2022 ve 2023 yıllarında yaşamış olduğumuz büyük deprem felaketlerinden sonra, ağır yara alan illerimiz, Devletimizin ve halkımızın desteği ile tekrar ayağa kalkmaya çalışıyor. Bu yönde yapılan çalışmalar birçok manada sorunları da beraberinde getirirken, şehir merkezlerindeki görüntü ise iç karartıyor. Tam bu deprem psikolojisinden kurtulmaya başlarken, yıkım çalışmaları yaraya tuz döken durum misali yeniden canımızı yakmaya devam ediyor. Hangi Elazığlıya sorarsanız sorun size aynı cevabı verecektir.

    Ne olacak bu şehrin hali?

    Bende aynı soruyu defalarca kendime sordum. Kolay değildi yaşananlar. Şehir bombalanmış gibi, sanki bir savaştan çıkmıştı. Hatıraların gözümüzün önünden gitmediği sokaklar, okullarımızın birçoğu yıkıldı gitti… Sanki bir rüyaymış o günler, diyesiniz geliyor. Yıkılan bu binalar yerinde yapılamaz mıydı? Diye sormadan edemiyorsunuz… Tabi ki işin birde teknik yönü vardı. Düşünülmesi gereken vatandaşlar, kış günü ortada kalmışlardı… Acil olarak inşa edilmesi gereken konutlar, hükümetimiz tarafından belirlenen “Rezerv Alanlarına” hızlıca inşa edilmeye başlanmıştı…

    Ancak bugün artık deprem felaketinin üzerinden aylar geçmiş bulunuyor. Bu süreçte yeni yapılacak evler, mümkün olduğunca yerinde inşa edilmelidir. Zaten Hükümetimizde bu konuda bir çalışma yapmış, Yerinde Kentsel Dönüşüm Kampanyası düzenleyerek, bu çerçevede vatandaşa destek olmaya başlamıştır. Yerinde dönüşümün birçok artısı bulunmaktadır. Başta mahalle kültürünün korunması, insanların komşuluk ilişkilerinde yılların verdiği diyalogları kaybetmek istememesi bu konuda son derece önemli bir ayrıntıdır. İnsanların sosyal ve yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayacak yapıların birçoğunun da şehir merkezinde olması da önemli bir etkendir.

    Kentsel Dönüşümde vatandaşlarımız mağdur edilmemeli, gereken tüm destekler verilmelidir.

    Ne olacak Elazığ’ın bu hali diye dertlenmememiz, şehrimize sahip çıkmalıyız. Yazımı kaleme alırken Babadostu Şair Merhum Şeref TAN’ın, ELAZIĞ adlı şiirinden bir dörtlük aklıma geldi… Bu vesile ile Şeref TAN amcamızı da Rahmet ve Saygı ile anıyorum.

ELAZIĞ

Yaşlı Harput’un Çağası,

Dodağta Nazar Duası,

Rabbim Ona verme Yası,

Dodo yürüsün Elazığ…