Euro bölgesinde açıklanan enflasyon, aylık bazda %1,5 yıllık bazda ise %10,6 yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, yaptığı açıklamalarda enflasyon oranlarındaki yükselişin sürdüğünü ve faiz artışlarının devam edeceğini belirtti. Aralık ayında ki faiz toplantısında Avrupa Merkez Bankası’nın faizleri 0,75 baz puan yükselteceği beklentileri piyasa da artmış oldu.                                                                                    

   Amerika Merkez Bankası’nın, faizlerdeki yavaşlamanın başlaması ve Avrupa Merkez Bankasının faiz artış hızının kesilmemesi Euro’ya olan talebi artırdı.                                   

   TCMB faiz kararı, toplantı tarihinin yaklaşmasıyla birlikte sorgulanmaya başladı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Ekim ayında politika faizini 1,5 puan indirerek yüzde 10,5'e düşürmüştü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı toplantısı 24 Kasım'da yapılacak. Toplantıda alınan karar aynı gün içerisinde saat 14.00 açıklanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önceki açıklamalarından anlaşılacağı gibi faizlerin tek haneye düşürüleceği bekleniyor.

   TCMB beklenti anketi sonuçlarını açıkladı. Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket

Döneminde yüzde 11,25 iken, bu anket döneminde yüzde 9,47 olmuştur. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi de bir önceki anket döneminde yüzde 11,22 iken, bu anket döneminde yüzde 9,00 olarak gerçekleşmiştir. Piyasa beklentisi faizlerin 150 baz puan düşürülerek 9 seviyesinde 2022 yılını tamamlamak istiyor. Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 67,78 iken, bu anket döneminde yüzde 68,06 olmuştur.

12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 37,34 iken, bu anket döneminde yüzde 37,47 olmuştur. Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 19,82 TL iken, bu anket döneminde 19,54 TL olmuştur. Normal piyasa şartlarında faiz oranlarının düşürülmesi dövize olan talebi artırarak yükselişlere sebep veriyordu. Son zamanlarda piyasaya yapılan döviz satış baskısı ile dövizin yükselişi sınırlı kalıyor. Dolar/TL kuru 18,60-18,75 TL aralığında sıkışmış durumda, önümüzdeki Perşembe günü açıklanacak faiz kararı ile yön bulmaya çalışacaktır. Kurdaki yatay seyir ve Merkez Bankası’nın politika faizi indirimleriyle düşen mevduat, faizi oranı ve kur korumalı mevduatın cazibesini azalttı. BDDK verilerine göre geçen hafta KKM girişleri sadece yüzde 0,06 arttı. Kur Korumadaki mevduatın son hafta da yükseliş hızının durduğunu ve Faizlerin düşürülmesi ile birlikte Dolar/TL kurunun bir miktar değer alacağını tahmin ediyorum. Euro/TL de ise son zamanlarda Euro/Dolar paritesinin 1,0450 seviyesine yükselmesi ile 19,45 TL seviyesine yükseldi. Euro/Dolar paritesinin kısa zamanda hızlı yükselişine gelen kar satışları paritenin 1,03 seviyesine düşüşü ile beraber Euro/TL kurunu 19,20 TL seviyesine düşürdü. Paritedeki zayıflığın devam etmesi halinde Euro/TL’nin 18,90-19,20 TL seviyesinde hareket etmesini bekliyoruz. 

   Son bir haftada Amerika’da faiz artış hızının düşmesi, Dolar endeksinin 107 ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin 3,8 seviyesine inmesiyle hızlı bir şekilde değer alan Altın 1780 ONS seviyesindeki direncini kıramadı. 1780 ONS seviyesinden gelen satışlar ile hafta sonunu 1750 seviyesinden kapattı. 1720-1780 bant aralığının korunacağını tahmin ediyorum. Altının yükselişin devam etmesi 1780 direncinin kırılması ile gerçekleşecektir.

   Gram Altın da daha önce test ettiği 1065 TL seviyesinin geçilmediğini gördük. Gram/TL’nin 1065 seviyesinin geçilmesi Dolar/TL’deki 18.65 TL seviyesinin yukarı yönde kırılması ile gerçekleşeceğini tahmin ediyorum. Gram Altın’ın bir müddet 1025-1065 TL bandında hareket etmesini bekliyoruz.                                                                                                                             

Yasal Uyarı!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.