Çağımızın değişen ve gelişen imkânlarına rağmen ülkemizde hâlen en çok kullanılan taşımacılık yöntemi karayolu taşımacılığıdır.

Karayolları gerek insan gerekse yük taşımacılığında hem maliyet hem de ulaşım kolaylığı bakımından pek çok avantajı beraberinde getirmektedir. Böylesine yoğun kullanılan, her gün milyonlarca kişinin ve aracın birlikte hareket ettiği karayolu taşımacılığında hem sürücülerin hem de yolcuların bilinçli olmaları ve trafik kurallarına uymaları şarttır.

Ticari amaçla yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar, yolcuların sağlıklı, rahat ve güvenli bir yolculuk yapmasını sağlayacak tedbirleri almak zorundadırlar. Ayrıca, eşyaların da güvenle ve uygun biçimde taşınmasında kanunlar çerçevesinde yükümlüdürler.

Yük taşımacılığı yapan araçların, trafiğe çıkarken uymaları gereken kurallar vardır. Bu kuralların en başında ‘güvenli taşımacılık kuralları’ gelmektedir. Her aracın yapısına uygun biçimde belirlenen taşıma kapasitesi sınırının dışına çıkmak hem araca hem de başkalarına zarar vermektedir. Dolayısıyla kanunlarca izin verilen ölçülere uymak güvenli bir sürüşün ilk şartıdır. Öte yandan, yük sınırının tek şartı aracın yapısı değildir. Seyahat edilecek karayolunun yapısı ve yoğunluğu da yükleme yapılırken dikkate alınması gereken önemli faktörlerdir.

Araçlara, izin verilen tonajın üzerinde yükleme yapılması araca, sürücüye ve karayolu yapısına ciddi anlamda zararlar vermektedir. Özellikle aşırı yüklenmiş araçların karayollarına verdikleri tahribat, millî servetin heba olmasına sebebiyet verdiği gibi, aynı güzergâhı izleyen diğer sürücülerin de yol güvenliğini olumsuz şekilde etkilemektedir.

Aracın ve yolun yapısına uygun biçimde yükleme yapılırken taşınacak eşyaların uygun bir şekilde paketlenmesi, araca güvenli bir biçimde halatlarla ve diğer sabitleme araçlarıyla dengeli biçimde sabitlenmesi gerekmektedir.

Taşınan eşyaların sürüş sırasında zarar görmemesi ve yola dağılmaması için uygun branda veya örtü kullanılmalıdır. Aracın kasa kapakları da düzgün ve emniyetli bir şekilde kapatılmalıdır. Öte yandan; kimyasal içerikli, zehirli, patlayıcı ve tehlikeli maddelerin taşımacılığında, aracın diğer sürücüler tarafından görülebilecek kısımlarına uygun uyarı levhaları konulması şarttır.

Herkesin kişisel eşyalarını emanet ettiği ve hayatımızı sürdürebilmek için gereken diğer eşyaların taşınmasında görev alan taşımacıların da aynı şekilde araç bakım ve muayenelerini zamanında yaptırmamaları, taşıma sınırlarının üzerinde yük almaları, eşyayı daha erken teslim etme uğruna aşırı hız yapmaları yaşadığımız acı tecrübelerin temel nedenleridir.

Taşıma sınırını aşacak ağırlıkta ve tehlikeli biçimde yük ve yolcu taşınması yasaktır. Yolcu taşıyan araçlarda, belirlenen sayıdan fazla ve ayakta yolcu taşınmaması gerekir. Özellikle şehirlerarası yolculuklarda her yolcu bir koltukta oturmalı; merdiven, koridor gibi kısımlarda kesinlikle yolcu taşınmamalıdır. Ne yazık ki neredeyse her gün medyada yer alan haberlerde görüldüğü üzere, daha çok yolcu taşımak ve daha fazla para kazanmak adına kurallar ihlal ediliyor, onlarca insan hayati tehlikeye maruz kalıyor. Trafikte dikkatli ve duyarlı olma konusundaki sorumluluk öncelikle araç sürücülerine aittir. Özellikle yük, yolcu veya tehlikeli madde taşımacılığı yapan araç sürücülerinin sorumluluğu daha fazladır çünkü bu araçların, bir kaza ânında yol açacağı zararlar daha büyük olacaktır.

Yolcu taşıma standartlarına uyularak kanunun izin verdiği sayılarda yolcu alınması ve hız limitlerine uyulması, güvenli bir karayolu seyahatinin olmazsa olmazlarındandır.

Sonuç

Bütün yol kullanıcılarının müşterek mülkiyetimiz olan trafik ortamında kurallara uyarak hareket etmesi, can ve mal güvenliğimizin sağlanması, güvenli trafik ortamının tesis edilmesi için temel yaklaşım olmalıdır. Bir ülkenin trafik düzeni ve güvenliğinin bulunduğu nokta, o toplumun gelişmişlik düzeyi hakkında ipuçları vermektedir.

Trafikte can ve mal güvenliği ilk sıradadır. Hayatımızı güven ve huzur içinde geçirmek istiyorsak yasalar tarafından belirlenen kurallara uymak zorundayız. Trafik kuralları, yol kullanıcılarını cezalandırmak için değil, olası tehlikelerden ve acı sonuçlardan korumak için vardır.

“Keşke!” dememek için, trafik kurallarına uymak gerekir. “Bir kereden bir şey olmaz!” düşünce ve gafletine kapılmadan bütün kurallara eksiksiz olarak uymak şarttır. O zaman hayatlar kâbusa dönmeyecektir.

Yapımcı, Yönetmen, Şair, Yazar

[email protected]