Kıymetli TURAN Gazetesi okuyucuları, bu hafta yazımda, son zamanlara artık çekilmez hale gelen Elazığ trafik sorununu ve toplumumuzda sabırsız, nezaketsiz sürücülerin artması ile oluşan gerginliği kaleme almak istedim.

Yaşamış olduğumuz asrın felaketi depremlerinden sonra oldukça fazla sayıda göç alan şehrimizde zaten sıkıntılı olan trafik durumu iyice hat safhaya ulaştı. Konuyu çözüme kavuşturacak yetkililer de maalesef bu durumu rahatlatmak için hiçbir şey yapmamaktadırlar. Şehrin ita amiri, yerel yöneticileri, emniyet il müdürü ve ekipleri tabiri caizse kafa kafaya verip şehrin en önemli sorunlarından biri olan trafik sorununu çözüme kavuşturmalıdır, aksi takdirde sürücüler ve yayalar arasında üzücü durumlar ortaya çıkabilir.

Kavşaklarda araçlarında oturarak trafik sıkışıklığını hallettiğini sanan trafik polisleri sayı olarak da ilimizde oldukça azdır. Birinci amaçları sorumluluk alanı içerisindeki trafiği rahatlatma olan trafik polisleri sadece şehrin belirli noktalarına radar araçları koyarak görevini yapmakta ve şehrin kavşaklarındaki sıkışıklığı da gidermemektedirler.

Ülkemizin en temel problemlerinden biri olan herkesin kendi işini layığı ile yapmaması sonucu sorunlar iyice büyümektedir maalesef.

Trafik sıkışıklığının çok bariz bir şekilde can sıktığı özel bir bölgeyi de yazmak istiyorum. Özellikle Abdullahpaşa Mahallesi güzergâhındaki Malatya Caddesinin alt yolu lokantalar, dershaneler ile dolup taştığı için Hazardağlı Kavşağı altındaki Migros marketi bölgesi ile Tofaş kavşağına kadar olan alt yolda milletimizin duyarsızlığı ile çift sıra araç park edilmektedir. Sorunun çözümü elbette sadece yetkililer ile olmaz halkın da karışıklığa, sıkışıklığa mahal vermemesi gerekir. Milletimizin duyarsızlığı da maalesef hat safhada…

Yazımızı okuyan bazı arkadaşlarımız şu yorumu eminim yapmıştır. Ya Elazığ trafiği ile İstanbul veya diğer büyük şehirlerin trafiği kıyaslanamaz, yani Elâzığ’ın trafiği de bir şey mi gibi diyenlere cevabım, elbette var olan nüfuslarla Elazığ trafiği kıyaslanmaz, elbette büyük dağın büyük çilesi olur. Elazığ da zamanında yol anlamında iyi modellenmediği için en ufak trafik sayısı artımında çileli bir hal almaktadır.

Son yaşadığımız depremle Elazığ’da çok sayıda bina yıkılmaktadır. Bu durumu fırsat bilerek bazı kavşak ve yolları daha iyi bir şekilde modellememiz halkımızın faydasına olacaktır.

Emniyet İl Müdürümüzden ricamız; trafik polis sayısını arttırmaları ve kavşaklarda polislerin araç içerisinde oturarak trafik sıkışıklığını halledemeyeceklerini, en etkin çözüm yollarını artık devreye sokmalarını,

Belediye Başkanımızdan ricamız; özellikle yeni yolların maksimum genişlikte yapılması için gayret sarf etmeleri, yıkılan binaların bulunduğu sokak ve mahallerde verimli yolların yapılması, özellikle genişletilmesi, mümkün olmayan yollarda trafik rahatlığı sağlamak için alternatif güzergahları ve park yasaklarını devreye sokarak gelir elde edilmesini…

Sayın valimizden de ricamız; derhal şehrin trafik sorunu için paydaşlarla toplantı düzenlenmesi, Elazığ’ın 5 temel sorunlarından olan trafik çilesi için artık Valilik kararlarının alınması ve hakikaten toplumda trafik sorunu ile ortaya çıkan gerginlikler ile ilgili öfke kontrolü, ruhsal, psikolojik desteklerin verilmesidir.

Yapılan araştırmalara göre öfkeli araç kullanma ile saldırgan ve agresif sürücülük arasında bir ilişki bulunmuştur. Trafikte yaşanan öfke duygusu, sürücülerin güvenli sürüş tekniğini olumsuz yönde etkilemektedir. Sürücüler öfkelerini kontrol edemediğinde; direksiyon hâkimiyetleri bozulabilir, dikkatleri dağılabilir ve kural ihlalleri ile kazaya karışma ihtimalleri artabilmektedir.

Yurt dışı kaynaklı bir yazıda öfke kontrolünü sağlamak için şu tavsiyeleri okumuştum; öfkenizi ayarlamak sizi yalnızca herhangi bir tehlikeli durumdan kurtarmakla kalmaz, aynı zamanda duygusal istikrarınız üzerinde de çalışır. Başkalarının kötü sürüşünü asla içselleştirmeyin, merhametli olun ve biraz empati gösterin, olumlu düşünceler geliştirin ve huzurlu olun, sürücülerden asla nazik davranmalarını beklemeyin, bunun hakkında iki kez düşünün!

Son olarak, gerçekten Elazığ’da aşırı gerginliğe sebep olan trafik sorununu, ilimiz yöneticileri ile araç sürücüleri/yaya paydaşlarının birlikte en rahat trafik ortamını sağlayacak duruma getirmesini temenni ediyorum. Bu temennilerimin hayata geçirilmesinin çok zor olmadığını, planlı ve etkin çözümlerle huzurlu bir ortamı sağlamanın ivedi gerekli olduğunu belirterek saygılar sunuyorum.

ESEN kalınız…