Dolar nerelere kadar yükselir?
Dolar alalım mı?
Dolar hangi seviyelerde TL’ ye geçilir?
Şu an vatandaşın en çok sorduğu sorular arasında.

Dünya ekonomisinde pandemi ile başlayan üretimdeki sıkıntılar arz ve tedarik zincirindeki sorunlar devam ediyor ve devam edecek gibi gözüküyor. Bunlara bağlı fiyat artışları ve enflasyondaki yükselişler tüm merkez bankalarını faiz artışına doğru götürüyor. Dünyada merkez bankaları faiz arttırmaya hazırlanırken gelişmekte olan ülkeler arasında olan ülkemizde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faizleri indiriyor. Yabancı sermayeye ihtiyaç duyan enerjide dışa bağımlı olan ve cari açık veren bir ülke olarak enflasyonun yüksek olduğu, merkez bankasındaki görev değişiklikleri üretimden giderek uzaklaşılması ve belirsizliklerin yatırımcıyı korkuttuğu bir dönemde faiz indirmeye gerek var mı?
Geçen ay Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın 100 baz puan faiz indirmesi yaklaşık olarak döviz kurlarında yüzde 10 yükseliş yaşattı bu yükselişin önümüzdeki aylarda enflasyonu daha yukarı hareket ettirecektir. Enflasyonun yüksek olduğu (% 20) dövizin yıllık bazda %25 arttığı bir dönemde yatırımların durma noktasına gelebileceğini söyleyebiliriz. Faiz düşürerek enflasyonun düşüşünü beklemek biraz zor gibi gözüküyor. Bu hafta 21 Ekim Perşembe günü saat 14:00’da Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası para piyasası kurulu toplantısında faiz kararı açıklanacak. Olası senaryoları değerlendirelim öncelikle bu toplantıda faiz indirimi 100 baz puan olursa dolar kuru 9.30 seviyelerini aşarak 9.60 seviyelerine kadar yükseliş yaşayabiliriz. 200 bazpuan faiz indiriminde 9.9 ve 10’lara kadar yükseliş yaşamamız mümkün gözüküyor. Olumlu senaryolarda ise faizleri sabit tutar ve enflasyonla mücadelenin ve sıkı para politikasının devam edeceğini söyler ise 8.9 ve 8.80’lere kadar düşüş yaşanabilir. Dolar bu hafta tarihi rekorları kırarak 9.27 seviyelerini görmüş oldu. Bu hafta merkez bankasının kararı dolardaki seyri hangi yönde etkileyecek hep beraber göreceğiz. Gram altın ONS’un 1800 seviyelerini ve dolar kurunun yükselmesi ile bu yılın en yüksek seviyesini görerek 532 seviyelerine yaklaştı. Gram altının daha önce ki rekoru ise geçen yıl 540 seviyelerindeydi. Gram altın teknik olarak aşağı tarafta destek noktası 517-509 seviyeleri, yukarı tarafta ise 532-540 direnç seviyeleri olarak belirtebiliriz.
Son zamanlarda Kripto para piyasasındaki hareketlilik Bitcoin öncülüğünde devam ediyor. 47.000$ seviyelerinde başlayan yükselişini devam ettirerek 63.000$ seviyelerine kadar yükseliş yaşadı. Bunda en büyük etken artık Bitcoin’in ABD’de vadeli piyasalarda işleme açılması oldu tarihi rekoru olan 66.000$ seviyelerinin geçilmesi durumunda teknik olarak 75.000$ ve 84.000$ seviyelerine kadar yükseliş yaşayabiliriz.
Ekonominin iyi yürüyebilmesi için en büyük etken güven sorununu kaybetmemek zorundayız.