TOKİ’nin 81 il genelinde gerçekleştirilecek Sosyal Konut Projesi, önümüzdeki haziran ayında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından açıklanacak.

Topluma ‘’Müjde’’ diye lanse edilen toplu konut hamlesi, aslında Ak Parti iktidarının 20 yıldır uygulamakta olduğu beton yatırım hamlesinden başka bir şey değildir.

Yatırımı sadece betona ve asfalta endeksleyen iktidar, içinde bulunduğumuz üretememe hastalığına ise gözlerini kapamaktadır.

Büyük resme baktığımız zaman, sanki üretimi ve üreticiyi bitirmeye yeminli bir zümreyi izliyor gibiyiz.

Nerede üretmek isteyen biri ya da birileri varsa onlar direkt olarak karşı saflarda oluyor ve mimleniyor.

Gerçi bazı beşli istisnalar olsa da genel olarak ülke olarak durumumuz bu…

Malumunuz istisnalar kaideyi bozmaz. Tüm kademelere işleyen bu bakış, hepimizi saf yerine koyup, aklımız ile dalga geçiyor.

Hatta geçen dönem Elazığ Belediye Başkanı’nın açıklaması daha dün gibi aklımda...

Yüzde yüz yerli olan Elbüs’lerin teslimatı gecikince, yurt dışından gelen motorlarında bir teslimat sorunu yaşandığı için, bu sıkıntıyı yaşıyoruz dediğinde ben çok gülmüştüm..

Yüzde yüz yerli demek, üretilen o ürünün tamamının yerli üretim olması gerekiyor. Eğer bir hayati bir parça yurt dışından geliyorsa, o ürüne yüzde yüz yerli diyemezsiniz!..

Benzer bir durum, çok övündüğümüz SİHA (Silahlı İnsansız Hava Araçları) için de geçerli, Optik kamera parçası Kanada menşeli.

Bahse konu olan ürünlerin ülkemizde üretilmesini canı gönülden isteyenlerdenim, ancak vatandaşlarımızın da kandırılması asla hoşumuza gitmez.

Şimdi aynı hissi, Cumhurbaşkanı’nın ‘TOKİ Müjdesi’ beklerken yaşıyorum. Eski bir atasözü aklıma geliyor. Koyun can derdinde, kasap et derdinde...

Millet, Cumhurbaşkanı’ndan bütçesini rahatlatacak müjdeler bekliyor...

Artık duble yollar, ihtişamlı beton köprüler, devasa hastaneler ilgi çekmiyor. Duble yolda gidecek arabaya benzin alamıyor. Köprüden geçmeye ise para yetmiyor!..

Hastanelerde ise randevu sorunu devam ediyor…

Diğer tarafta ülkeyi terk eden doktor sayısı aldı başını gidiyor.
Giderlerse gitsinler sıkıntı yok...

Vatandaş pazarda filesini doldurma, evde tenceresini kaynatma derdinde.

TOKİ ise toplu konut müjdesi verecekmiş... Halk da zaten bu müjdeyi bekliyor. Malum maaşlar oldukça yüksek millet bu projelerden birer ikişer ev alırlar artık.

TOKİ’nin ilimizde yapmış olduğu konutlar da ayrı bir muamma. İşçilik, malzeme kalitesi, kullanım kolaylığı ve estetik açıdan birçok sorunu bünyesinde barındıran bu konutların, ileride kullanıcılarına onlarca sorun çıkaracağını tahmin etmek hiç de zor değil.

İlimiz Mustafapaşa Mahallesi’nde yapımı tamamlanan TOKİ konutlarını da görmenizi tavsiye ederim.                    

Zihni, sinir projesi gibi projeler. Uzun ince girişler, binaların orta boşluklarına yerleştirilmiş park benzeri oluşumlar, mobilya sığmaz odalar...

Saymakla bitiremeyeceğim gariplikler serisi. Bir insanın ölmeden ziyaret etmesi gereken yerler arasında sayılabilinir...

Ve şimdi 81 ilde yeni projelerle ve müjdelerle TOKİ tekrar sahneye çıkmak üzere.

Kuruluş amaçlarından birisi de, ülke genelinde gelir seviyesi belli bir düzeyin altındaki vatandaşlara ucuz ve kaliteli konut üretmek olan bu kurum zaman içerisinde diğer kurumlar gibi siyasî rüzgârların etkisi altında kalmış ve günümüzdeki haline kavuşmuştur. Müjdeler pek işe yaramasa da bu noktadan sonra

Cumhurbaşkanı’ndan ‘TOKİ Müjdesi’ yerine, ‘Ekonomi Müjdesi’ bekliyoruz.