denizturan10

 Tarihten bir yaprak köşemize 28 Eylül 1969 tarihli Turan Gazetesi ile devam ediyoruz.

“Çimento Fabrikası Yarın veya en geç cumartesi günü normal şekilde başlayacak” manşet haberi ilk başta gözümüze çarpıyor. Haberimizin içeriğinde Fabrikada vuku bulan çökme olayından sonra gerekli tamiratın yapıldığını ve işleyişin normale döneceği bilgisine ulaşılıyor.  Düzgün ve verimli çalışan fabrikalar ekonomimizin lokomotifidir. Günümüzde şehrimizin gelişmesi ve genişlemesiyle mekân ile ilgili sorunları had safhaya çıksa da Çimento Fabrikası ilimize birçok artıları olmuş bir yatırımdır.

***

“Sporsever Valimiz Bu Sabah Çanakkale’ye hareket edecek olan Elazığspor’a başarılar diledi” Sporu ve sporcuyu seven Devlet Adamları her zaman toplumda sempati ile karşılanmıştır.

***

Bir diğer haberimizde şehrimizde kurulan Pamuk Satış Kooperatifi hakkındaki bilgiye ulaşıyoruz. Adana Çukobirlik’e bağlı olarak kurulan kooperatif şubesi, ilimizdeki pamuk üreticileri tarafından sevinç ve memnuniyetle karşılanmış.

1980’li yıllarda Bingöl yolu üzeri; Akçakiraz’ı geçtikten hemen sonra, yolun sağı ve solunda göz alabildiğine pamuk tarlalarını görüp çocukça sevinirdim. Sanki kar yağmış gibi bembeyaz tarlalar uzanırdı kilometrelerce... Üretmek ne güzelmiş...

***

 Kız Enstitüsünde Kabul ve Kayıt İşlemi 14 Ekim’e kadar devam edecek haberi ise yine ilk sayfamızda yer alan bir haberimiz. Okumayı ve evlatlarını okutmayı çok seven bir il olarak Elazığ bu konuda her zaman öncü olmuştur. Günümüzde kitap okuma oranlarımız geriye düşmüş olsa da yine temellerimizin sağlam olduğunu düşünüyorum.

Kız çocuklarının okutulması olayı ise bence daha da zaruri bir ihtiyaçtır. Yeni neslin, bilgili olarak cahil olmadan devamını sağlayacak, onların temel donanımlarında çok büyük pay sahibi olacak kadınlarımızın eğitimi, çağdaş bir toplumun oluşmasında vazgeçilemez bir öğedir.

***

“Bir heyet 10.ncu Tümen Kumandanını Ziyaret ederek Asker Hakemlere izin verilmesini isteyecek” haberi dikkatimizi çekiyor. Bölgeye yaşanan, karşılaşmaları yönetecek Hakem sıkıntısı, bu konuda yetkin Askeri personel tarafından karşılanıyormuş. Bu ihtiyacın giderilmesi noktasında, Beden Terbiyesi İl Müdürünün de aralarında bulunduğu bir heyet, Komutanı ziyaret ederek, Askeri personelin ihtiyacı karşılamalarını isteyeceğini öğreniyoruz.

Günümüzde çeşitli spor müsabakalarını yönetecek ve hatta Türkiye çapındaki karşılaşmaları da yönetecek Elazığlı Hakemlerimizin olması mutluluk verici… Rabbim sayılarını arttırsın.

***

Milli Eğitimde Atamalar ile ilgili alt başlıklarda göze çarpan bir başka haberimiz daha var. Bu haberimizde Milli Eğitim Bakanlığının gerçekleştirdiği atamalar ile ilgili bilgiler veriliyor.

***

“Üzerinde Bıçak Bulundu”, “Bir Çuval Buğday çaldı” asayiş haberlerimiz de yine ilk sayfamızda kendine yer bulmuş. Sakin, huzurlu günler geçirmek dileği ile…

***

“Elazığspor Kulübü Adına Çimento Fabrikası Müdürü Ziyaret edildi” Çimento Fabrikasında vuku bulan hadiseden sonra, ilimizdeki kurum ve kuruluşların geçmiş olsun ziyaretleri kapsamında Elazığspor Kulübümüzün de bir ziyaret gerçekleştirdiği bilgisine haberimizden ulaşıyoruz.

***

Köşe yazarımız Mahmut Münip, Yine Mahalli Dertler başlıklı yazısıyla, bu koca çınarı (Turan’ı) bir damla suyla besleyen kıymetli bir abimiz… Saygıyla anıyoruz.