Kıymetli TURAN Gazetesi okurları, 2 ay gibi bir süre yazılarıma ara verdikten sonra kendi uzmanlık alanım ve genel konular ile ilgili çeşitli bilgilendirme haberleri yazma ve TURAN Gazetesine bir nebze de olsa katkı sunmak için tekrar yazmaya karar verdim. 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli asrın felaketi olarak tanımladığımız depremlerin üzerinden 8 ay geçmesine rağmen bir türlü neticelendirilemeyen HAK SAHİPLİĞİ konusunu bu hafta kaleme almak istedim.

Elazığ hem 2020 Sivrice merkezli depremden hem de Kahramanmaraş merkezli depremlerden oldukça fazla etkilendi. Şehir merkezinde dolaştığımızda yıkılan, yıkılmayı bekleyen yüzlerce bina görmekteyiz. Büyük afetten etkilenen 11 il ’den birisi olan Elazığ’da hasar tespit çalışmaları 3-4 defa süre uzatılarak ancak 6 ay gibi bir sürede tamamlanabildi. Elazığ’ın bazı köylerinde deprem ağır hasarlar bıraktı ve sonucunda evler Ağır Hasarlı olarak neticelendirildi. Ancak 8 ay geçmesine rağmen yıkımlar ile ilgili her kafadan bir ses gelmekte ve ağır hasarlı evlerin yerine hak sahipliği verilecek mi verilmeyecek mi bu belirsizlik devam etmektedir.

Ne Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden ne de AFAD yetkililerinden bilgi alınabilmektedir. İnsanları kuyruklarda bekleterek dilekçe üzerine dilekçe alan kurumlarımız köylerde yaşayan depremzedeler için KİRA YARDIMI, AĞIR VEYA ORTA HASARDAN DOLAYI BİR ÖDEME de henüz yapmamıştır. Köylerde evleri yıkılan depremzedeler hak sahibi olacak mı veya herhangi bir ödeme alacak mı maalesef herhangi bir bilgilendirme yok.

Kurumlarımızın bu önemli ve hayati konularda daha planlı ve şeffaf yol yürümesi gerekmektedir. Yazdığım konular maalesef uzun zamandır benim de sık sık uğraş verdiğim, takip ettiğim ve bizzat müzdarip olduğum konular olduğu için emin cümlelerimle kaleme alınmıştır.

Bir an önce hak sahipliğinin, kira yardımlarının belirlenmesi ve birçok sorunun aydınlığa kavuşturulması kurumlarımızdan doğal olan beklentimizdir.

Esenlikler dilerim.