ELAZIĞ KAZANSIN     /        Bedrettin KELEŞTİMUR

TURAN Gazetesi çıktığı ilk sayısından itibaren, “tarihi tekliflerle…” kamuoyu vicdanına seslendi.

Bizler bu köşemizde, Tarımın endüstrileşmesi, Modern Tarım İşletmeleri, Tarım Kooperatifleri Anadolu Tarım Meslek Lisesi dedik. Doğal Gıda Ürünleri Fuarı dedik.

2023 Yılında Elazığ Şehrimiz, “Türk Dünyası Kültür Başkenti Olmalı!” Tarihi bir teklifimiz oldu; “Elazığ İlimizde ‘Uluslararası Azerbaycan- Türkiye Üniversitesi’  Bu projeleri şehrin seferberliği olarak düşünüyorum.

Sevdamız nedir, “Elazığ Kazansın…” O halde şehrin öncelikli konularında; “Şehrin Valisi, Belediye Başkanı, Üniversitemizin Rektörü, Sivil Toplum Örgütleri, Şehir dışında faaliyet gösteren Federasyonlar, Vakıflar, Dernekler…” bir ortak akıl olmalı!

Dünden bugüne tekliflerimiz; “Cemiyet Basın Ormanı” Basınımız her alanda rol-model olmalıdır. Cumhuriyet Tarihinde; “1935 ve 1976 yıllarında yerel basın kurultayı gerçekleşmişti!”  Üçüncü Basın Kurultayını, ‘önümüzdeki yıllarda Elazığ Şehrinde…’ gerçekleştirelim. “Elazığ Basın Tarihi Bibliyografyası!”  N.G.Kısaparmak Anadolu İletişim Meslek Lisesinin, “Proje Lisesi…” olması yolunda da çabalarımız olmalıdır.

“Harput UNESCO Yolunda…” O yolculuğu bir an önce nihai hedefine taşıyalım. Bununla birlikte, “Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarını da…” UNESCO’nun katkılarıyla ortak proje haline getirelim.

Ankara’yı hepimiz biliriz… “Hamamönü…” yakın zamanda gerçekleştirilen çok önemli projeyle Başkentin cazibe merkezi oldu! Ankara’nın Çankaya İlçesine bağlı Dikmen Vadisi, geçmişini gayet iyi biliyoruz. “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesiyle…” göz ve gönlünüze hitap eden Cumhuriyet Tarihinin en önemli projesi olarak hayata geçirilmiştir.

Elazığ Belediyesi; Tarihi Harput’un ihyası için “Hamamönü Projesi” dikkatle etüt edilsin.

“Şorşor Deresinin Islah Çalışmalarında…” Dikmen Vadisi Projesi dikkatle incelensin… Şehir olarak ortak bir akıl, kanaat oluşturulursa, “Kent-Köy” “Kültür Park” gibi çok önemli bir proje daha hayata geçirilebilir.

Daha yeşil, daha temiz, daha bakımlı, daha yaşanabilir bir, ‘Şehir’ diyoruz! Bu şehir, öyle büyük bir nimete sahip ki, “Keban Baraj Gölü!”  masmavi bir derya… Keban Barajı 1974 yılında hizmete girdi. Bu büyük eserin hizmete kazandırılmasının üzerinden 47 tam yıl geçmiş… Murat ve Karasu Vadisinden başlayarak ‘göl havzası üzerinde ağaçlandırma yapmazsanız…’ bu büyük, ‘ihanet etmiş oluruz’

Rahmetli Emekli Albay Tahir Alkanla bir sohbetimiz olmuştu. Sohbetimizin en can alıcı tarafı, “Keban Barajı göl sahasının çevresinde istimlak edilmiş olup da su altında kalmayan bir şerit var. D.S.İ Genel Müdürlüğü geride kalan en az 30 yılda buralara ağaç dikimi yapmadığı gibi dikilmesine de izin vermedi. Kanun değişikliği ile bu istimlak alanları Hazine’ye, yani Milli Emlak Genel Müdürü’ne devredildi. Keban Barajı’nın %35’i çamurla dolduğu ilgililerce ifade edilmektedir.”  Tahir Alkan, “Keban Kıyı Şeridinin ekonomik olarak da katma değeri olan; ‘Ceviz, Badem ve Dut Bahçeleriyle…’ yeşile dönüşmesini çok istiyorlardı. Keban Barajı, ‘gölalanı 675 km2’ Pertek-Keban arası, 79 km. Kemaliye- Keban arası, 93 km… Bu yörede bulunan İlçelerimiz; Kemaliye, Ağın, Keban, Çemişgezek ve Pertek İlçeleri ile birlikte Köylerde; “ağaçlandırma seferberliği başlatılmalı” Bu seferberlikte, ‘geç kalındığını söyleyebiliriz’   

Son yıllarda,  “Ağın ismi artık bademle birlikte anılır oldu!” Türkiye’de, Ağın İlçesi günümüzde, eğitimin yanında; “Badem Adası…” olarak anılmaya başlandı. Örnek bir başarı, kutlarız!

Elazığ Merkez ve İlçelerinde, “Kent Ormanı Projelerini…” başlatmalıyız!

Rahmetli Tahir Alkan Eski Hükümet Konağı Vali Yusuf Yakupoğlu döneminde, bir, “Çiçek Bahçesini…” andırdığını hatırlatıyorlar! Eski Hükümet Konağının dört bir yanına; “Çınar Ağacı” yakışır.