Kur korumalı TL Mevduat hesaplarında geçen hafta itibariyle 591 milyar TL yatırılmış oldu. 

Kur Korumalı Mevduat uygulaması kapsamında ilk ödemelerin üç aylık vade tercihleri 22 Mart tarihinde doldu. Yaklaşık olarak bu hafta TCMB ve Hazine, toplamda 80 milyar TL’yi bulması beklenen Kur Korumalı Hesapların ödemesini yapmış olacak. 

Hesap sahiplerinin tekrar kur korumaya devam edip etmeyeceğini bu hafta görmüş olacağız... 

Kur Korumalı TL Mevduat hesaplarının, ilk ödemelerde Merkez Bankası’na ve Hazine’ye maliyeti, uzman bankacıların yaptığı hesaplamalara göre 10-15 milyar TL olarak hesaplanmaktadır. 

Kur Korumalı Mevduatın, ilk ödemelere, yapılan hesaplamalarına göre; 100 bin TL yatıran bir hesap sahibi, üç ay sonra yaklaşık 25 bin TL kâr etmiştir.

Ben bu oranın çok yüksek bir rakam olduğunu belirtmek isterim. 

Döviz kurunun yükseldikçe maliyetlerin daha fazla artacağı aşikâr, bunu şu örnek ile açıklarsak; 100 bin TL’si olan bir vatandaşın herhangi bir bankada, 92 günlük ve %17 faizle kazanacağı para miktarı 4150 TL’dir. Fakat Kur Korumalıda yaklaşık olarak 25.000 TL kazanmış oluyor. 

Merkez bankası Faizlerinin %14 seviyesinde olduğu dönemde üç aylık hesaplamada yaklaşık olarak %25 getirisi olan kur korumanın altından kalkmak zor gözüküyor. 

Jeopolitik risklerin arttığı enerji, petrol ve gıda fiyatlarının yüksekliği ve enflasyonun Dünyada yükseliş ivmesi kazandığı bir dönemde, Döviz Kurlarının yükselişi Merkez Bankası ve Hazine’ye ve Kur Korumalı Mevduat’a yük getirecektir. 

Eylül, Ekim aylarında faizleri düşürmeyip sabit bırakmış veya birkaç puan yükseltmiş olsaydık, hem Enflasyonda hem de Döviz Kurlarında yüksek seviyeleri görmemiş olurduk.

 

Kur Korumalı’nın ve Döviz Kurları’nın yükselişinin ne kadar tehlikeli olduğunu ve hazineye çok büyük yük getireceğini ilk ödemelerde görmüş olduk… 

 

Kur Korumalı sistemin tek avantajı ise, eğer döviz kurları düşüş gösterirse, hazinenin elinin güçlenmesini ve düşük faiz ile borçlanmasını sağlayacaktır… 

Hazine ve Maliye Bakanı NEBATİ’nin ve Merkez Bankası Başkanı KAVCIOĞLU’nun söylemlerinde liralaşmanın önemli olduğu ve Türk Lirası’nın değerinin korunması amacı ile Liralaşmanın devam edeceği söylemleri Kur Korumalı’nın devam edeceğini gösteriyor. 

Yurt içi yerleşik kişilerin, toplam mevduatlarında bulunan 216 Milyar Dolar’ın %10 seviyesinde Kur Korumaya geçtiği, ayriyeten bu miktarın yaklaşık olarak 20 Milyar Dolar olduğunu söyleyebiliriz. 

 

Merkez Bankası rezervlerinin geçen hafta itibariyle yaklaşık olarak ‘Brüt 108 Milyar Dolar’ olduğunu biliyoruz. Mevduat hesapları sahipleri Yirmi Milyar Dolar bozdurmuştu. Fakat bizler, Kur korumaya giren Yirmi Milyar Dolarları, Merkez Bankası rezervlerinde göremiyoruz!

 

Yaklaşık olarak 20 milyar doların enerji ithalatında, Aylık 8 milyar Dolar açık verdiğimiz petrol ve gaz ithalatı için Kamu İktisadi Teşebbüsleri’ne (KİT) satıldığını söyleyebiliriz. 

Sonuç olarak 591 milyar TL olan Kur Korumalı’nın yaklaşık olarak 40 Milyar Dolar olduğunu, eğer vatandaşlar ve şirketlerin kur korumadan vazgeçip, dövizi talep etmesi halinde 40 milyar Doları nereden karşılayacağımızı merak etmiyor değilim…

 

 Yasal Uyarı!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.