Kıymetli TURAN Gazetesi okuyucuları bu hafta sizlere Covid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının enerji üzerine yansımalarını anlatmaya çalışacağım. SARS-CoV-2 virüsünün Çin Halk Cumhuriyeti'nin Wuhan kentinde ilk kez tespit edilmesinden yaklaşık 3 yıl sonra uzmanlar tarafından Pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı ve Enerji konulu bir rapor yayınlandıklarını dikkatlice okuduğumda rapordaki satır başlarını sizlerle paylaşmak istedim. Bu raporda bağışıklıktan kaçan bir varyantın ortaya çıkma riskinin devam etmesinin yanında, dünyanın büyük bir kısmının şu anda endemik olarak COVID-19’a doğru ilerlediğini ve salgının sosyal ve ekonomik etkilerinin de hala sürdüğünü ifade etmişlerdir.

Dünyada mevcut enflasyonist ortamın Ukrayna'daki savaşla daha da şiddetlendiğini ve hükümetlerin salgının etkilerini, teşvik paketleriyle aşmaya çalıştıklarını ve karantinaların bir sonucu olarak tüketici harcama alışkanlıklarında aşırı dalgalanmalara sebebiyet verildiğini de ifade etmişlerdir. Teşvik paketlerinin de doğrudan enerji sektörü faaliyetlerine gittiği bilim insanları tarafından belirtilmiştir. Şu anda gördüğümüz şey şu ki, fosil enerji üretimi, özellikle kaya petrolü geliştirmeleri, rüzgâr ve güneş tedarik zincirlerinin genişlemesinden daha kısa gecikmelere sahip olduğu için, fosil enerji destek planlarının ana yararlanıcısı olmuştur. Norveç doğrudan Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH)'nın yani belirli bir zaman aralığında üretilen tüm nihai ürünlerin, piyasa değerindeki ekonomik ölçüsünün %17'sini sağlayan bir petrol ve gaz sektörüyle ve benzer ölçekte ağ etkileriyle ve destek paketlerini fosil endüstrilerini destekleyerek işçileri ve mühendisleri aktif tutarak, normalde olduğundan daha yüksek petrol ve gaz üretimine yol açar durum oluşturmuştur.

Uzmanlar tarafından COVID-19'un küresel GSYİH üzerine olumsuz etkisi 2020'de %6 olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, 2021'deki ekonomik büyümenin COVID-19 öncesi tahminden daha güçlü olmasına rağmen ve 2022 büyümesinin üç yıl önce beklenenden daha güçlü olması nedeniyle son üç yılda salgının birikmiş GSYİH üzerindeki net etkisi negatif olmuştur. IMF (2022) ve Dünya Bankası (2022) tahminleri, 2027 yılına kadar uzmanların yapmış olduğu makroekonomik tahminlerin yerine geçmiştir ve onları pandemi öncesi yapmış olduğu değerlendirme ile uzmanların ekonomik tahminleri arasında %1,5 gibi küçük bir fark olmuştur.

COVID-19'un “tam zamanında” politikalarla zaten savunmasız hale getirilmiş olan küresel tedarik zincirlerinde hasara neden olduğu artık iyice anlaşılmış durumdadır. Ancak, uzun vadede daha önemli olan, işletmelerin bu duruma nasıl yanıt vermeye başladığıdır. Birçok şirket salgın döneminde tedarik zincirlerinin risklerini azaltmak için daha akıllı analitiklere ve daha çeşitli kaynaklara yatırım yapmıştır. Kaynakların kullanımında daha düşük verimlilik ve dolayısıyla daha düşük GSYİH büyümesinin sonucu olarak bazı şirketlerin enerji ile ilgili hizmetlerine yönelik talep de azalmıştır.

Sadece enerji sektörleri değil Havacılık ve inşaat sektörleri de salgın dönemi ve sonrasında kalıcı değişiklikler yaşamıştır. Eğlence amaçlı hava yolculuğunun 2024'te salgın öncesi büyüme oranlarına geri döneceğini varsayılmaktadır. Buna karşılık, salgının sanal iş birliği uygulamasını ilerletmesiyle iş seyahati, kalıcı olarak salgın öncesi yolunun %80'ine düşecektir de denmiştir. Eğlence amaçlı seyahatler, hava yolculuğunun üçte ikisini oluşturduğundan, havayolu endüstrisi bir düşüş yaşayacaktır. Gayrimenkulde benzer ancak daha zayıf bir etki bulunacaktır. Ev ofis kullanımı, salgın öncesi tahminlerin üzerinde kalmaya devam edecek ve evden çalışan insanlar orada daha fazla alan talep edecektir. Ev ofisinin genişletilmesi, ticari ve ofis alanı talebini azaltacaktır. Daha büyük evler ve daha küçük ofisler birbirini götürme eğiliminde olacak ve bu nedenle enerji talebi üzerindeki net kalıcı etkisi marjinal olacaktır.

Raporda büyük ticaret blokları arasındaki rekabetin, COVID-19 salgını ve Ukrayna savaşından çok önce küresel zorlukları yarattığı belirtilmiş yine de her iki olay da küreselleşmeden uzaklaşma eğiliminin alevlendirildiği de anlatılmıştır. Tedarik zincirlerinin, özellikle bazı kritik metaller için artan güvenlik açığı durumunu yaşatacağını vurgulamışlardır. Kesintilerin fosil yakıt üretiminden çok pil, güneş paneli ve rüzgar türbini üretimi üzerinde daha büyük bir etkisi olması muhtemeldir. Bununla birlikte, raporda yapılan analizde, çoğu kritik kaynak için, bu tür kesintilerin eninde sonunda alternatif kimyalar (piller için), yeni üretim yerleri (piller, güneş panelleri ve rüzgâr türbinleri için) ve yeni malzemeler tarafından önleneceğini göstermektedir. Yine de, 2030'a kadar olan kısa vadede tedarik zincirindeki bozulma etkileri geçişi geciktirecektir. Örneğin, elektrikli araç alımı için 'kısaca' önlem zamanlamasının (yani elektrikli araçların yeni araba satışlarının %50'sini oluşturduğu zaman) bir yıl daha ertelenerek 2033'e ertelenmesini de beklediklerini ifade etmişlerdir.

Şu anda da bildiğiniz üzere Rusya Ukrayna'ya savaş açmaya devam ediyor. Yıkıcı sonuçlar çoğunlukla bu ülkede hissediliyor, ancak başta tahıl, yağlı tohum ve gübreler olmak üzere emtia üretimindeki azalma, dünya çapında gıda güvensizliğini derinleştiriyor. Zaten işgalden önce iklim değişikliği ve COVID-19 da gıda tedariğini veya ekonomisini etkilemekteydi. Savaş ayrıca, Rusya'nın enerji ihracatına yönelik ülkemizin de içinde bulunduğu Ekonomik Kalkınma ve İş birliği Örgütü (OECD) ülkelerinin liderliğindeki yaptırımlar nedeniyle, şu anda uzun süren bir savaş gibi görünen savaş sona erdikten sonra bile uzun vadeli önemli sonuçları olması muhtemel olan, dünya enerji piyasalarında şok dalgalarını göndermiştir. Avrupa gaz tüketiminin yaklaşık %40 oranı son yıllarda Rusya'nın ihracatı ile karşılanmaktadır. Bu arz kaynağının AB planları doğrultusunda 2025'ten önce sona erdirilmesi, sadece Avrupa arenasında değil, küresel ölçekte de büyük değişikliklere yol açacaktır. Kısa vadede, enerji verimliliği ve LNG ticareti, Rusya'nın doğal gaz ihracatındaki kesintiden en çok zarar gören ülkeler olacaktır. Ancak daha uzun vadede, daha yüksek gaz fiyatlarının ve yenilenebilir enerjiye yönelik politika desteğinin birleşik etkisi ile Avrupa'nın enerji geçişi hızlanacaktır. Avrupa gaz talebindeki düşüşe rağmen, Rusya'dan gelen boş gaz boru hatlarının yerini yalnızca Kuzey Denizi ve Orta Doğu/ Kuzey Afrika'dan Avrupa'ya, ancak özellikle Kuzey Amerika kaya petrolü ve Orta Doğu'dan salma gazı alabilecektir. Rusya'nın ana ekonomi ve fosil enerji üreticisi olduğu Kuzey Doğu Avrasya bölgesi, 2030'da gaz üretiminin geçen yılki tahminlere göre üçte bir oranında azaldığını görecektir. Gaz ihracatı yarıya düşecek, ancak ekonomisi yaptırımlardan müzdarip olduğu için yurtiçi gaz talebi bile düşecek ve fosil yakıt kullanan gübre gibi ihracat ürünleri de etkilenecektir.

Bilim insanları tarafından yapılan yorumlarda Rusya'ya yönelik yaptırımların ağırlıklı olarak bir Batı politikası aracı olarak kaldığı varsayılmaktadır ve küresel düzenlemeler ile bölgenin uzun vadede daha az etkileneceği söylenmektedir. Böylece, 2050'de kalıcı etki, bölgenin tüm üretiminde yalnızca %4'lük bir düşüş olacaktır: önceki Rus İthalatçılarının başka yerlerden ithalat yapmasıyla bazı petrol ihracatı başarılı bir ambargoya tabi tutulacaktır. Eskiden Avrupa ve Kuzey Amerika'ya giden Rus ihracatı, yeni tüketicilere, özellikle de Rus petrolünün yerini almaya çalışan batılı talebin yoğunlaştığı bölgelere yönlendirilecektir.

Kısa vadede bariz bir şekilde önemli olmasına ve Avrupa'nın daha hızlı bir geçişe doğru ilerlemesine rağmen, otuz yıllık bir perspektifin orta-yüzyılda, mevcut savaşın enerji geçişi üzerindeki etkisi, karbon fiyatı gelişmeleri ve yenilenebilir enerji ve depolama maliyetlerinin düşmesi gibi diğer faktörler tarafından büyük ölçüde ağır basacaktır. Avrupa için enerji bağımsızlığı arayışındaki kritik bir konu, bu büyük projelerin biyolojik çeşitlilik üzerindeki etkisi gibi konuların verimli ve koordineli bir yaklaşım gerektirdiği durumlarda, yeni, çok uluslu yenilenebilir enerji projelerinin izinlerini hızlı bir şekilde takip etme yeteneği olacaktır. Ukrayna ve Rusya, enerji geçişi için birçok kritik mineralin ana üreticileridir. Hem Batı yaptırımları hem de Rusya'nın ticaret savaşı politikası araçları bu tür ihracatı sınırlandırmaktadır. Bu, daha az malzeme bulunabilirliği ve daha yüksek maliyetler anlamına gelir. Bu yüksek maliyetler, orta vadede başka yerlerde daha fazla arama ve üretime yol açacaktır. Bununla birlikte, bu arada, daha yüksek pil, rüzgâr türbini ve güneş PV maliyetlerinin pandemi ile ilgili tedarik zinciri zorluklarını artırdığı da ima edilmektedir. Bu faktörler, daha yavaş bir geçiş hızına katkıda bulunur, ancak özellikle Avrupa'da, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha hızlı yol alınmasına, ortaya çıkan enerji bağımsızlığı politikaları tarafından etkisiz hale getirilir.

Salgın süresince dünyada emisyon azalımı gibi olumlu etkiler de olmuştur. Financial Times haberine göre, salgın döneminde günlük CO2 emisyon %60’a kadar düşmüştür. Tam kapanmanın olduğu dönemlerde ulaşım araçlarının sebep olduğu emisyon miktarları da haliyle düşmüştür. Özellikle petrol tüketimi azaldığından dolayı varil fiyatları da son 20 yılın en düşük değerlerine gerilemiştir.

Kıymetli okuyucularım sonuçta okuduğumuz tüm raporlarda, makalelerde ve kitaplarda çevre ve enerji ile ilgili özel/kamu kurumlarına, hükümetlere ve toplum önderlerine salgın süresi ve sonrası büyük görevler düşmektedir. Salgın elbette ki iklim değişikliği ile ilgili bir sorun sonucu ortaya çıkan bir durum değildir. Dünyamızı bekleyen en büyük çevre salgını durumu olan sera gazı salınımı sonucu oluşacak iklim krizine hiç olmadığı kadar önlem alalım, esen kalınız…