2010 Yılı’ndan beri konuşulan “Elazığ’a yeni stadyum yapımı” aradan geçen 12 yılda her dönem tartışıldı ve hiçbir zaman gündemden düşmedi…
Verilen tarih ve bulunulan taahhütlere rağmen uzadıkça uzayan stadyum yapımı, kelimenin tam manasıyla yılan hikâyesine döndü!
Elazığ’a yeni stadyum yapımı konusunda geçmişten bugüne konuşanların arşivi de var elimizde…
- “Stadyum nedir ki çerez kabilinden bir iş hükûmetimiz için!” diyen bir vekilimiz?..

- “Atatürk Stadyumu’nu şehir dışına yapacağız, yerine de büyük bir camii inşâ edeceğiz!” diye taahhütte bulunan ve gerekçe olarak da İzzetpaşa Camii’nin çevresinde park yeri olmadığı için şehit törenleri ile cenaze namazlarında trafik sorunu yaşandığını anlatan bir kadın milletvekilimiz?..
Yıkılan meşhur Altmışlar Sitesi’nin tekrar yerine yapılmayacağını ve arsanın “yeşil alan” olarak korunacağını söyleyen o dönemki belediye başkanımız?..
Bizimkiler konuşurken, temeli atılan ve hızla yükselen Malatya Stadyumu’nun aksine; Hankendi civarında yapılması tasarlanan Elazığ’ın yeni stadyumu için kazma vurulamadı?
***
Kamuoyunda tartışılan Atatürk Stadyumu’nun yıkılarak yerinde yapılması konusu; Elazığspor’un seyirci kaybına uğramaması, TOKİ’nin Atatürk Stadyumu’nun yerine gökdelenler dikerek şehrin en merkezi yeri hâline gelen alanı betonlaştırmaması vb. hususlar düşünüldüğünde kabul görmüştü…
Elazığ Atatürk Stadyumu’nun yıkılarak yerinde yapılması işlemi konusunda en iyi “örnek”, o dönem Şampiyonlar Ligi Maçları oynanmasına rağmen F. Bahçe Şükrü SARAÇOĞLU Stadyumu’nun bir tribünü yıkılırken diğer 3 tribüne seyirci alınması ve F. Bahçe Takımı’nın mağdur edilmemesiydi!
Bu şartla Elazığ Atatürk Stadyumu’na ilk kazma vurulup da kuzey kale arkası tribün yıkılırken, 2019 Yılı Ocak Ayı’nda kepçelerle, dozerlerle aniden tüm stadyumu yıkan yüklenici firmaya Allah’ın bir kulu çıkıp da “Siz ne yapıyorsunuz, stadyumun tamamını yıkamazsınız, tribün tribün peyder pey yıkıp yapacaksınız, böyle tasarlanmıştı?” demedi ve yine Elazığ’ı kimse sahiplenmedi?
“Efendim sahanın kaydırılması lâzımmış, tribünler de bilmem kaç cm kayacakmış!” diye sırf yüklenici firma zorlanmasın, şantiyesini kursun ve rahat çalışsın diye bir masal uyduruldu, Elazığ uyutuldu!
Olan Elazığspor’a oldu, yönetim hatalarının yanı sıra evini kaybeden Elazığspor kendini 3. Lig’de buldu, Amatör Küme’ye düşmekten de son anda kurtuldu!
***
12 Yıl sonra artık yapımında sona gelinen Atatürk Stadyumu için herkes konuşuyor, stadyumun yolunu bilmeyenler de fikir beyân ediyor, yorumda bulunuyor?
Biz daha önce Gazetemiz TURAN’da yayınlanan haberimizin ardından Gençlik ve Spor İl Müdürü Abdulsamet EREN’in davetiyle stadyumun kapıları basına açılınca, gözlemlerimizin yanı sıra yetkililer ile teknik elemanların anlatımından yeterince bilgi sahibi olduk.

Yerinde ve yeniden inşa edilen Atatürk Stadyumu için kamuoyunda ve Elazığspor Taraftarları arasında tartışılan özellikleriyle, artı ve eksileri birkaç satırda özetleyecek olursak şunları söyleyebilirim…
BJK Vodafone Park, Giresun, Konya, Sivas, İzmir Alsancak Mustafa DENİZLİ ve Erzincan gibi daha sayısını artırabileceğimiz birçok stadın koltuklarının da beyaz renk ağırlıklı olduğunu göz önüne alarak, bordo renkte yazı ve nokta hâlinde serpiştirme çabalarına bakıp bu konuyu fazla büyütmemek gerek?
***
Tüm koltuklar dâhil baştan beri 18 Bin 476 Seyirci kapasiteli olarak projelendirilen Elazığ Atatürk Stadyumu için; Teknik Direktör Bülent UYGUN efendinin hiç üzerine vazife değilken 33 bin kişilik stadyum yaptıracağız ki Elazığ’da millî maçlar oynansın şeklindeki bir garip açıklamasıyla başlayan polemik, “23 Bin 023 kişilik, hayır Başbakan 20 Bin kişilik dedi, Yok yok 17 Bin kişilik” diye doğmamış bebeğe don biçme misâli kesin rakam veren beyânlarla devam etti?
Aslında Şehir Merkezi’nde olması çok büyük bir avantaj olan Elazığ Atatürk Stadyumu, kim ne derse desin bu kapasitesiyle; hiç dolmayan ve boş görünen bölge ve Anadolu statlarının genelinden çok daha iyi bir ambiyansla, tribünlerinin oyun alanına çok yakın olması özelliğiyle de Elazığspor’a taraftar baskısı açısından büyük avantaj sağlayacaktır!..
***
Protokol için her yerde imkânlar seferber ediliyor zaten, önemli olan seyircilerin, konuklar da dâhil olmak üzere medya mensuplarının her ihtiyacına cevap verebilecek sosyal donatılara sâhip olan Atatürk Stadyumu’nda, tribünlerin birleşme yerlerindeki 3 tanesi işletme olacak bölümler ile Güney Kale arkası tribünün alt bölümünde bulunacak dükkânların ihâlesinde, müstecirlerin şartnamede belirtilecek koruyucu maddelerle özenle seçilmesi ve nitelikli markalar olmasına dikkât edilerek stadyumun genel işletmesinin ve kullanılmasının da iyi, güzel ve sağlıklı olmasının sağlanmasıdır!
***
Bence, yerinde yenilenen ve birçok artıya sâhip olan Atatürk Stadyumu’nun koltuk rengi ile seyirci kapasitesinden çok daha önemli olan iki eksiği / eksisi var!
Günümüzde en küçük AVM’ler ile blok binalara bile otopark zorunluluğu konulurken, Atatürk Stadyumu’nun altına G. Saray Nef Stadyumu örneğinde olduğu gibi ama sadece maç günleri değil 7/24 kullanılabilecek katlı yeraltı otoparkı yapılmaması, ayrıca stadyumun dağılması esnasında kullanılacak tahliye yollarının plânlanmaması, eksiklikten de öte geleceğin hesaba katılmamasıdır!