26 kasım 1974 turan

Tarihten Bir Yaprak Köşemize bu hafta 26 Kasım 1974 tarihli Gazetemiz ile devam ediyoruz.

“Hükümet Programı Üzerindeki Görüşmelere Yarın Başlanıyor ” başlığı gazetemizde üst kısımda, kısa bilgi olarak okuyucularla buluşuyor. Bu başlığın hemen altında büyük ve kalın puntolarla “ Demirel; AP. Grupları Hükümete Güven Oyu Verip Vermeyeceğini Bildirecek” bilgisine ulaşıyoruz.

Hükümetlerin kuruluş aşamalarından sonra TBMM’de gerçekleşen, güvenoyu oylaması gerçekten önemli bir eşik… Zira güven oyu alamayan hükümet göreve başlayamıyor ve yeni baştan tüm süreç tekrar ediyordu…

Siyasi tarihimizde ne günler yaşanmış… Şimdi hükümeti Cumhurbaşkanı kuruyor ve güvenoyu alma gibi bir endişe taşınmıyor. Zira meclis çoğunluğu zaten ağırlıklı olarak iktidar partisinden oluşuyor.

***

“Başbakan Ordinaryus Prof. Dr. Sayın Sadi Irmak’ın Biyografisi ” bilgisi gazetemizin orta kısmında bulunan, fotoğraflı haber olarak dikkatleri üzerinde topluyor.

12 Kasım 1974 tarihinde Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından, Başbakan olarak görevlendirilen ve Hükümeti kurma görevini yürüten Irmak’ın, biyografisine bu yazımızdan ulaşabiliyoruz.

***

“İlimiz Milli Eğitim Yayın Evi Dün Hizmete Girdi” başlığı ise gazetemizin sağ üst kısmında bulunuyor.

Milli Eğitim Bakanlığının yayınlarına daha rahat ve çeşit sayısı fazla olarak ulaşılabilen bu yayınevi, Elazığ Halkına uzun bir süre hizmet verdi.

***

“Belediye Başkan Yardımcısı Namık Çitçi, Bu Kış Yakacak Sıkıntısının Çekilmeyeceğini Açıkladı” haber başlığı ise gazetemizin sol orta kısmında bulunuyor.

Bu başlığın hemen altında ise daha kalın ve göze çarpan puntolarla yazılan “İhtiyacı Fazlasıyla Karşılayabilecek Kapasitede Depolarda Odun ve Cizre Kömürü Bulunuyor” bilgisine ulaşıyoruz.

Çetin geçen kış şartlarında tedbirli davranmak önemlidir. Gerek kamu kurumları olsun gerekse aile içi olsun bu değişmez bir kuraldır.

***

“İzmir’de 100 Bin Abonelik Bir Havagazı Fabrikası Kurulacak”  haber başlığı gazetemizin sol alt kısmında, küçük puntolarla yazılarak okuyucularımızla buluşuyor.

Bir dönem büyükşehirlerde kullanılan havagazı, doğalgazın yaygınlaşması ile günümüzde artık kullanılmamaktadır.

Eski usul kullanımları hatırlatan bir nostaljik haberimiz…

***

“Hamit Güngör Elazığspor İdare Heyetinden İstifasını Geri Aldı” haber başlığı gazetemizin orta kısmında bulunuyor.

Elazığspor idare heyeti üyesi Hamit Güngör’ün istifası ve sonrasında bu istifayı geri alarak; yaşanılanları anlatan bir haberimiz…

***

“Doğu Anadolu Bölgesinde Kar Başladı” üst bilgisi ise gazetemizin sağ alt kısmında bizlere ulaşıyor.

Başlığın hemen altında ise “İlimiz Çevresinde Dün Isı Düştü ve Yer Yer Kar Yağışı Başladı” bilgisi okuyucularımızla buluşuyor.

İlimizdeki meteorolojik olayları aktaran bir haberimiz, gazetemizde yer bulmuş.

***

“VEDA” başlığı gazetemizin alt kısımda bulunan bir yazı gerçekten iğimi çekti. Eski Elazığ Beyefendilerinin nazik ve kadirşinas hareketlerinin bir örneği olan bu yazı, ilimizden tayini çıkarak ayrılan Dr. Nevzat İspir’in, ulaşamadığı tüm dost, arkadaş ve sevenlerine hitaben yazdığı küçük bir yazı. Günümüzde insanların biri birlerine selam vermekten imtina ettiği bir devirde bunu yeni nesile anlatmak gerçekten zor. Bizi biz yapan değerlerin kaybolması ne üzücü…

Selam ve Saygılarımla