Piyasaların beklediği ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verisi Cuma günü açıklandı. Artışın 500 bin olacağı beklenen istihdam 194 bin arttı. Bu artış piyasa beklentilerinin çok altında kaldığından dolayı uluslararası piyasalarda dolar da düşüş altında ise yükselişe neden oldu. 1755 ONS olan altın fiyatı 1781 ONS’lara kadar yükseliş yaşayarak, biz de ki iç piyasaya etki ederek altın gram fiyatını 500 seviyelerinden 509 seviyelerine kadar yükseldi. Hazirandan ayından itibaren en yüksek seviyeyi görmüş olduk. 5 seviyesinde beklenen işsizlik oranı ise 4.8 gelerek olumlu bir görüntü sergiledi. Tarım dışının beklenenin altında gelmesi USD/TL kurunun 8.90’lardan 8.97’lere kadar yükselmesiyle tarihi rekoru kırmış oldu.

Amerika Merkez Bankası sıkı para politikasına geçtiğinden beri uluslararası piyasa da dolar yükselmeye başladı. Gelişmekte olan piyasalar da ise mevduat çıkışı görüldü. Türkiye de ise ABD ile ilişkilerin bozulması, Enflasyonun yüksek seyretmesi, faizlerin düşük kalması TL olan varlıkların cazibesini yitirmesi ile USD/TL’ de yükselişler yaşanmaya başladı. Bu durum da dolar kurunun 9.10-9.20’lere yükseleceğini ve TCMB’nın Ekim ayı toplantısında alacağı olası faiz indirim kararı dolar kurunun 9.60’lara kadar yükselmesine neden olabilir. Aynı toplantıda olası faizi sabit tutması halinde dolar kurunun önce 8.80 daha sonra ise 8.60’lara kadar gerilemesine sebep olabilir. Gram altın ise ONS’un 1745 seviyesini aşağı yönde kırması halinde 1700-1720 seviyelerine kadar düşüş yaşaması,  gram altının 497 seviyelerine kadar düşüş yaşayacağını söylemek mümkün. Merkez bankasının faizleri düşürmesi halinde dolar kurunun yükselmesi altın fiyatlarına da etki ederek tekrardan 509-515 seviyelerine kadar yükseliş yaşamasına neden olabilir.

Şu konuya da özellikle değinmek istiyorum.                                                                                                            Son açıklanan Birleşmiş Milletler Gıda Endeksi 2011 Eylülden bu yana en yüksek seviyeye çıkarak rekor kırdı. Önümüz de ki aylarda gıda sektöründe ciddi yükselişler yaşayabiliriz. İngiltere’de yaşanan gıda krizi buna bir örnek olarak gösterilebilir. Bunun sebeplerinden bazılarını sıralamış olursak petrol, doğalgaz, elektrik gibi enerjilerin fiyatlarının yükselmesi Salgın hastalık nedeniyle geçen yılda üretimin az olması en büyük üretici olan Çin’in üretim ve tedarikte sıkıntı yaşadığını görüyoruz. Özellikle enerji sektöründe kriz yaşaması tüm dünyanın üretim ihtiyacını karşılayan Çin’in sıkıntı çekmesi büyük ölçüde fiyatlara ve tedarik sıkıntısına neden olur.  Önümüzde ki süreçte gelişmekte olan bir piyasa olarak enerji ve gıda fiyatlarının yükselmesi ülke olarak enflasyona yukarı yönde etki edeceğini, bundan sonra ki süreçte gıda fiyatlarının yükseleceğini enflasyonun düşmeyeceğini söyleyebiliriz.