17 Aralık 1974 tarihli gazetemiz ile Tarihten Bir Yaprak Köşemize devam ediyoruz.

“Pazar Günleri Şehirde Ekmek Sıkıntısı Çekiliyor” manşeti gazetemizde sol üst kısımda bulunuyor. Manşetin hemen altında ise daha küçük puntolara yazılan “Bu konuda Gerekli Tedbirlerin Alınması Bekleniyor” bilgisine ulaşıyoruz.

Uygulanmakta olan “Nöbetçi Fırın” sistemi, gelen talebe cevap vermekte zorlandığı için, soğuk kış günlerinde fırın önlerinde oluşan uzun kuyruklar ve mağduriyetler bu haberimize konu olmuş.

Vatandaşın rahatı ve memnuniyetinin ön planda olması gerektiği, bütün kesimler tarafından kabul görmüş bir gerçektir. Uygulama noktasında karşılaşılan sorunlar, medya kuruluşlarının da etkisi ile çözüme kavuşturulmuştur diye düşünüyoruz. Ancak gazetemizin diğer kısımlarını okudukça (özellikle de başyazıyı) sorunun belki de buğday eksikliği veya baş bir sebepten kaynaklanabileceğini de düşünmeye başlayabiliyorsunuz.

Vatandaşı rahat ettirmek idarelerin birinci görevi olmalıdır.

***

“Bayram ve Yılbaşının Yaklaşması Nedeniyle Şehrimiz Piyasasında Canlılık Görülüyor” haber başlığı gazetemizin sağ üst kısmında bulunuyor.

Yaklaşan Kurban Bayramı ve Yılbaşı nedeniyle hareketlenen piyasaları konu eden haberimizde bir nokta çok dikkatimi çekti. Kurbanlık koyun fiyatlarının 700 ile 800 lira arasında olduğunu okuyunca yüzümde bir tebessüm belirdi…

Gerçi o günlerdeki paramızın alım gücü de ayrı bir kriter olarak değerlendirebiliriz. Hayvancılığımızı geliştirmemiz şart.

***

“CHP Kurultayına Katılan Delegeler Bugün Şehrimize Dönecekler” Manşeti gazetemizin orta kısmında bulunuyor.

Demokrasi tarihimizde yaşanılanları bizlere aktaran haberimiz gazetemizde kendine yer buluyor.

***

Geçen haftada yayınlanan Tarihten Bir Yaprak köşesinde değindiğim ve Rahmetli Amcam Kemal TURAN tarafından kaleme alınmış bir başka BAŞYAZI’sıyla daha karşılaşıyoruz.  Başyazının konusu  “Ekmek yüz para, ekmek yüz elli kuruş…”

Kemal Turan’ın bu yazısı da diğer yazısı gibi; halkın, ülkenin, devletin ve ilin menfaatleri önde tutularak, günün yaşanılan gerçek durumlarına ışık tutmuş ve bunları cesur bir şekilde kaleme almış, okuyuculara ulaştırmış bir örnek olarak yaklaşık elli yıl önceden bizlere ulaşıyor.

Üretenin ve üretimin değer görmediği, lafa gelince çok, işe ve çalışmaya gelince yok olunan bir tablonun çizildiği bu yazıda farklı bir his sizi teslim alıyor… Acaba bundan elli sene sonra acaba bu yazıyı okuyup ta yorumlayan ve bunun üzerine kafa yoran bir kişi olabilecek mi? Acaba Kemal amcam bu yazıyı yazarken, bundan yaklaşık elli sene sonra yeğenim Deniz bu yazıyı tekrar Turan Gazetesi sütunlarına taşıyıp, tekrar bu konuları okuyucularla buluşturabilir mi? diye düşünmemiştir. Bende bu konuda bir şey düşünemiyorum. Zaman nelere gebe bilinmiyor. Garip ama çok güzel ve farklı bir duygu…

***

“Talep Artışı Üzerine… Kıbrıs’ta 13 Otel Kurban Bayramında Hizmete Girecek” başlığı gazetemizin orta kısmında kendine yer buluyor. Alt bilgi kısmında ise “Kıbrıs Türk Kesimi Yeni Turizm Sezonuna 20 Bin Yatak Kapasitesi ile Girmek İçin Hazırlanıyor” haberi ise Turizm ile ilgili bir haberimiz.

***

Resimli haberimizde “Minik Balerinler ve İngiltere Kraliçesi” bulunuyor.

Selam ve Saygılarımla.