Geçen Cuma akşamı piyasalar kapandıktan sonra, Banka Düzenleme ve Denetleme Kurumu, ‘’TL Ticari Kredi Kullanımında Yeni Koşullar’’ getirdi. Açıklamada döviz varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL’yi aşmayan şirketlere kredi kullanım durumunda döviz varlıklarını 15 milyon TL üzerine çıkarmama şartı getirildi. 15 milyon TL üzeri Döviz nakdi varlığı bulunan şirketler ise bu varlık aktifinin ya da satış hasılatının yüzde 10’unu aşması durumunda yeni nakdi TL Ticari Kredi kullanamayacak.

Kısacası hesabında döviz var ise kredi alamayacaksın ya da dövizi bozdurup TL’ye geçtikten sonra TL kredisi alabileceksin. Bu karar ile şirketlerin düşük faiz ile TL kredisi çekip döviz almasının önü kesilmiş oldu.
Bu kararın alınmasından sonra döviz kurlarında sığ, piyasada yaklaşık olarak yüzde 5 civarında düşüş yaşayarak Dolar kuru 16,50 TL Euro kuru 17,50 TL Gram Altın ise 970 TL seviyelerine kadar inmiş oldu.

Haberin piyasaların kapalı olduğu saatte gelmesiyle düşüş ve çıkışların sağlıklı olmaması dolayısıyla, tepkilerin nasıl olacağını piyasalar açılınca görmüş olacağız.

Perşembe günü yapılan Merkez Bankası açıklamasında faizler yüzde 14 seviyesinde sabit bırakıldı. Açıklamada geçen toplantıdan farklı herhangi bir değişiklik olmadığını görmüş olduk. Enflasyon’un yükselişinin, jeopolitik riskler, emtia fiyatlarının yükselişi, enerji fiyatlarının yükselişinden kaynaklı olduğu vurgulanırken, önümüzdeki süreçte jeopolitik risklerin ortadan kalkması ile Enflasyon’da düşüş olacağı bildirildi.

ABD Merkez Bankası (FED) faiz artırım sürecine girdikten sonra, ekonomilerinde resesyon kaygılarından dolayı büyümenin yavaşlayacağını ve bir müddet durgunluğun devam edeceğini ön görerek, Brend petrol fiyatlarının 124 Dolar’dan, 106 Dolar’a düşerek önümüzdeki aylarda Enflasyon’a düşüş yönünde katkı yapacağını söyleyebiliriz.

Ülkemizde petrol fiyatlarının ve Dolar’ın düşüşünün pompa fiyatlarına pek etki etmediğini, normal şartlarda motorinin Litresi’nin 30 TL olduğu, petrolünün düşüşü ile beraber 25-26 TL bandına çekilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Gelire Endeksli Senet (GES) 15-22 Haziran arasında talep toplama işlemi bittikten sonra 24 Haziran’da açıklanan veriler ile talebin çok olmadığı, yaklaşık olarak 84 bin kişinin talep ettiği ve miktarın 6.6 Milyar TL olduğu Sayın Nebati tarafından kamuoyuna duyuruldu.

Beklentilerin üzerinde bir rakam olduğunu açıkladı. Bence bu rakamın çok yüksek olmadığı ve talebin zayıf olduğu, kur korumalı mevduatın GES’den daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.

Sonuç olarak Dolar kurunun teknik olarak 16.50 TL- 17.30 TL seviyelerinde hareket edeceğini yaz aylarının gelmesiyle beraber turist girdisinde artışların beklendiğini, rakamsal olarak 30-35 Milyar Dolar beklendiğini baz alırsak, Dolar kurundaki yükselişin bir müddet duracağını söylemek mümkün.

ONS Altında ise, Merkez Banklarının faiz artırma sürecine girmesiyle metallerdeki satışların süreceğini söyleyebiliriz. 1870 ONS seviyesinin geçilmemesi halinde düşüşlerin 1780 seviyelerine kadar süreceğini ve bunun Gram/TL’de 970-1020 bant aralığında hareket edeceğini söyleyebiliriz.

Yasal Uyarı!
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.