Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın geçen hafta kabine toplantısının ardından yaptığı; ‘’Kur, faiz ve enflasyon üçgeninden faydalananlar, istihdam, yatırım, üretim, büyüme stratejisini anlamıyorlar. Enflasyon bir sorun mudur? Evet, bir sorundur ama Türkiye’nin sorunları tek başına bu başlık değildir. Teşhis yanlış olunca tedavi de istenen neticeyi vermez. Faizler yükseltilmeyecek ve ileride düşürülecektir. Ülkemizde enflasyon değil, hayat pahalılığı var. Talep kaynaklı fiyat artışı yok ve üretimde bir sıkıntı ile karşı karşıya değiliz. Tüketimi azaltmak için faiz arttırmakta çare arıyorlar. Bu durumun kazananı fonlar ve ithalatçılar olacaktır. Kaybedeni ise işsiz aşsız kalan gelecekleri kararan milyonlar olacaktır.’’ açıklamasından sonra faizin yükseltilmeyeceğini ve ileride düşürüleceğini söylediği için 16.60 TL seviyelerinde olan Dolar kuru iki gün içerisinde 17.40 TL seviyelerine kadar, Gram Altın’da ise 980 TL seviyesinden 1030 TL seviyelerine kadar yükseliş gösterdi. Faizin düşürülme ihtimali olması dövizdeki talebi ister istemez arttırdı. Düşük faiz yüksek kur ile üretim, istihdam ve ihracatı artırarak cari açığı kapatma senaryosu daha önce tutmadığı gibi teşhisin yanlış oluşu tedavide istediğimiz sonucu alamadığımızı, dört ayda 42 Milyar Dolar cari açık vererek göstermiş oldu. Faiz düşürülerek Enflasyon’un düşmediğini sekiz aylık tecrübe ile görmüş olduk. Buradaki ısrarcılık devam ettirildiği sürece kurlardaki yükselişin devam edeceğini söyleyebiliriz. Enflasyon, kur, faiz üçlüsünde eğer küresel riskleri ve yüksek Enflasyon oranını öncelik görmeyip büyüme ve liralaşmaya odaklanırsanız, bunun için büyük bir döviz rezervine ve dengeli giden bir kur politikasına ihtiyacınız olmalı. Ancak ne rezervlerimiz bunun için yeterli ne de kur istikrarlılığı.

 Dolar kurunun yüksekliğinden rahatsız olan Hazine ve Maliye Bakanlığı 9 Haziran akşamı piyasa kapanışından sonra yaptığı yazılı açıklamada; ‘’Enflasyon ve döviz kuru olmak üzere gündemimizde yer alan bazı ekonomi başlıklarında ekonomi yönetimimiz Türkiye ekonomi modeli çerçevesinde hızlı ve çözüm odaklı adımlar atmaya devam edecek olup, atacağımız yeni adımlar silsilesi bu akşamdan itibaren bakanlığımız ve ilgili kurumlarca kamuoyu ile paylaşılacaktır.’’  Açıklamasıyla duyuruda bulundu. Bir taraftan faizlerin düşürüleceğini söyleyip, döviz kurunun yükselmesine sebep olan açıklamaların ardından, döviz kurunu düşürmek için yeni adımlar atmanın mantığını anlamış değilim. Açıklamaların ardından 17.30 TL seviyelerinde olan dolar kuru 16.80 TL seviyesine kadar düşüş yaşadı. Açıklamanın gelire endeksli senet olduğu söylenince dolar kuru tekrar yükselerek 17.20 TL seviyelerine gelmiş oldu. Açıklamalarda gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi, talep toplama işlemleri 15 Haziran’da başlayacak. Senetler 3 ayda bir kupon getirisi sağlayacak. Ödemede asgari getiri garantisi olacak. GES ihraçlarında getiriler kamu iktisadi teşebbüsü (KİT) statüsündeki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden (KIYEM) bütçeye aktarılan hasılat paylarına endekslenmiştir. Bu çerçevede söz konusu senetlerin getirilerine ilişkin ödemelerin hasılatları bütçeye aktarılarak üç aylık ve altı aylık hasılat paylarının toplamı esas alınacaktır. GES talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir. Bakanlığın hazırladığı internet sitesinde yayınlanacaktır.

Bu durumun 15 Haziran’da net açıklamalardan sonra anlam kazanacağını taban fiyatın belirlendikten sonra piyasaya etkisi daha net anlaşılır olacaktır. Bu süreçten sonra döviz kurunu 17.50 TL seviyelerini geçemeyeceğini ve düşüşün yavaş yavaş da olsa devam edeceğini 16.50 TL- 17.50 TL bandı arasında kalacağını ve yükselişlerin olmayacağını söylemek mümkün.

Yasal Uyarı!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.