Tarihten Bir Yaprak köşemize 7 Haziran 1965 tarihli Gazetemiz ile devam ediyoruz.

 “Önümüzdeki Yıl Ebe Okulu Yeni Binasına Taşınacak” Üst spotu ve ‘’Öğrenci sayısıda 168 e çıkartılacak. Birinci sınıfa 100 öğrenci alınacak ”başlığı gazetemizin sol üst kısımda manşet haberi olarak okuyuculara ulaştırılıyor.

Haberimizin içeriğinden öğrendiğimize göre, iki yıl önce eğitim ve öğretime başlayan Ebe Okulu, bir başka binada faaliyetlerini sürdürürken, tamamlanmak üzere olan yeni binasına taşınacak ve yeni kayıt yaptıracak öğrenci sayısını da arttıracakmış.

1960’lı yılların başında gerçekleştirilen bir uygulama ile ilkokul mezunu genç kızlarımızın üç yıllık düzenli bir programla, teorik bölümü okulda, uygulama bölümü doğumevlerinde yer alan eğitim sistemine geçilmiş. Ücretsiz eğitim imkânı sunan bu Sağlık Okulları, Anadolu’nun birçok ilinde faaliyete geçtikten sonra 1975 yılında S.S.Y.B.’nin aldığı bir karar ile Ebe ve Hemşire yetiştiren okullar birleştirilmiş ancak iki yıl sonra bu uygulamadan vazgeçilmiştir.

Halkın ücretsiz olarak, temel konularda Sağlık Eğitimi alması çok güzel bir uygulamadır. Günümüzde de buna benzer ilk yardım kursları bazı kurumlar tarafından verilse de yeterince yaygınlaştırılmadığı kanaatindeyim.

***

“Merhum Gümüşpala’nın İnşa Edilen Kabrinde Tören Yapıldı” spotu ana sayfamızın sağ üst kısmında bulunuyor. Alt başlıkta ise “A.P. Genel Başkanı Demirel Bu Münasebetle Veciz Bir Konuşma Yaptı” bilgisine ulaşıyoruz.

5 Haziran 1964 senesinde vefat eden, 11. Genel Kurmay Başkanı ve siyasetçi Merhum Gümüşpala için hazırlanan kabrin başında gerçekleştirilen tören ile ilgili bilgilere bu haberimizde ulaşıyoruz.

***

“Mesut Baykent’in Takdirnamesi Merasimle Verildi” haberi ana sayfamızın orta kısmında kendine yer buluyor.

Haberimizin içeriğinden öğrendiğimize göre, Sağlık Bakanımızın Elazığ’ı ziyaretleri esnasında, Cüzzam Hastanesinin durumu ve Doktorların çalışmaları takdirle karşılanmış ve akabinde bu takdirname gönderilmiş.  İl Sağlık Müdürü bir konuşma yaptıktan sonra, gönderilen takdirname Belediye Başkanı tarafından Cüzzam Hastanesi Başhekimi Mesut Baykent’e verilmiştir.

Günümüzde bu şekilde bir uygulamaya rastlamasak ta; başarılı birim ya da personelin takdir edilmesinin, motivasyon üzerinde olumlu etkileri olduğuna inanmaktayım.

***

“Adana’da Yirmisekiz Vali Bugün Toplanıyor” haberi ana sayfamızın orta kısmında yer alıyor.

Haberimizin içeriğinde bir konuya özellikle değinmek istiyorum. Toplantının maddeleri arasında beş yıllık kalkınma planı ile bu planın uygulama aşamalarının konuşulacak olması gerçekten çok etkileyici. Hükümetin bir planı oluyor ve bu plan uygulama aşamasında valilerle toplantı yapılıp bu konu üzerinde çalışmalar yapılıyor...

Büyük ve donanımlı geminizin, okyanusta bir rotası olmadan, kaptanın o günkü düşüncesi ile dümen kırıp seyrettiğini düşünebiliyor musunuz?

***

“İlk Okullar Yarın Tatile Giriyor” Başlığı ana sayfamızın orta kısmında bulunuyor.

Öğrencilerimiz özlemle beklediği bir tatile daha ulaşmanın sevincini yaşamışlar...

***

“Halk Mesire Yerlerine Akın Etti” haberi ise yine ana sayfa haberlerimizden.

Sıcaktan bunalan halkımız için yakın mesafedeki mesire yerleri güzel bir hizmet olarak vatandaşlarla buluşuyor.

***

Yaralama – Trafik Kazası – Hakaret ile ilgili asayiş haberlerimiz ise ana sayfamızın alt kısmında bulunuyor.

***

“Et Fiyatları Ucuzladı” Başlığı ise yine gözlerden kaçamıyor. Alt spottaki bilgiler ise tebessüm etmemize neden oluyor. “Kasaplar kemikli koyun etini 700 ve koyun kıymasını 800 kuruşa satıyorlar”. Haberimiz sizlerde de bir tebessüm oluşturabildiyse ne mutlu. Eminim o günlerde yaşayan insanlar bugünlerde kasap vitrinlerindeki fiyatları görseler tekrar düşüp ölürlerdi.

***

Bir Takdirname ve Ötesi başlıklı yazısı ile değerli görüşlerini okuyucularla paylaşan Şükrü KACAR hocamızı saygı ile anıyor, sağlık ve sıhhat diliyorum.

***

Bravo Müdür başlıklı yazısı ile de Rıfat SUNGURTEKİN hocamızı saygı ile anıyoruz.

Her iki yazarımız da, Sağlık Bakanımız tarafından Takdirname ile ödüllendirilen Mesut BAYKENT hakkındaki değerli görüşleri ile Gazetemize ayrı bir değer kazandırmışlardır.

Selam ve Saygılarımla.