Sayın Valimiz Dr. Ömer Toraman’ a öncelikle hoş geldin derken,  yeni görevinde başarılar diliyoruz. Sayın Toraman’ ın daha önce Kütahya’ da çok başarılı çalışmalar yaptığını ve önemli işlere imza attığını biliyoruz. Bu nedenle kendilerinin Elazığ için bir şans olduğunu düşünüyoruz.

Bir taraftan deprem ve diğer yandan pandemi nedeniyle oluşan sosyal ve ekonomik sorunların çözümünde istenilen noktaya gelinmediği için daha önce yaptığımız tespit ve çalışmalarla kendilerine yardımcı olacağımızı ve daha iyi günlerin geleceğine inancımızı bu vesile ile dile getirmek istiyoruz. Çözümü bekleyen sorunlar dışında, Elazığ’ın bir sanat ve kültür şehri olduğunu düşündüğümüz için Harput’ un UNESCO sürecini öncelikle gündeme getirmekte yarar görmekteyiz. Son yıllarda üzerinde ısrarla durduğumuz ve önemli bulduğumuz Harput’ un UNESCO sürecine önceki yönetimlerin sahip çıkmamasına üzülürken, bunun Elazığ için öneminin kavranılmamış olmasını da doğrusu anlamış değiliz.

Vakfımızla (Ankara – Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı) Elazığ Belediye Başkanlığı’ nın ortak yürüttüğü bir proje ile 14 ay gibi kısa bir sürede başarılı bir çalışma ile Harput’ u “UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi” ne kabul ettirdik. Bu olayın gerçekleştiği 02 Mayıs 2018 tarihinden bugüne kadar sürecin devamı yönünde hiçbir adım atılmamıştır. Oysa, kalıcı listeye girmek adına bir sürü çalışmanın yapılması ve sürecin iyi organize edilmesi gerekmektedir. Öncelikle bir “yönetim planı” oluşturulması ve “Alan Yönetimi”nin kurulması gibi!

Bu konuda yıllardır o kadar çok konuştuk ve yazdık ki, bütün bu çabalarımız karşılıksız kaldı. Olumlu hiçbir adım atılmadı. En son bundan 5 ay önce Sayın Vali ve Belediye Başkanımıza kişiye özel mektup yazarak konuya sahip çıkmalarını dile getirmiştim. Ancak, bu girişimde ne yazık ki, sonuçsuz kaldı.

Sayın Valim Harput’ un UNESCO sürecini önemsemekteyiz. Bu konuda verdiğimiz çaba ve gayretlerin boşa gitmemesini arzu ediyoruz. Bununla ilgili olarak Paris’ te UNESCO merkez binasında 16 Mayıs 2017 tarihinde Prof. Dr. İlber Ortaylı’ nın da katıldığı “Harput Konferansı” düzenledik. Harput’ un “UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi” ne girmesi için yoğun bir çalışma yürüttük. Dileğimiz bu çalışmaların devam ettirilmesi ve sürece şehrin sahip çıkmasıdır. Bu konuda Vakfımız geçmişte olduğu gibi, bundan sonra da her türlü desteği vermeye hazırdır.

Vakfımız, EGE Dernekler Federasyonu ile İzmir’ de 23 Eylül tarihinde İzmir Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde “Harput Senfonisi” konserini gerçekleştirdi. Vakfımıza ait bu eseri bugüne kadar Elazığ, Ankara, İstanbul, Adana ve İzmir’ de yaptığımız yedi konserle izleyicileri ile buluşturduk ve büyük bir beğeni aldık. Amacımız Harput müziği ile şehrin ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımına katkı sağlamaktır.

Elazığ’ a kazandırdığımız bu iki markaya şehrin sahip çıkmasını, arkasında durmasını veya başka bir ifade ile desteklemesini arzu ediyoruz.