine kadar sürmesini bekleyebiliriz. Euro/TL de 19.-19,40 TL bandının kırılması 19,70 TL seviyesine yükselişi sağlayabilir. Kur korumalı mevduat ve katılma hesapları başlangıcından buyana ilk kez düşüş yaşadı.18 Kasım haftası açıklamalarına göre 9 milyar 5 milyon TL düşüş ile 1 trilyon 465 milyon TL ye düştü. Döviz kurlarının sabit kalması yatırımcıların kur farkı alamayarak sadece faiz farkını alması ve kur korumadaki faizin banka mevduatından düşük olması yatırımcıları vadeli mevduatlara yöneltmiş gözüküyor kurların sabit kalması halinde kur korumadaki çözülmenin devam edeceğini tahmin ediyorum.                      

Yasal Uyarı!                                                                     

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.