Katar’da 32 ülkenin katılımı ile yapılan 2022 dünya kupası maçları Arjantin’ in şampiyonluğu ile son buldu. Dünyanın dört bir yanından gelen ülkelerin temsil edildiği şampiyonada ne yazık ki Türkiye yoktu! En son 20 yıl önce Dünya Kupası’na katılma hakkı elde etmiş ve 3’üncü olarak önemli bir başarı elde etmiştik. O günden bu yana 4 Dünya Kupası oynandı ve hiçbirinde yer alamadık. Fas, İran, Tunus, Senegal, Suudi Arabistan dahil birçok ülke şampiyonaya katılırken bizim katılamamamızın nedenini sorgulamamız gerekir. Bırakın futbol takımını, Dünya Kupası’nda bir hakemimiz bile yoktu!

85 milyonluk Türkiye ne acıdır ki, Dünya Kupası’na katılacak kalitede bir takım çıkaramadı. Bunun nedenlerini birçok yerde aramak mümkün. Ancak öncelikle Türkiye Futbol Federasyonu ve spordan sorumlu Bakanlığın bugüne kadar bu konuda bir özeleştiri yapmaması veya bu olayı sorgulamaması tuhaf değil mi? Uluslararası futbol şampiyonalarında gösterdiğimiz başarısızlığımızın, en kötüsü yok olmamızın nedeni Türkiye’nin futbolcu çöplüğüne dönmesi olarak gösterilmektedir. Ülkemizde bulunan yabancı futbolcuların çoğu yaşlı olup, futbol hayatlarının sonuna gelmiş ve yaşları 35’in üzerinde futbolculardır. İyi bir futbolcunun bir maçta ortalama 12 kilometre koştuğu söylenmektedir. Oysa, yaşlı yabancı futbolcuların çoğu bu performansı göstermemektedir. Buna karşın ülkemize gelen 2’nci sınıf yaşı geçmiş bu futbolculara ciddi paralar ödenmektedir. Bu yüzden kulüpleri borç batağına düştüğünü görmekteyiz. Halen bir takımda 8 yabancı 3 Türk futbolcu oynamaktadır.

Bugün 19 takımın yer aldığı süper ligde toplam 553 profesyonel futbolcu bulunmaktadır. Bu futbolcuların 274'ü yabancı uyrukludur. 66 farklı ülkeden gelen bu oyuncuları süper ligde yer alan tüm futbolcuların yüzde 49.5’ini oluşturmaktadır. Bu oyuncuların bağlı olduğu ülkeler içinde en fazla sayıyı sırasıyla; 20 futbolcu ile Brezilya, 14 futbolcu ile Portekiz, 12 futbolcu ile Bosna Hersek ve Senegal, 11 futbolcu ile Fransa, 10 futbolcu ile Almanya uyruklu oyunculardır. (*)

Bu yabancı oyuncuların transferinde ödenen yüksek bonservis bedelleri bir yana almış oldukları yıllık ücretlerin ortalama 1,5-2 milyon Euro dolayında olduğu dikkate alınırsa, kulüplerin yabancı oyunculara ödedikleri maliyeti asgari tutarla 280 milyon Euro dolaylarında olmaktadır. Kulüpler için yaklaşık 5 milyar Türk Lirasına karşılık gelen bu mali yük onların düştüğü borç batağının en önemli nedenidir.

Sonuç olarak; Dünya Kupalarına katılacak bir milli takım hayal etmemizin yanı sıra spor kulüplerimizin uluslararası şampiyonalarda başarılı olması en önemli beklentimizdir. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar elde etmenin mümkün olmayacağı unutulmamalıdır. Başarının anahtarı; “yenilikçi olmak” ve değişimdir.

Kaynakça:

(*) transfermarkt.com.tr