Cuma günü açıklanan Enflasyon oranları TÜFE’de aylık %2.98 artarak yıllık bazda %73,50 seviyesine yükselerek 1998 yılından sonra en yüksek seviyeyi bulmuş oldu. ÜFE’de ise aylık bazda %8,76 artarak yıllık bazda %132,16 seviyesine yükselerek son 27 yılın en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.

Enflasyon oranlarının beklentilerden az artmış olması ve bundan sonraki aylarda yaz aylarının gelmesi ile birlikte düşüş sürecinin başlayabileceği piyasada bir nebzede olsa iyimserlik yaratmış oldu.

Enflasyon oranlarının yüksek oluşu ve ekonominin kötüye gidişi dünya piyasalarında ülkemiz açısından düşük kredi bulma olanağını kısıtlıyor. G 20 ülkeleri arasında en yüksek Enflasyon oranı ile açık ara önde bulunmamız kötü olduğumuzun kanıtıdır.

Kötü durumda olan Arjantin’i bile geride bırakmış durumdayız.

Sıralama şöyle;

1-Türkiye %73,50

2- Arjantin %51,27

3-Rusya %17,83

4- Brezilya %12,13

İlk dört ülke ve biz birinci sırada yer alıyoruz…

Hazine ve Maliye Bakanı NEBATİ açıklamalarında, Enflasyon’un düşüş eğilimine girdiğini ve bundan sonraki süreçte düşeceğini söylemesi ile bizler Mayıs ayı Enflasyonu’nun pik yaptığını söyleyebiliriz.

İhracat oranlarının geçen yılın aynı ayına göre, %15,2 artışla 18 Milyar 973 Milyon Dolar’a çıkması ihracatın iyi gittiğini gösteriyor. İthalat rakamlarının %43,8 artışla 29 Milyar 652 Milyon Dolar olması cari açığımızın 10 Milyar 652 Milyon Dolar’a yükselmesine sebep oldu.

Cari açıkta oluşan 10 Milyar Dolar’lık fark, bizlere son yıllardaki en yüksek zirveyi göstermiş oldu.  Ocak ve mayıs dönemindeki cari açığımız ise yaklaşık olarak 43 Milyar Dolar’a yükseldi. Bir yılda vereceğimiz cari açığı, 5 ayda vermiş olduk.

Hükümetin Yeni Ekonomi Programı’nda düşük faiz ile üretimi arttırıp, cari fazla verme planları tutmamış oldu. Bu vesile ile Yeni Ekonomi Programı’nın yanlış bir politika olduğunu görmüş olduk.

Yaz aylarında gelecek turist ile bu açığın kapanması zor gözüküyor. Dolar kurunun 16.65 seviyesini yukarı yönde kırması halinde yükselişin hızlanarak 17,20 ve daha yukarılara gideceğini tahmin ediyoruz. Geçememesi halinde ise 16-16,50 aralığında hareket etmesini bekliyoruz.

Euro’da ise Avrupa Merkez Bankasının Temmuz ayında faiz artırım sürecine girmesi ve Temmuz ayında 50 baz puan artış yapabilir beklentileri, Euro’ya alım getirerek 17,70 TL seviyesine yükselmesine sebep oldu.

Euro’daki yükselişin devam etmesini bekliyoruz. Gram Altın ise 965 seviyesini geçerek 995 TL seviyesine kadar yükseliş yaşamış oldu. ONS Altındaki 1875 seviyelerinin yukarı yönde kırılması halinde 1020 TL seviyesine kadar yükselişi bekleyebiliriz. Gram Altında bant aralığını 960-990 TL olarak belirleyebiliriz.

Yasal Uyarı!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.