Yılın son faiz toplantısı Perşembe günü gerçekleşti. TCMB haftalık gece repo faiz oranlarında beklentiler doğrultusunda değişikliğe gitmeyerek %9 seviyesinde sabit bıraktı. Daha önceki 4 toplantıda toplam 500 baz puan düşüş gerçekleşmişti. Yeni yılın ilk toplantısını 19 Ocak 2023 tarihinde gerçekleştirecek. TCMB Başkanı Kavcıoğlu açıklamalarında 2022 yılının ilk üç çeyreğinde güçlü bir büyüme gerçekleştiğini yılın son çeyreğinde ise zayıflayan dış talebin etkisi ile büyümedeki yavaşlama eğiliminin sürdüğüne işaret etti. Dünyada enerji fiyatlarının ve gıda emtialarının yüksekliğinin enflasyonun yükselmesini büyük oranda etkilediğini belirtti. 2023 yılının ortasında enflasyonun %30 seviyesine ve yılsonunda %20 seviyelerine düşüreceklerini söyledi.                                                                                                   Asgari ücret %54,7 artış ile brüt 10,008 TL ve nette ise 8506,80 TL olarak belirlendi. Açıklamayı yapan cumhurbaşkanı Erdoğan gerekmesi halinde ara bir düzenleme olacağını söyledi. Asgari ücretin işverene aylık maliyeti ise 11,760 TL olarak belirlendi. Türk –İş Genel Başkanı Ergün Atalay resmi tekliflerinin 9,000 TL olduğunu bu rakamın altında bir ücret belirlenirse masada olmayacaklarını söyledi. Masada işçi kesimi yer almadı. Belirlenen rakamın bir taraftan günümüz koşullarında asgari ücretle çalışan vatandaşlarımıza nefes aldıracağını düşünüyorum. İşverenlerimiz de elbette çalışanlarına daha fazla katkı yapmayı arzu ediyordur. Bu noktada, İşverenlerimizi de rahatlatacak bazı ek düzenlemelere ihtiyaç olduğunu ve hükümetin bu konuda işverene destek olması gerektiğini düşünüyorum. İş dünyası temsilcileri, asgari ücretin 11 bin 760 liraya yükselen işveren maliyetini aşağı çekecek düzenlemeler konusunda ise ücret artışlarının işverene getireceği ilave yüklerin hafifletilmesi adına destek ve teşviklerin artırılması gerektiği görüşündeler. Zira işverene sağlanacak olan teşvik ve destekler, ücret artışlarıyla birlikte ciddi bir yükün altına girecek olan işverenlerimiz için kritik önem taşımaktadır.
Yılın son haftasında yurtdışı piyasaların paskalya tatili nedeni ile zayıf bir seyir izleyeceğini söyleyebiliriz. Ons Altının 1800 seviyelerinde hareket ettiğini özellikle 2 kez denediği 1825 Ons seviyesini geçemediğini gördük. 1825 Ons seviyesinin geçilmesi halinde 1840-1870 bant aralığına yükseleceğini söyleyebiliriz. Yeni yılda yurtdışı piyasalarda faiz artış hızının düşeceği beklentisi Ons altına olan talebi artırabilir. Teknik olarak 1870 seviyesinin yukarı yönde kırılması halinde yeni bir çıkış trendinin başlayabileceğini belirtmek isterim. Gram altın 1070- 1105 TL bant aralığını sürdürüyor. Bu hareketinin yukarı yönde kırılması yeni rekor zirvelerin test edilmesini sağlayabilir. Dolar - TL yılın son haftasında şirketlerin pozisyonlarını kapatmasından dolayı biraz talepli olsa da yılsonunu 18,60-18,95 TL aralığında kapatacak gibi gözüküyor. Euro – TL’de bant aralığı 19,80-20,200 TL seviyesinde hareket etmesi bekleniyor.
Yeni bir yıla gireceğimiz bu günlerde tüm okuyucuların yeni yılını kutlar, yeni yılın sağlık mutluluk ve bol kazançlı bir yıl olmasını dilerim.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.