Türkiye istatistik kurumu (TUİK)ekim ayı tüfe ve tüfe oranlarını geçtiğimiz hafta açıkladı. Tüfe aylık      % 2,9 artarak yıllık bazda %19,89 seviyesine yükselirken üretici fiyat endeksi(ÜFE) %5,24 artarak yıllık %46,31 seviyesine yükselmiş oldu. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın baz aldığı çekirdek tüfe ise %16,82’ye geriledi. Burada dikkatimizi çeken nokta üretici fiyatlarının çok yüksek olması ve bu oranın son 20 yılın en yüksek seviyesi olmasıdır. Üstelik bu yükseliş tüketici fiyatlarına henüz yarısı kadar yansımış durumda. Buda gösteriyorki önümüzdeki aylarda enflasyon pek de düşeceğe benzemiyor.

 Çekirdek enflasyonun yüksek çıkmamasının sebebi enflasyon sepetinde en çok yükselen gıda ve enerji fiyatlarının olmaması, %27,41 oranında artan gıda fiyatlarının çekirdek enflasyonuna yansımaması TCMB’nın faiz kararında çekirdek enflasyonu baz aldığından dolayı faizlerin bir müddet daha sınırlıda olsa aşağı yönlü devam etmesine sebep olabilir. TCMB’nın son enflasyon sunumunda cari açığı ve büyüme oranlarını ön planda tuttuğu için artık faiz oranlarının bir anlamının kalmadığı bundan sonraki süreçte cari dengeyi ve büyüme oranlarını takip etmemiz gerektiğini söyleyebiliriz.

Enflasyon oranlarının yüksek olması ister istemez döviz kurlarında yukarı doğru baskıyı arttırıyor. Bu durumda 9,7 seviyelerinde olan dolar kurunun 9,60 seviyelerinin üzerinde kalması durumunda yeni rekor seviyeler görmemiz hiçte şaşırtıcı olmayacaktır. Teknik olarak 9,83 seviyelerinin yukarı yönde kırılması çifthaneli rakamları 10-10,30 seviyelerini görmemize sebep olabilir.

Küresel tarafta ise Amerika Merkez Bankasının (FED)varlık alımlarını aylık 15 milyar dolar azaltma kararı alması önümüzdeki 8 aylık süreçte aylık 120 Milyar Doların piyasadan çekilmesi FED’in 2022 yılının yaz sonlarına kadar faizleri arttırmaması ve yüksek olan enflasyonu bir süre daha izlemeye alması piyasaları bir nevi rahatlattı.

Altının Ons fiyatı 1810 seviyelerini yukarı yönde kırması ile yükselişlerin bir müddet daha devam edeceğini 1840 seviyelerinin kırması halinde ise trendin değişeceğini ve bir yıllık süreçte 1680-1910 bandında hareket eden Ons Altının daha yüksek seviyelere çıkmasına neden olabilir. Küresel piyasalarda faizlerin yükselmesi altın fiyatlarına olumsuz yansısada enflasyonun yüksek olması ve enflasyondan korunma amacı ile yatırımcıların ve ülke merkez bankalarının Altın tarafında alıcı olması yeni rekor seviyeleri getirebilir. Yurtiçi tarafta ise hem Ons’un yükselişi hem de Dolar kurunun yükselişi Altında Gram fiyatlarını 567 TL’ye yükselterek rekor kırmış oldu. 570 seviyelerinin yukarı yönde geçilmesi durumunda 590 ve 600 seviyelerin test etmemize neden olabilir. Yaklaşık bir yıllık süreçte altın fiyatların enflasyonun altında kaldığını yıllık olarak döviz fiyatlarının yaklaşık olarak %30 seviyesinde yükselmiş olması altının ise %10 civarında yükselmesi altına olan talebi arttırabilir.