“Bir şehrin kaderini sadece yönetenlerin ufku ve kalitesi değil, yönetilenlerin kültür ve eğitim düzeyi de belirler!” Diyor Felsefeci Yazar Dücane CÜNDİOĞLU…
Özellikle demografik yapının değişimiyle son yıllarda Elazığ’a çok uyan bu tanım, ne yazık ki şehrimizin kaderini negatif olarak etkilese de kabul etmeliyiz ki çok doğru ve realist bir tespit.
***
Ufukta beliren seçim nedeniyle daha şimdiden Elazığ’da yoğun bir siyâsî trafik var.
Köylere, ilçelere giden, vatandaşın hâlini hatırını soran, televizyonlara programlara çıkan, ilden ya da genel merkezlerden gelen, her düzeydeki siyâsî parti temsilcilerinin tek derdi var, emin olun ki oy kaygısı!
Vatandaşın derdiyle hemhâl olmak isteyen, seçim dönemini bekleyip propaganda yapmayı hesaplamadan da sahada olur, memleketinin ve toplumun sorunlarına çözüm bulmaya çalışır / bulur?
***
Konu seçim, söz konusu da propaganda olunca dikkât edin, Elazığ’ın ve Elazığlı’nın sorunlarını değil, öncelikle partilerini ve genel başkanlarını anlatan, yücelten siyâsiler, ülke gündeminden, hatta Avrupa’da, Dünya’da olup bitenlerden dem vurarak, hamaset dolu nutuklar savurur!
İşte baştan işâret ettiğim gibi şehrimizin kaderini belirleyen yönetilenler de, maalesef bir futbol takımının taraftarları misâli tuttukları siyâsî partinin yanını yere vermez, kusurlarını görmez, alenî biçimde yapılan yanlışları öteki siyâsî parti taraftarlarına karşı hiddet, hatta şiddetle savunur!
***
Oysa, partiler demokrasilerde halkın mutluluğunu sağlamak için bir araçtır, amaç değildir!
O hâlde şehrimizin kaderini belirleyen yönetilenler, yani halk diye adlandırdığımız kitle / insan yığını, tuttuğu ve desteklediği partisini kendisinin varlık sebebi olarak görmemeli, partisinin kendisinin varlık sebebi olduğunu mutlaka bilmelidir!
Dünyadan veya ülkeden değil, Elazığ’dan, kendi şehrimizden somut bir örnek verecek olursak; Elazığ’ın unutulmaz Belediye Başkanı Prof. Dr. Merhum Mustafa TEMİZER’in Elazığ’da 5 Milletvekili bulunan Anavatan Partisi’nin (ANAP) Belediye Başkanı olmasına rağmen, Elazığ’daki Bölge Müdürlükleri’nin Malatya’ya kaydırılması girişimlerine karşılık partisinden istifa etmesi ve; “Ben de 6. Milletvekilinizim” diyen Başbakan Merhum Turgut ÖZAL’a tepki göstermesi, gerçek anlamda “Elazığ Sevdâlısı” olan rahmetli TEMİZER’in, Elazığ’ın menfaatlerinin parti çıkarlarından üstün olduğunu gösteren ibretlik bir mesajıdır!
Bu erdem dolu mesajın anlamını sadece Elazığlılar değil, demografik yapıyla değişim gösteren Elazığ Halkı’nı oluşturan Elazığlı olmayan vatandaşlar da, hatta siyâsî partilerin yönetim kademesinde görev yapan arkadaşlar da idrak etmelidirler!
***
Zaman zaman Kapalı Çarşı’da yapılan bir röportajla ya da ilginç ve popülist bir haberle, söz gelimi Koronavirüs Salgını’nın ilk günlerinde “evde kal” çağrılarına karşı; “Burası Kapalı Çarşı ama, her tarafı açık. Biz Elazığlı’yız, hiçbir şey de olmaz!” diye ülke gündemine oturan insanımızın nasıl mizâh konusu yapıldığını, ama buna malzeme verdiğini de biliyoruz!

Bir süre önce Elazığ yine Kapalı Çarşı’da sahnelenen bir mizansenle ülke gündemine oturdu!..

Elazığ’a gelen CHP’nin “Ekonomi Masası” Heyeti’nin karşısına dikilen ve; “Niye ortaya düşmüşsünüz?” diye söze başlayarak, bir zamanlar hastanede yattığında ilaç bulamadığını, şimdi eşinin yattığı 5 yıldızlı otel gibi hastanenin yemeğinin de bakımının da iyi olduğunu söyleyen 74 Yaşındaki Mevlüde BENDERLİOĞLU, bir de; “Hiçbir şey pahalı değil, Herkes alıp zıkkımlanıyor, yiyor! Biz emekliyiz. Allah’a şükür para bile artırıyorum!” deyince, ülkede “Mevlüde Teyze” diye başlayan haberlerle gündem oldu!..
***
Bu gelişme üzerine “Elazığ’ın sâhibi yok, memleketin sorunları niye dile getirilmiyor, efendim yukarının, genel merkezin haberi yok ki, Elazığ’ın sesini duyan kim?” diyenlere inât, neler oldu neler?..
Popülist yaklaşımları seven CHP Elazığ Milletvekili Gürsel EROL, İl Başkanı’yla birlikte soluğu hastanede Mevlüde Teyze’nin yanında aldı!
Milletvekili EROL, her zamanki üslûbuyla methiyeler dizdiği Mevlüde Teyze’yi; “AKP Elazığ Milletvekili Zülfü DEMİRBAĞ’ın Milletvekili maaşıyla geçinemediği bir ekonomik ortamda emekli maaşından birikimde bulunduğu için” tebrik etti! 
***
Seçimler yaklaşıyor ya Mevlüde Teyze’nin hazırladığı bu fırsattan kim yararlanmak istemez?
Mevlüde Teyze’yi hastanede ziyaret edenlerden ve övgüler yağdıranlardan biri de AKP Genel Merkez Teşkilat Başkanlığı Güneydoğu Anadolu Bölge Koordinatörü unvanıyla 26. Dönem AKP Elazığ Milletvekili olan ve büyük ihtimâlle gelecek döneme de niyetli olan Ejder AÇIKKAPI oldu!
***

Her konuda açıklamalarıyla ve faaliyetleriyle dikkâtleri çeken, âdeta hummalı bir hazırlık içerisinde olduğunu da hissettiren iş insanı unvanıyla Veysel DEMİRCİ de fırsatı kaçırmayanlardan biri olarak koştu hastaneye ve Mevlüde Teyze’yle poz verdi medyaya!..
***
Ve Cumhurbaşkanı ERDOĞAN’ın haberdâr olacağı kadar abartıldı konu…
Kayseri'deki konuşmasında Mevlüde Teyze’nin sözleriyle CHP’ye yüklenen Cumhurbaşkanı, ardından da bizzat telefonla arayarak hem eşine geçmiş olsun dileklerini iletti, hem de tebrik etti Mevlüde Teyze’yi!..

Mevlüde Teyzeyi arayarak Cumhurbaşkanı ERDOĞAN ile görüşmelerini sağlayan ise AKP Elazığ Milletvekili Zülfü Tolga AĞAR olmuştu!

Seçim Dönemi’nde Hong Kong Türkiye İşadamları Topluluğu Heyeti’ni Elazığ’a getiren, tüm potansiyellerini Elazığ için kullanacaklarının ve memleketi ayağa kaldıracaklarının sözünü veren ama gerçekleştiremeyen Milletvekili AĞAR, Cumhurbaşkanı ile Mevlüde Teyze’nin görüşmesini gerçekleştirmeyi başardığına dâir gelişmeyi, twitter hesabında yaptığı paylaşım ile kamuoyuna bizzat duyurdu!
***
Mevlüde Teyze’ye sâhip çıkanları ve konuyu bizzât Cumhurbaşkanı ERDOĞAN’a duyurmak için birbiriyle yarışanları görünce, gözleri yaşarıyor insanın!

Tüm bu gerçeklere karşılık; TURAN Gazetesi olarak dikkât çektiğimiz ve gündeme taşıdığımız “Elazığ’ın toplumsal sorunları” kamuoyunda yankı bulurken, çözüm hususunda sürüncemede kalıyorsa ve hak verilmesine rağmen, şehirde sükût hâkimse, düşünmeden edemiyor insan?

Elazığ’ın sorunu Mevlüde Teyze’ymiş anlaşılan!