TCMB Para Politika Kurulu, Perşembe günü politika faizini %14 seviyesinde sabit tutarak değiştirmedi. 

Merkez Bankası yayınladığı faiz karar metninde, fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde, yeniden şekillenmesi amacına dikkat çekerek; Tüm politika araçlarında kalıcı liralaşmaya teşvik eden, geniş kapsamlı bir politika çevresinde gözden geçirme sürecinin yürütüldüğünü vurguladı. 

Jeopolitik riskler, emtia enerji ve taşımacılık maliyetlerinin yüksek seyretmesi TÜFE ve ÜFE’nin artmasına yol açmaktadır. 

Bu nedenle gelişen ülke Merkez Bankaları uzun bir süre enflasyonun yüksek seyredebileceğini değerlendirmektedir. 

Kurul enflasyonda baz etkilerinin ortadan kalkması ile Dezenflasyon sürecinin başlayacağını öngörmektedir. 

Merkez Bankası’nın önümüzdeki aylarda, yılın son çeyreğine kadar faizleri sabit tutacağını, faizi düşürerek kur yükselişinin enflasyon üzerindeki olumsuz etkilerini göze alamayacağını tahmin ediyorum. 

Döviz kurlarının yükselişi hazineye ve  Merkez Bankasına kur korumalı mevduattan dolayı zarar yazacağı için, faiz indirim sürecinin ancak ekonomide büyüme rakamlarının düşük gelmesi halinde olabilir.

Kur Korumalı TL Mevduat hesapları yurt içi yerleşiklerin yaklaşık olarak 2 Milyar Dolar satarak TL’ye geçmesinden dolayı, 368 Milyar TL’ye ulaşmış oldu. 

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı YUVAM hesabına, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşların hissedarı olduğu şirket sahiplerini de dahil etti.

Jeopolitik risklerden dolayı Rusya ve Ukrayna gerilimi, Atın ve Gümüş ONS’unda ivmeyi yukarı doğru hızlandırdı. 

 

ONS Altında 1800’lerden başlayan fiyat, 1903 seviyesine kadar yükselmiş oldu. Bu yükselişin en büyük etkeninin Rusya-Ukrayna geriliminden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Bir diğer nedeni ise Amerika’da ve gelişmiş ülkelerde enflasyon oranının son 40 yılın en yüksek seviyesine çıkmasıyla beraber, enflasyondan korunmak amaçlı metallere olan taleptir. Gerilimin düşmesi halinde tekrardan Altın ONS’larında 1800 seviyelere doğru düşüş yaşayabiliriz. Aksi takdirde ONS’ları 1910 fiyatlarını yukarı doğru kırılması halinde 1970’lere kadar çıkış yaşayabiliriz. 

Altına nazaran, Gümüşün ONS fiyatı aynı tepkiyi veremedi. Önümüzdeki günlerde gümüşün de, altına ayak uydurarak yükselişini sürdürmesini bekleyebiliriz. Gram Altında ise 790 seviyesinden 835 seviyelerine kadar yükseliş yaşamış olduk. Teknik olarak 845’lerin yukarı doğru kırılması halinde 870’lere kadar çıkış yaşayabiliriz. Aşağı yönde ise 820 TL seviyesinin aşağı yönde kırılması ile 800-790 seviyelerine kadar düşüş yaşayabiliriz. 

 

GÜMÜŞ / TL’de ise yukarı yönde hareket etmesi halinde 13 seviyelerine kadar yükseliş bekleyebiliriz.

Aksi takdirde 10 ile 11 arasında hareket edeceğini söyleyebiliriz. Gümüş ONS fiyatında ise 24’lerin aşılması ile 27’lere kadar yükseliş görebiliriz.

 

Yasal Uyarı!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.