Akranlarımız hatırlayacaklardır o günleri…
Şehit İlhanlar Caddesi’nde sağda, bugünkü Büyük Çarşı’nın kuzey istikametinde ve iki sokak ilerisindeki ara sokağın köşe başında, ev görünümlü bir binada hizmet veriyordu Elazığ İl Millî Eğitim Müdürlüğü…
O dönemlerde öğretmenevleri yoktu.

***
Aradan yıllar geçti…
Elazığ Atatürk Stadyumu’nun hizmete girmesiyle birlikte yıkılan Şehir Stadyumu’nun yerine devasa bir bina yapıldı.
Valilik de aynı çatı altında ama ayrı bir bölümde olmak üzere Nüfus, Tapu, Maliye ve de İl Millî Eğitim Müdürlüğü gibi kamu kurum ve kuruluşları bir araya toplanmış, vatandaş hükûmet konağına geldiğinde işini bir çırpıda hâlletsin istenmişti.
Büyük alanın doğusunda ise hükûmet konağına dik, doğu batı cepheli iki katlı Adliye binası yapılmıştı.
***
12 Eylül 1980 darbesi sonrasında Kenan EVREN yeni Elazığ Hükûmet Konağı’nın balkonundan hitap etmişti Elazığ Halkı’na ve coşkuyla alkışlanmıştı!
Bir yıl kadar sonra, askerî yönetimce alınan kararla “öğretmenevleri” oluşturuldu yurdun her yanında.
Elazığ’da Cumhuriyet Dönemi’nde 1933 Yılı’nda “Cumhuriyet Meydanı, Atatürk Heykeli ile Halkevi Binası Projesi” olarak bir bütün hâlinde plânlanıp inşâ edilmeye başlanan ve 23 Şubat 1934 Cuma günü de “Halkevi” olarak açılışı yapılan tarihî ve merkezî bina, 1952-1982 yılları arasında okul olarak (Kız Öğretmen okulu, Eğitim Enstitüsü, Lise vb.) hizmet vermiş, 1983 Yılı’nda öğretmenevine dönüştürülmüştü.
Aradan yıllar geçti…
Türkiye sivil yönetime geçmiş, Kenan EVREN gözden düşmüş, Elazığ Hükûmet Konağı da eskimeye yüz tutmuştu…
***
2000’li Yıllarda binaların hızla saraya dönüştüğü günlerde Adliye, “Adalet Sarayı” diye anılan kendi yeni binasına taşındı.

Millî Eğitim Müdürlüğü de her kim akıl ettiyse Adliyenin eski binasına nakledildi, üstelik kısa bir süre sonra bina boşaltıldığında gündeme oturacak olan astronomik rakamlara varan bir tâdilat masrafı yapılarak!

1980’lerin hükûmet konağından ayrılan kamu kurum ve kuruluşları yeni özel binalarına taşınırken, Adliye’nin eski binasını boşaltmak zorunda kalan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün, Balakgazi Lisesi’nin bitişiğinde sonradan yapılan yurt binasına taşınmasına karar verilince, binanın dönüşümü için yine milyarlar tutan tâdilat masrafı yapıldı, dış cepheye de “Elazığ Millî Eğitim Müdürlüğü” tabelâsı asıldı!
Ancak, Millî Eğitim Müdürlüğü taşınamadı binaya ve yukarıdan gelen bir tâlimatla bina tekrar yurda dönüştürüldü, soruları cevaplandıran dönemin valisi; “Yapacak bir şey yok, konu bizi aşıyor!” dedi?

Ortada kalan Millî Eğitim Müdürlüğü, şehrin güneyine gönderildi ve eski Tekel İşletmesi’nin dar, kuytu, metruk binalarına yerleştirildi apar topar!
***
Elazığ’ın en merkezî yerinde eski Halkevi tarihî binasında faaliyet göstermesine rağmen, Elazığ Öğretmenevi’nin en büyük handikabı; kuruluş ve faaliyet amacı “eğitim çalışanlarının öncelikli olarak konaklama, sonra da dinlenme ve eğlenme ihtiyaçlarını karşılamak” olması dolayısıyla, kuruluş ve faaliyet amaçlarına uygun bir binaya sâhip olmayışıydı!

Bu nedenle de öğretmenevi olarak hizmete girdikten sonra görev yapan yönetimler tarafından sürekli tâdilâtlara tâbi tutulan bina, tâmiratları da katarsanız “Ali yazar, Veli bozar” misâli ortamı değiştirme çabalarına rağmen bir türlü ihtiyaca cevap verememiş, arzu edilen seviyeye getirilememişti…
24 Ocak 2020’de Elazığ, depremi yaşadı ve hasarlı olduğu gerekçesiyle kapatıldı öğretmenevi…

2 Yıldır öğretmenevi yok Elazığ’ın?
***
20 Ocak Depremi, öğretmenevi gibi Tekel İşletmesi’nin dar, kuytu, metruk binalarında bölük pörçük birimlerde hizmet vermeye çalışan Millî Eğitim Müdürlüğü’nü de vurdu!
Ağır hasar gören Tekel binalarından zorunlu olarak taşınan ve şehrin kuzeyine tâbir-i câizse sürgüne çıkan koskoca Millî Eğitim Müdürlüğü, Cemil MERİÇ Fen Lisesi’nin eski pansiyon binasına sığındı! Ardından eski Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin metruk binalarına taşınması gündeme geldi Elazığ Millî Eğitim Müdürlüğü ile Elazığ Öğretmenevi’nin…
Ve son olarak; Necip Güngör KISAPARMAK Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Yasemin AÇIK tarafından yaptırılan ve adını taşıyan stüdyosuyla birlikte yıkılacağı, Çayda Çıra Kavşağı’na yakın merkezî yerine de Millî Eğitim Müdürlüğü ile öğretmenevi binalarının inşâ edileceğine ve okula bu hususta tebligat yapıldığına dâir yayılan söylentiler, habere de dönüştü?
Elazığ Millî Eğitim Müdürü Feyzi GÜRTÜRK böyle bir tebligat yapılmadığını, okula yeni bina tasarısı olsa da yer konusu ile Millî Eğitim ve öğretmenevi binaları için kesinlik olmadığını ifâde ediyor…  
***
Öğretmenler Günü’nün kutlandığı mevcut ortamda, ülkemizde öğretmenin maddi ve manevi çilesi biliniyor, Millî Eğitim’in temel sorunları da yıllardır giderilemiyor!
Öğretmene gün icâbı methiye yağdıranlar çok!
İstedim ki gün icâbı öğretmenin kurumu Millî Eğitim ile âdeta yuvası hüvîyetinde olması gereken Elazığ Öğretmenevi’nin düşürüldüğü durumu bilmeyenler de bilsin.  
İsminde “Millî”lik vasfı olan 2 bakanlıktan biri Millî Eğitim Bakanlığı?
Ve sözde yapılan yatırımlarla “marka” şehir olduğu anlatılan Elazığ!
Öğretmenler Günümüz kutlu olsun meslektaşlarım…