39

Tarihten bir yaprak köşemize 26 Nisan 1988 tarihli Gazetemiz ile devam ediyoruz.

“Elazığ Anadolu Lisesinden Yepyeni Bir Uygulama” Başlığı ve ‘’Okulun Öğrenci, Öğretmen ve Tüm Çalışanları Genel Sağlık Taramasından Geçiriliyor” spotu, gazetemizin sağ üst kısmında manşet haberi olarak dikkatleri üzerine topluyor.

Haberimizin içeriğinden öğrendiğimize göre, Elazığ Anadolu Lisesi Müdürlüğü ile Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi arasında imzalanan protokole göre Türkiye’de ilk defa bu kadar kapsamlı ve de ayrıntılı bir şekilde gerçekleştirilecek olan sağlık taraması sonucunda elde edilecek verilerin kartlara işlenerek ileride kullanılmak üzere saklanacağı belirtiliyor. Yaklaşık 30 gün sürecek tarama kapsamında, okul bünyesinde bulunan tüm personel (İdareci, Öğretmen, Memur, Hizmetli vb.) ve öğrencilerin, bütün sağlık birimlerindeki taramaları hem uzman hem de pratisyen hekimler tarafından titizlikle değerlendirilerek, ortaya çıkacak sonuçların da kapsamlı bir araştırma konusu olacağı belirtiliyor. Değerlendirme kapsamında, psikolojik taramaların da yapılarak, bu anlamda da Türkiye’de bir ilk olacak şekilde çalışma gerçekleştirileceğini öğreniyoruz.

Toplum içinde belirli aralıklarla sağlık taraması yapılması çok önemli bir konudur. Yapılan bu taramalar neticesinde ortaya çıkan hastalıkların erken tanınması hem hastalıkla mücadeleyi kolaylaştıracak hem de toplumsal olarak hastalık öncesinde hastalığa karşı yapacağımız savaşta elimizi güçlendirecektir.

Günümüzde, kısıtlı da olsa, toplumun bazı kesimlerinde özellikle belirli yaş gruplarındaki bayanlarda ortaya çıkması muhtemel kanser türlerinin erken teşhisi için yapılan bu tarz taramaların, olumlu ve başarı sağlayan sonuçlarına şahit oluyoruz. Temennimiz, toplumda sağlık taramalarının daha sık yapılarak bunların rutin olarak tekrarlanmasıdır.

               

***

‘’Devlet Bakanı Adnan Kahveci ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fahrettin Kurt Bugün Uçakla Şehrimize Geliyorlar’’ Başlığı ve devamında ‘’Bakanlar Elazığ, Bingöl, Tunceli ve Erzincan’da Bakanlıkları ile İlgili İncelemelerde Bulunacaklar’’ spotu ana sayfamızda alt kısımda gözümüze çarpıyor.

Haberimizin içeriğinden öğrendiğimize göre, bir dizi incelemelerde bulunacak olan Bakanlarımız, temasları sonrasında bir gece ilimizde kalacaklar, daha sonra Ankara’ya dönecekler.

Rahmet, sevgi ve saygıyla andığımız eski Devlet Bakanımız Adnan Kahveci’nin ismini okuyunca hüzünlendim. Yüreği devlet ve hizmet aşkıyla atan nadir siyasetçilerimizden biri olan Adnan Kahveci; herhalde Rabbimin sevgisine mazhar olduğundan genç yaşta aramızda ayrıldı. Türk Devletinin, Türk Siyasetinin böyle insanlara ihtiyacı olduğunu düşünmeden kendimi alamıyorum. Genç siyasetçilerin örnek alması gereken bu önemli şahsiyeti tekrar Rahmet, sevgi ve saygıyla anıyorum. Kabri nur, mekânı Cennet olsun.

***

Zülfikar AKAR ağabeyimiz Gazetemizde, ‘Ayışığı’ Başlığı altında, ‘Faiz’ konusunu işleyerek, bu mübarek ay olan Ramazan’da (Yaklaşık 34 sene önce Ramazan Ayı yine bu günlere geliyordu) bizleri faizin zararları ve günahları noktasında tekrar aydınlatıyor.

Faizin her türlüsünü ayaklar altına alan Yüce Peygamberimiz (S.A.V.), bizleri dünya ve ahiret hayatında huzura kavuşturabilmek adına vermiş olduğu bu talimatlara uymamız, kurtuluşumuz acısında büyük önem taşımaktadır.

***

‘’Eşkiyanın Hedefi’’Adlı yazısı ile Rahmetli Şeref TAN hocamız, gazetemizin sol kısmında, değerli görüşlerini bizlerle paylaşıyor.

Yazısının içeriğinde, son günlerde bölücü terör örgütü tarafından, öğretmenlerimize ve eğitim kalelerimiz olan okullarımıza yapılan saldırılar hakkındaki düşüncelerini paylaşan hocamıza katılmamak mümkün değil. Maksadı bölge halkını cahil bırakarak onlar hakkındaki kötü emellerini hayata geçirmek olan terör örgütü, bu amacına asla ulaşamayacaktır.

***

 

Gönül Dilinden

Gaflet sarmış sarmalamış her yanımızı

Rehavetin keyfine sunmuşuz canımızı

Ramazanlar silkinip uyanmanın vaktidir

Ki kaynatmak gerekir damarda kanımızı.

                                                                              Ş.T.

Rahmetli Şeref TAN Hocamız, Ramazan Ayında yapmamız gereken en önemli uyanışlardan birini yazmış olduğu bu dörtlükte dile getiriyor. Ruhun şad, mekânın Cennet olsun güzel insan…

***

‘’Harputlu Şairin Şiir Bahçelerinden’’ Köşesinde Niyazi YURTÇU hocamız, ‘Akıl Ermez’ Adlı şiiri ile gazetemizin kültürel anlamdaki zenginliğine değer katıyor.

Selam ve Saygılarımla.