26 Ağustos 2021 tarihinde, “Malazgirt Zaferi Kutlamaları…” en üst düzeyde katılımlarla gerçekleşiyordu. Devlet ricali, 950 yıldönümü kutlamalarına büyük önem veriyordu.

Ahlat ve Malazgirt artık, Türkiye’nin gündemindeydi.

Malazgirt Zaferinin 950 yıldönümü kutlamalarına 60 ülkenin büyükelçisi de davet ediliyordu.

Bugünlere nasıl gelindi, bu güzel gelişmelerde Elazığ Şehrinin katkıları var mı?

İşte burada, “sivil iradenin öneminden bahsedeceğim!” Öyle bir sivil irade ki, “ne Avrupa Birliği Projesi ve ne de SODES projesi…” Milli Mücadele ruhunu özümseyen bir aydın hareketi…

“26 Ağustos 2021 Günü Saat 22.00 sularında Kanal Fırat Televizyonunda yayınlanan;

“MANAS ŞİİR GÜNLERİ BİR MALAZGİRT HATIRASI” programı bizleri Malazgirt Zaferinin 937. Yıldönümü kutlamalarına götürecekti. O kutlamaların hazırlanmasında; “Muş- Elazığ Kardeş Şehirler Projesinin…” çok önemli katkıları olacaktır. Dönemin Muş Valisi Erdoğan Bektaş’ın davetiyle Elazığ Şehrimizden; Şairler, Yazarlar,  Sanatçılar, Akademisyenler, Elazığ Valiliğinin, Belediye Başkanlığının, F.Ü.’nin, Elazığ Ticaret Odasının ve Manas Gönül Evi’nin katkılarıyla Malazgirt Zaferinin 937. Yıldönümü kutlamalarında yer alacaktı. Ve gerçekten ismine yakışır bir kutlama gerçekleştirilecekti…

2008 Tarihinde, ‘ortak bir kanaat oluşacaktı…’ Malazgirt Zaferi, “Çanakkale Zaferinde olduğu gibi en üst düzeyde yapılmalıydı!” Malazgirt Zaferine, “81 İlimizden temsili katılımla gerçekleştirilmeli…” Daha da ileri gidiliyordu, Malazgirt Zaferine; “Türk ve İslam Dünyasından Devlet Ricalinin Katılımı Sağlanmalı…”

2008 Tarihinde, Ahlat’ın dönemin; “Kubbet-ül İslam Şehri” vurgusu yapılıyor. Malazgirt Zaferinin, “zaferlerin anası…” olarak anıldığı ifade edilerek; “Ortadoğu’nun en büyük tarih Müzesinin kazandırılması…” isteniyordu. Şair, Yazar, Sanatçı ve Gazeteci arkadaşlar Malazgirt Zaferiyle ilgili, “Belgesellerin, Senaryoların, Şiir, Hikâye, Roman Yarışmalarının…” düzenlenmesini istiyorlardı.

2021 yılına gelindiğinde; Ahlat ve Malazgirt’te önemli yatırımlar gerçekleştiriliyor. Muş Alparslan Üniversitesi Malazgirt’te; “iki gün devam eden Uluslararası Malazgirt Zaferi Bilgi Şölenini…” gerçekleştirdi.

8-9 Mayıs 2009 tarihinde Elazığ’da; 20-21 Şubat 2009 tarihinde ise Muş İlimizde gerçekleştirilen; “Muş-Elazığ Buluşması!” iki şehir arasında var olan köprüleri daha da güçlendirmiştir. Öyle ki, Dönemin Belediye Başkanı Necmettin Dede’nin de ifade ettikleri gibi, “Muş Halkımız artık hastalarını Erzurum veya Diyarbakır’a gönderme yerine Elazığ Şehrimizi tercih etmeye başlamıştır.”  

Kardeş Şehirler Projesi, “Elazığ- Diyarbakır Kültür Buluşmalarıyla!” devam edecekti! İlki, 21-23 Ocak 2011 tarihinde her iki İlimizin üst düzey yöneticilerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen; “Enver Demirbağ-Celal Güzelses Anısına” düzenlenen, Elazığ-Diyarbakır Kültür Sanat Buluşması… Hafızalarda yer alan ikinci önemli faaliyet; 14-16 Mart 2013 tarihinde gerçekleştirilen, “Ali Emiri Efendi’ye Saygı!” her iki programda, Ulusal Medya ve her iki ilimizin yerel basınında geniş yer alacaktı.

Öncelikle, ‘sivil irade’ dedik… O sivil irade, öyle muhteşem faaliyetlere imza attı ki, bunların içerisinde hala konuşulan; “Şair Elmas Yıldırımı Anma Programları…” Bu programların ilki,        11-13 Nisan 2007 Tarihinde Elazığ Şehrimizde, ikincisi ise, 25-27 Eylül 2007 tarihlerinde her iki ülkenin Kültür ve Turizm Bakanlarının da katılımıyla Bakü’de gerçekleşecekti… Bu programa dönemin Elazığ Valisi Muammer Muşmal’ın nezaretinde bir heyet katılacaktı!

Elmas Yıldırım, Atatürk’e yazdığı bir mektup da, “Gölcük adının Hazar Gölü olarak değiştirilmesini…” teklif edeceklerdi. Bu programların en can alıcı tarafı, “Küçük Hazar’dan Büyük Hazar’a…” ve aynı şekilde, “Büyük Hazar’dan Küçük Hazar’a getirilen suların dökülmesiydi…”  05.02. 2012 Tarihlerinde, Azerbaycan’ın bağımsızlığının 20. Yıl anısına; Elazığ Şehrinde; “Fuzuli’ye Saygı Gecesi…” düzenlenecekti…

Bütün bu programlar, “Uluslararası Azerbaycan- Türkiye Üniversitesi’nin Elazığ Şehrimizde Kurulması…” fikrini de Şehrimizin ve her iki kardeş ülkemizin gündemine taşıyacaktı…

Özetle, SİVİL İRADE GÜÇLÜ OLURSA ŞEHİR DE HER BAKIMDAN GÜÇLÜ OLUR…