26

25 Ocak 1990 tarihli gazetemiz ile Tarihten Bir Yaprak Köşemize devam ediyoruz.

“Sodyum Bikromat Fabrikasıyla İlgili Mahalli Basında Yer Alan Haberler Üzerine Elazığ Milletvekili Dr. Nizamettin Özdoğan Açıklama Yaptı” manşet haberi ana sayfamızın sol üst kısmında göze çarpıyor.

Ülkedeki fabrikaların kamu kaynakları ile kurulması, genç Türkiye Cumhuriyeti ile başlamış bir akım olmakla beraber o günlerin şartlarında bir zorunluluk gibi yaşanmıştır. Normal şartlarda yatırımcılar tarafından yapılması gereken fabrikaların 1990’lı yıllarda bile Devlet eliyle yapılmaya çalışıldığını görüyoruz.

Sodyum Bikromat’ın ne olduğunu araştırdığımızda, özellikle krom madeninin işlenmesinde hayati bir öneme haiz olduğunu da öğreniyoruz.

Buraya kadar her şey yolunda gibi gözükse de; krom yönünden zengin maden kaynaklarına sahip Elazığ’a böyle bir yatırım zaman içerisinde inşaat ve işletme maliyetleri yönünden sürdürülemez bir noktaya ulaşmış.                                                                                                                                                                                         Her zamanki pratik çözüm! Olan sat ve kurtul mantığı devreye girmiş…                                                                               Konu mahalli basında dile getirilince de, ilimiz milletvekili bir açıklama yapma gereği duymuştur. 25 Ocak 1990 tarihinde yayınlanan gazetemizde bu açıklamanın noktasına bile müdahale edilmeden yayınlanmış, takdir kamuoyuna bırakılmıştır.

Kamu kaynakları ile yapılan yatırımlarda çok daha hassas davranılmalıdır. Harcanan kaynak halkın parasıdır. Planlama titizlikle yapılıp, defalarca kontrol edilmelidir. 

***

 

“Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Staj Kontenjanlarının Artırılması İçin Oda Üyelerine Çağrıda Bulundu” haberi ana sayfamızın sağ kısmını kaplayan manşet haberlerinden biri olarak dikkatimizi çekiyor.

Eğitim hayatındaki önemli basamaklardan birisi de staj noktasıdır. Almış olduğunuz eğitimi, pratik ile birleştirecek; size artı tecrübe katacak olan bu safhada kaliteli ve kapsamlı bir yer bulabilmek tüm öğrencilerin ana hedefi olmuştur. İyi bir yerde staj yapmak size iyi bir referans olacaktır. Staj yapılmak istenen işletmeler ise yeni ve taze beyinleri keşfedebilmek manasında bu olaylara daha pozitif bakması gerekmektedir.

Bugünde biz Basın mensupları olarak, tüm sektörlerdeki işletmelere çağrımızdır. Staj kontenjanlarınızı artırarak ülkemize, üreticimize ve gençlerimize destek olunuz.

***

Prof. Dr. Süleyman Kara, köşe yazısında “YÖK Kanununda Neler Değişmelidir?” başlığı ile kendi fikirlerini beyan etmiştir.

Bu konu ile alakalı olarak YÖK kanunun hazırlanmasında; sorunların en aza indirgenebilmesi için eğitim camiası ve öğrencilerinde fikirlerinin alınması ve bu yönde kararlar alınmasının faydalı olacağını düşünen fertlerin sayısının hiç de az olmadığı kanaatindeyim. Maksadımız ülkemizdeki eğitimin kalitesinin artarak daha güçlü ve başarılı bir hale gelmesidir.

***

 

“Açık Teşekkür” ilanında, rahatsızlığı dolayısıyla ameliyat geçiren yengemiz merhume Sevim Turan’ın başarılı operasyonu sonunda; doktorlara ve hastane personeline isim isim yazılarak teşekkür eden amcam merhum İsmet Turan’ın yayınlattığı yazıyı görüyoruz.

Bu gibi teşekkür ilanları toplumsal bir nezaketin kaybolmuş güzel örnekleri olarak gözümüze çarpıyor.

***

Vefat ilanında ise Hacı Süleyman Kurdoğlu’nun vefat haberini öğreniyoruz. Baba ve Aile dostumuz olan Metin ve Çetin Kurdoğlu büyüklerimizin (bu büyüklerimizi de rahmetle anıyoruz) babası olan Hacı Süleyman Kurdoğlu nezdinde tüm geçmiş büyüklerimize Allah’tan rahmet diliyorum.

Selam ve saygılarımla.