Son yıllarda kendi işletmesini kurup, ticari hayata girmek isteyen gençlerin sayısı büyük artış göstermekte, ancak yüksek sigorta ve vergi maliyeti yüzünden çekingen davranmaktadırlar. Genç girişimci desteği işte bu esnada devreye giriyor. Bu nedenle erken yaşta kendi işini yapmak isteyen genç girişimciler için gündeme getirilen vergi ve prim teşvikleri önemli avantajlar oluşturuyor. Teşviklerden yararlanmak isteyen girişimcilerin hangi sektörde faaliyet göstereceği önemli değildir. Yeni açılacak işyeri, restoran, kafe veya market olabileceği gibi, avukat, doktor, mimarlık bürosu ya da eczane de olabilir. 18-29 yaş arasında olan, “yeni bir işyeri açan” ve “ilk kez vergi mükellefiyeti” oluşturan genç bir girişimcinin yıllık kazancının 75 bin liraya kadarından vergi alınmıyor. Yıllık kazancın bu miktarı aşması halinde ise, aşan kısmının vergisi isteniyor. Ayrıca, yurt dışına verilen yazılım hizmeti için getirilen avantaj, bu hizmet karşılığında elde edilecek kazancın yüzde 50’ si indirim konusu yapılabilmektedir. Getirilen bu vergi avantajından üç yıl boyunca yararlanılabilmektedir. Bu vergi avantajından Anonim ve Limited şirket olarak faaliyete geçen işyerleri yararlanamıyor. Bu nedenle şahsen faaliyet gösterenler bu teşvikten yararlanabilecektir.

(Gelir Vergisi Kanunu Mükerrer 20‘nci Madde ve 292 No’lu G.V. Genel Tebliği)

Yeni işyeri açan genç girişimcilere, kendi işinde bilfiil çalışması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi koşulu ile sağlanan bu vergi teşviğinin dışında, bir yıl boyunca Bağ-Kur primi de ödenmemesi avantajı sağlanıyor. Halen aylık en az ödenen Bağ-Kur prim tutarı, 1.234,24 liradır. (Primi düzenli ödeyenler ise 5 puanlık indirim sonrası 1.055,36 lira ödemektedirler.)

Sonuçta, vergi ve prim teşviklerinden yararlanacak genç girişimcilerin 18 yaşını doldurmuş, 29 yaşını bitirmemiş ve ilk kez sigortalı olma koşulunu yerine getirmeleri gerekmektedir. (5510 sayılı kanunun 4/1-b.1 maddesi) Adi ortaklık şeklinde faaliyet gösterilmesi halinde, sadece ortaklardan biri prim teşviğinden yararlanabilecektir. 

Böylece, genç girişimcilerin işletmecilik (Ticari, zirai veya mesleki faaliyet nedeniyle) yolculuğunda vergi ve prim gibi mali yüklerden kurtulmaları, sonuçta yıllık 75 bin liraya kadar kazançları için üç yıl boyunca gelir vergisi, ilk bir yıl için de bağ-kur primi ödemeyerek bir avantaj elde etmeleri mümkün olacaktır.

Getirilen bu teşviklerin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bunun dışında bankacılık sisteminin genç girişimcilere sağladığı finans desteklerini de göz ardı etmemek gerekir. Bu nedenle genç girişimcilere bütün bu teşviklerle sağlanan avantajları dikkate alarak hareket etmelerini, sadece mevcut bir iş yerine girerek ücretli çalışma seçeneği dışında kendi iş yerlerini açmak suretiyle işletmecilik fırsatını denemelerini öneriyoruz. Bugüne kadar Elazığ’ da fazla denenmeyen bu girişimcilik seçeneğinin açıkladığımız avantajlarla değerlendirebileceğini umut ediyoruz.