Birinci Dünya Savaşı boyunca Osmanlı İmparatorluğu Arabistan’daki kutsal toprakları korumak amacı ile sayısız Türk gencini silah altına alarak Yemen’e gönderdi. Bölgede 1.Dünya Savaşı öncesinden başlayarak yerel kabilelerin mücadeleleri ve isyanları ile uğraşan Osmanlı Devleti savaşla birlikte sömürgeci devletlerin hakim olmak amacıyla yaptığı işgallere direnmek zorunda kaldı. Yemen’deki isyanlar yüzünden farklı tarihlerde bölgede 7’nci Kolordu’nun dört tümeni konuşlandırıldı. Bunun dışında takviye nizamiye ve redif taburları gönderildi. İç karışıklıklar nedeniyle defalarca askeri harekat yapıldı. Çıkan savaşlarda binlerce askerimiz Yemen çöllerinde çok olumsuz koşullarda savaştı. Savaş sonrasında Yemen yönetimine hakim olan İmam Yahya, Osmanlı Devleti’nin son valisi Mahmut Nedim’in yardımları ile günümüzdeki Yemen devletini kurdu. (*) Bu süreçte tarihi bilgilere göre, Yemen’de 1870 ile 1918 arasında 700 bine yakın şehit verdiğimiz biliniyor.

Tarih sayfalarında Sarıkamış’ta ve Çanakkale’de yaşanan savaşlar yaşamımızın çok önemli tarih olayları olarak yer almış olup, şehit düşen askerlerimizi her yıl anarken onlara sevgi, saygı ve minnet borcumuzu göstermeye çalışmaktayız. Keza aynı şekilde Kore ve Kıbrıs gazilerimizi de unutmuyoruz. Buna karşın Yemen şehitlerimizden yeteri kadar söz edilmemesini önemli bir eksiklik olarak değerlendiriyoruz. Bu nedenle Yemen şehitlerinin hikayesini dile getirmek amacı ile Ankara’da Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı’nda “Yemen Şehitleri” ile ilgili bir konferans düzenlendi. Daha sonra Elazığ Valisi Sayın Ömer Toraman’a ve Belediye Başkanı Sayın Şahin Şerifoğulları’na birer yazı yazarak, 1’inci Redif Taburu’nun hareket tarihi olan 5 Temmuz’da düzenlenecek törenlerle şehitlerimizin anılmasını önerdik. Ayrıca, Yemen şehitleri anısına bir anıt yapılması ve müze açılmasını istedik. Yemen gazisi merhum Elazığlı Tuğgeneral “Mehmet Arif Seyhut” un adının bir caddeye verilerek kendilerinin ölümsüzleştirilmesini dile getirdik. Bu arada yeni seçilen Kent Konseyi Başkanı Sayın Nafiz Koca’dan konuyu sahiplenmesi için yardım talep ettik. 

Edindiğimiz bilgilere göre, resmi olarak bir kutlama ilan edilmemiş olduğu için Sivil Toplum Örgütleri tarafından bir anma programı düzenlenebileceği gündeme geldi. Ancak, bütün bu uğraşılara rağmen 2024 yılında Yemen şehitleri ile ilgili anma törenlerini gerçekleştiremedik. Gelinen bu noktadan sonra, önümüzdeki yılda görkemli bir anma programı düzenlenmesi için Türkiye’deki tüm Elazığlı sivil toplum örgütlerinin konuyu üstlenmelerini, gerekirse bir araya gelerek bu projeyi sahiplenmelerini, Fırat Üniversitesi’ni ve yerel basını da yanlarına alarak geniş bir paydaş grubu oluşturmalarını arzu ediyoruz.

Onlarca yıl yaşanan Yemen Savaşlarının acılarını anlatan ve halkın dilinden düşürmediği Elazığ’ın ünlü “Yemen Türküsü” ile yetinmeyerek, şehrimizin Yemen şehitlerinin anılmasına sahip çıkarak onlara vefa borcumuzu ödemek için “katılımcılık” misyonu üstlenen ve “…toplum için değer üretmeyi” hedefleyen bütün Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarımızın bu konuda ayağa kalkmalarını diliyoruz.

Kaynakça:

(*) tr.wikipedia.org