Değerli okurlar...

Elazığ halen gelişimini sürdüren lakin potansiyelinin tamamını kullanamayan, tanıtım faaliyetlerinde yetersiz kalındığı için hak ettiği gelişimi bir türlü yakalayamayan tanıtım sorunu had safhada olan bir il konumunda…

Gelişim sürecini hızlandırmak için en başta yapılması gerekenlerden biri şehrin tanıtımını en üst seviyede yapmaktır! Maalesef ili tanıtım noktasında yapılan organizasyonlar tanıtıma bir nebzede olsa katkı sağlıyor ancak yeterli olmuyor. 

Sahip olduğu köklü tarihi ve zengin kültürüyle, doğal güzellikleriyle, maden varlıklarıyla ve ekonomik faaliyetleriyle Elazığ; pazarlama ve markalaşma çalışmalarıyla daha da ön planda olabilecek potansiyele sahiptir. Şehir pazarlaması; şehrin alt veya üst yapı hizmetlerini geliştirmek, şehri daha yaşanabilir hâle getirmek, şehir dışından gelmesi arzu edilen yatırımcı, nitelikli kişi, turist ve üniversite öğrencisi gibi hedef kitle için şehri ve şehrin potansiyel unsurlarını daha etkili kullanabilmek amacıyla birçok yöntem sunabilmektedir. Elazığ turistik açıdan tarihi ve doğal birçok zenginliğe sahip. İlde turizm sektörü açısından değerlendirilebilecek tarihi Harput, doğunun incisi Sivrice Hazar Gölü̈, Hazarbaba Kayak Merkezi, Karakoçan Golan Kaplıcası, Keban Barajı ve Gölü gibi birçok tarihi ve doğal değer bulunmaktadır. Ancak ildeki turizm altyapısının yetersizliği ve tanıtımdaki eksikliklerden dolayı ile gelen turist sayısı potansiyelin çok altında gerçekleşmektedir. 

Elazığ’ın tam manasıyla tanıtmak demek; şehirde ki kalkınmanın sağlanması, ziyaretçilerin şehir hakkında olumlu bir algıya sahip olması, şehirde ki refah düzeyinin artması ve şehrin rekabette rakiplere göre önde olması demektir. Elazığ halkının misafirperver, güvenilir, yardımsever ve samimi olması ziyaretçilerin şehir hakkındaki algılarını olumlu yönde etkilemektedir. Bu durum, zaten şehrin pazarlama ve markalaşma surecine katkıda bulunmaktadır. Buna ek olarak; il yöneticilerinin yapacağı başarılı çalışmalar özellikle tanıtım konusunda yapılacak başarılı girişimler ziyaretçilerin şehir hakkındaki algılarını olumlu yönde etkileyecektir. 

Dünyada belki eşi benzeri çok az olan Harput gibi tarihi bir değere sahibiz. Maalesef böyle bir değeri bile dünyaya tam manasıyla tanıtmayı başaramadık. Şehrin sahip olduğu turizm değerleri, kültürel ve tarihi özellikleri ön plana çıkartılarak, ziyaretçilerin Elazığ’ı ziyaret etmelerinde önemli bir etki sağlanabilir. Bu noktada, Harput ve Elazığ merkez arasına yapılacak teleferik ya da tramvay hattı hem ulaşımı kolaylaştıracak hem de eğlenceli hale getirecektir. Böylece Harput’a daha fazla turist ziyareti olacaktır. Ayrıca Harput yüksekte olduğu için, rüzgâr alan ve turistik bir noktasına bir hem şehrin yenilenebilir enerjiye açık olduğunu hem de sembol yapılarından olması açısından rüzgâr gülü konulabilir. Turistlerin ilgisini fazlasıyla çekecektir. Bunun yanında, Hazar Gölü’nün konaklama imkânlarının artırılması gerekmektedir. Göl etrafında bulunan arazilerin imar durumlarının netleştirilmesi, Sivrice Belediyesinin atık bertaraf tesisinin kapasitesinin geliştirilmesi turizm açısından canlılığı beraberinde getirecektir. Ayrıca Elazığ’daki sivil toplum kuruluşlarını örgütleyip geleneksel etkinlikler yapmaları için kolaylıklar sağlanmalıdır. 

Elazığ Anadolu kültürünü yansıtan şehirlerden biri olmaktadır. Fırat ve Dicle nehirlerinin suları ile çevrili olan Elazığ doğal güzellikleri ile de ön planda olmaktadır. Elazığ'da yer alan doğal ve tarihi güzelliklerini yazmaya kalksak bitirmek mümkün olmuyor. Özetlersek;

- Harput Kalesi ve Antik Kenti: Hurriler, Hititler, Urartular ve Osmanlı devleti olmak üzere pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yerleşim alanı olmaktadır. Bu kale ve kentin içinde pek çok kilise, türbe ve cami bir arada bulunmaktadır. 

- Hazar Gölü: Hazar denizi olarak da bilinen bu göl Türkiye'nin sayılı mavi bayraklı plajlarında yer almaktadır. Hazar gölü içinde birde Batık kent bulunmaktadır. Kentin tepe kısımlarından gözükmesinden dolayı buraya Kilise adası adı verilmektedir. 

- Hazarbaba Kayak Merkezi: Dünyadaki göl manzaralı kayak merkezi olan Hazarbaba, kış turizmi açısından oldukça önemli olmaktadır. 

- Golan Kaplıcaları: Şifalı etkisinden dolayı her sene turist akınına uğrayan Golan kaplıcaları Peri çayının yanında bulunmaktadır.

- Keban Barajı Gölü ve Çırçır Şelalesi: Keban barajı Fırat ve Dicle nehirlerinden elektrik elde edilmesi amacıyla kurulmuş olan yapılardan biri olmaktadır. Türkiye'nin en büyük yapay baraj ödülü Keban barajına verilmektedir. 

- Saklıkapı kanyonu: Elazığ'da yer alan doğal güzelliklerin hakim olduğu bir alan olarak ifade edilmektedir. 

- Kara Leylek Kanyonu: Kara leyleklerin yuvalarının yer aldığı bir doğal güzellik olmaktadır... vs. Sıralarsak bunlar sadece bazıları. Sonuç olarak doğru tanıtım ile Elazığ makus talihini kısa sürede yenecektir. Esen kalın...