Elazığ Kültür ve tanıtma Vakfı ile EGE Elazığ dernekler Federasyonu’nun birlikte organize ettiği “Harput Senfonisi” konseri 23 Eylül 2021 tarihinde İzmir’de gerçekleşti. Kültürel müziğin önde gelen ismi ünlü klasik müzik bestecisi Ahmet Adnan Saygun’NFOismini taşıyan İzmir’deki sanat merkezinde yapılan konserde eseri bu kez İzmir Devlet Senfoni Orkestrası çaldı. Eser daha önce gerçekleştirilen altı konserde olduğu gibi bu konserde de büyük bir beğeni aldı.

“Harput Senfonisi” bir temenniden bir hayalden yola çıkılarak Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı’nın hayata geçirdiği önemli bir projedir. Elazığ’ın sanat ve kültür dünyasının önemli insanlarından biri olan merhum Fikret Memişoğlu’nun 1966 yılında kaleme aldığı “Harput Ahengi” kitabında dile getirdiği bir temennisini nasıl hayata geçiririz diye hayal ettik ve bunu bir proje olarak gündemimize aldık ve ‘’Harput Senfonisini’’ gerçekleştirdik. Yaklaşık 55 yıl önce yapılmış bir tespit ve hayal edilen bir hedef müziğimizin evrenselliği konusunda atılmış önemli bir adımdır. Zira, kültür ve sanat zenginliğimiz içinde önemli bir yeri olan Harput musikisinin çok sesli senfonik orkestraya uyarlanması ve opera sanatçıları tarafından icra edilerek müzik dünyasına takdim edilmesi bir ilktir. Bu nedenle ortaya konulan bu proje musikimiz için bir dönüm noktası bir başka ifade ile milat olmuştur. Dolayısı ile Harput musikisini sadece bizim dinlediğimiz bir müzik olmaktan çıkarıp, onu Fırat’ın ötesine taşıyarak ona evrensel bir boyut kazandırmaya çalıştık. Bugüne kadar pek çok konuda olduğu gibi geleneksel müziğimizin tanıtılmasında da başarılı olamadık. Bu açıdan Harput musikisinin bu eserle tanıtılması ve dünya müzik sahnelerine taşınmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. 

Bugüne kadar Elazığ, Ankara, İstanbul, Adana ve son olarak İzmir’de yapılan yedi konser ve on yıllık bir süreçte kurduğumuz hayali gerçekleştirmiş olmaktan mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bugün “Harput Senfonisi” Elazığ’ın bir markası olmuştur.

Senfonideki müzikal zenginlik, türkülerimizin ruhu, heyecanı ve ruhu düzenine çok renkli ve farklı bir heyecan katmış ve bu eserle ortaya çok sesli bir uyum çıkmıştır. Bu eser Türkiye’de bir ilktir. Bir yörenin geleneksel müziği bu eserle ilk kez senfonik olarak icra edilmiştir.

Tarihi Harput yaşantısının çeşitliliği ve renklerinin bir yansıması olan “Harput Senfonisinin’’ çağdaş dünyada kabul görmesi ve beğeni alması tek hedefimiz ve arzumuzdur. Bu nedenledir ki, hedefimiz Harput Senfonisini 2022’de Almanya Köln’de izleyicileri ile buluşturmaktır.

Sonuç olarak, Harput Senfonisinin çok yönlü olarak değerlendirilmesini ve tanıtım açısından önemli ve doğru bir adres olduğunu ve Elazığ’ın tek markası haline geldiğini düşünüyoruz.