Elazığ’ın Cumhuriyet Dönemi’ndeki en eski gazetesi, ülkemizde yayın hayatına devam eden yerel gazeteler içinde en eski beş gazeteden biri olan gazetemiz bugünlerde 94’üncü kuruluş yıl dönümünü kutluyor…   

   1 Mayıs 1930 tarihinde yayın hayatına başlayan Turan Gazetesi dün itibari ile 94 yaşına girdi. Dile kolay, neler yaşandı bu koca çınarın gölgesinde…

Nice isimler yetişti koynunda, nice doğumlara şahit oldu, nice vefat haberlerini üzüntüyle paylaştı… Dünyadaki ve Elazığ’daki olaylara şahitlik etti. Şehrin yaklaşık yüz yıllık hafızası oldu. Daha soyadı kanunu yoktu genç Türkiye Cumhuriyeti’nde, Cennet mekân Rahmetli Dedem 1934 yılında yasalaşarak, 1935 yılında yürürlüğe giren bu kanunla ailemize “TURAN” soyadını seçerek hem tarihi bir vizyon yüklüyordu hem de Türk yurdu için gazetemiz, ilkelerimiz ve ailemizin yolunu çiziyordu.

   İsmet ve Kemal amcalarım yaşları küçük, okuldan arta kalan zamanlarında bey babalarının yanında gazete işleri ile uğraşıyorlardı…

   Siz değerli okurlarımızdan ricam 1930’lu yılların imkânlarını düşünmeniz ve o imkanlar içerisinde bir gazete çıkarabilmek, bunun vizyon ve zorluk yönünü bilhassa düşünülmesi gereken bir konudur. Tüm zorluklara rağmen işi yürütebilmek ve yayın hayatında kalabilmek…

   Ailenin içinde olmanız otomatikman işinde içinde olmanızı gerektiriyor. Ortaokulda matbaada harman çektiğim günler hala hafızamdadır. Tashih yaptığım zaman abimin tekrar kontrol etmesine anlam veremiyordum, işini hatasız yapmanın, kontrol etmenin önemi küçük yaşta içimize işliyordu…

Uzun yıllardır Elazığ’da ve bölgede yaptığı haberler ile ciddi bir şekilde beğenilen, Elazığ’da hem bi ‘Ekol’ hem de bir ‘Basın Okulu’ olan Gazetemiz TURAN’ın geçmiş nüshalarını incelediğimiz anda geçmişte yazdığı yazılar ile gündem belirleyen ve Elazığlı vatandaşlara sadece objektif bir biçimde bilgiler veren birçok isim halen daha gözlerimize çarpmaktadır. Bu isimlerden birkaç tanesini yazacak olursak, Dedem İhsan TURAN, Ahmet Şükrü SUNGUROĞLU, Eyüp ŞEDELE, Ömer Naimi ERDEM, Nurettin ARDIÇOĞLU, Elmas YILDIRIM, N. SUGÖZÜLÜ, Bahattin ÖGEL, Hulusi YETİŞKİN, Ali Rıza ALP, Ahmet KABAKLI, Mehmet AYTUĞ, Fikret MEMİŞOĞLU, Şemşi BELLİ, Mevlüt BİNGÖL, İshak SUNGUROĞLU, Bedri AVCI, Bedri ÇARŞANCAKLI, Elmas YILDIRIM, Mehmet Mevlüt ÖZAYDIN, Ömer SANAÇ, Fethi ÜLKÜ, Muhsin PARLAR, Naci TOLAY, Kemal TURAN, Hadi KOÇDEMİR, İsmet TURAN, Yaşar BÜYÜKAĞAOĞLU, Mehmet OZAN, Mehmet BİCO, Haydar DUMAN, Şeref TAN, Çetin KURTOĞLU gibi isimler gözümüze ilk çarpanlardır. Merhum Şeref TAN ve Merhum Çetin KURTOĞLU’nu çocukluğumdan beri hep örnek almıştım. Bu iki isimin bende yeri apayrıdır. Rahmetli Baba dostu Şeref TAN yazmış olduğu şiirleriyle, tam bir Harput/ Elazığ Beyefendisi, bir büyük ekol olmuştur, Rahmetli Çetin KURTOĞLU ise baba dostumuz, gazetede yayınlanan yazısının yanında resmi sadece başını gösteriyordu, o resme baktığımda merak ederdim acaba klişenin alt kısmı makinada kırıldı mı diye?...

   Ayriyeten TURAN Gazetesi’ne uzun yıllardır emek veren Bedrettin KELEŞTİMUR abimiz, bize hem o dönem hakkında bilgiler verirken, aradan geçen uzun yıllar boyunca da TURAN’ı hiçbir zaman yalnız bırakmadı. Çocukluk dönemlerinde Bedrettin KELEŞTİMUR Ağabeyimizi hep hatırlarım, Ağabeyimiz o zaman genç, saçlar simsiyah, aynı güzellikte ve mütevaziliğe sahip büyüğümüzdü…

   İsmini şu an hatırlayamadığım kimi vefat etmiş kimi hayatta olan nice güzel ve vefalı insan bir araya geldi, büyük TURAN çınarını beslediler ve damla damla su ile büyüttüler…

Hatıralar vardı, muhabbetler…

Yaşım itibari ile bunların aslında çok küçük bir kısmına şahit olmuşluğum vardır. Aslında buzdağı gibi görünenin altında kat be kat daha büyük emekler, özveriler, gayretler ve hatıralar mevcuttur. Daha önceki yazılarımda belirtmiştim. Turan Gazetesi artık Turan Ailesinin değildir. Turan Gazetesi Elazığ’ın bir değeridir. Elazığ’ın bir markasıdır. Çünkü bu aziz şehrin aziz insanlarının emeği ile sevgisi ile Turan’ı sahiplenmesi ile bu günlere gelmiştir. Bir dönemin insanlarına sorunuz. Gölcük Sineması camına yapıştırılan o gazeteyi okumadan Gazi caddesinde yürüyebilirler miydi? Elazığ, Turan Gazetesi’ne değer vermiştir. Turan, onlara hiçbir zaman yalan veya taraflı bir haber vermemiştir. Onlarda Turan Gazetesi’ni sahiplenmişlerdir.

   Gazetemiz şu an 4. Kuşak temsilcisi Mert TURAN’ın omuzlarında yürütülmektedir. Ona destek olarak etrafımızda yine Elazığ sevdalısı güzel insanlarla doludur hepsine müteşekkiriz. Elazığlı vatandaşlar ve bölge halkı Turan’ına sahip çıkmıştır. Ben buna şahidim. Sağlığımız ve gücümüz el verdiği sürece Turan Ailesi 3. Kuşak olarak kardeşimizin yanındayız. Ayriyeten bu vesileyle en başta dedem İhsan TURAN olmak üzere; amcalarım İsmet TURAN, Kemal TURAN, Turan TURAN, babam Celal TURAN’ı rahmetle anıyoruz. Geçmişten bugüne kadar emeği olan ve aramızdan bulunmayan TURAN Gazetesi’ne emek veren tüm değerlerimizi rahmetle anıyorum. Nice yaşlara Turan Gazetesi, nice yıllara Turan Gazetesi değeri ve değerleri…