Geçen hafta açıklanan ABD enflasyonunda TÜFE’de aylık bazda %0,1 azalma görüldü.

Yıllık TÜFE oranı ise %6,5 oldu...

Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyon oranları aylık %0,3 yıllık ise %5,7 ile beklenen oranda geldi.

Haziran ayında %9,1 ile son 41 yılın zirvesini gören enflasyon bu tarihten itibaren kademeli olarak gerileme gösterdi.

ABD, enflasyonu düşürmek için Mart 2022’de 25 baz puan ile başladığı faiz artışını mayısta 0,50 devamında Haziran ve Kasım dönemi arasında 4 defa 75 baz puan arttırdı. Son toplantıda ise 50 baz puan artırarak 2022 yılını %4,5 faiz oranı ile kapatmış oldu.

Enflasyonun düşüş trendine girmesi ile beraber 1 Şubat 2023 tarihinde yapacağı yılın ilk faiz toplantısında 0,25 puan artış olacağı beklentisi %86 seviyesinin üzerine çıktı. ABD’de enflasyon oranlarının düşüş göstermesi ve faiz artış hızının yavaşlayacağı hatta yılsonunda faiz indirim sürecinin başlayabileceği beklentileri ONS Altın ve Gram Altın’da hızlı yükselişlere sebep oldu.

Küresel piyasalarda ONS Altın’ın faiz ile ters orantıda olduğunu belirtmek isterim ONS Altın’ın 1845-1880 direnç seviyelerini geçtikten sonra 1920 ONS seviyesine kadar çıkış yaşadı. 1920 ONS seviyesinin önemli bir direnç olduğunu bu seviyenin geçilmesi halinde 1975 ONS’lara kadar çıkış yaşayabileceğini söyleyebiliriz. Teknik olarak düşüşlerde 1875-1850 seviyelerinin destek seviyesi olduğunu ve bu seviyeler aşağı yönde kırılmadığı müddetçe yukarı trendin devam edeceğini söyleyebiliriz.

Gram Altın’da ise 1107 TL seviyesinden gelen alımlar ile 1155 TL’nin üzerine çıkarak 1185 TL seviyesinden kapanış yapmış oldu. Daha önce belirttiğim 1177 TL seviyesinin üzerinde ilk direnç seviyesi 1215 TL olarak gözüküyor çok hızlı yükselen Altının biraz yavaşlayabileceğini ve ilk etapta bu seviyenin kırılmasını beklemiyorum. Altında ki yükselişin hızlı olması yurt içinden gelen fiziki talep ile bankalar ve serbest piyasa arasındaki makasında 25-30 TL’ye kadar çıkarmış oldu.

Yılbaşından beri ‘Dövize ve Altına’ olan talebin arttığını söyleyebiliriz. Son gelen verilerde Kur Korumalı Mevduat Hesapları’ndaki miktarın yaklaşık olarak 3 hafta düşüş göstermesi Kur Koruma Hesapları’ndan çıkan mevduatın Dövize ve Altına kaydığını söyleyebiliriz.

Fiziki Döviz ve Altına olan talep arttıkça bankalar ve serbest piyasadaki makasın açıldığını bankalar ile serbest piyasadaki döviz makasının 300-400 kuruş olduğunu belirtmek isterim. Bunun en büyük sebebi bankalardaki döviz alış/satış marjının yüksek olması diyebiliriz.

Euro/Dolar paritesi Nisan 2022’den sonra ilk kez 1,0865 seviyesini görmüş oldu. ABD’de faiz artışlarından en çok etkilenen Euro/Dolar paritesi 2022 yılı içerisinde 0,95 seviyesine kadar düşüş yaşamıştı. ABD’de faiz artış hızının yavaşlaması ile Euro değer almaya başlayarak aradaki makası korumaya başladı. Paritede 1,0850 seviyesinin geçilmesi ve üzerindeki kapanışlar 1,10 seviyesini test etmesini sağlayabilir.

Euro/Dolar paritesinin yükselişi yurt içinde Euro/TL kuruna etki ederek 20,50 TL seviyesine yükseltti. Önümüzdeki günlerde yükseliş devam edebilir, 20,70 -21,00 TL seviyesini görebiliriz.

YASAL UYARI!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.