2021 yılı başlangıcında Dolar Kuru 7,50 TL, Euro 9,00 TL, Altın 454 TL, Enflasyon %14.97, Faiz ise %17 seviyelerindeydi.  Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal Ocak Ayında düzenlediği PPK toplantısında aldığı karar ile Enflasyonla Mücadelede sıkı para politikasını uygulayarak yılsonu enflasyonunu % 12 seviyelerine indirmeyi amaçlıyordu.

2021’in Mart Ayı’nda yapılan toplantı sonucunda Faizleri 200 Baz Puan arttırıldı. Bunun sonucunda ise faizlerin 17 seviyesinden 19 seviyesine yükselmesi gerçekleşti. Bu faiz artırımının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Naci Ağbal’ın görevine son vererek yerine Şahap Kavcıoğlu’nu atadı.

Naci Ağbal’ın görevden alınması piyasa tarafından olumsuz algılanarak, Döviz Kurları’ndaki hareketliliğin üst seviyelere çıkmasına neden oldu.

Kavcıoğlu ise göreve geldikten sonra faizleri sabit tutarak ‘’Enflasyon’un 2 puan üzerinde Faiz Politikamız devam edecek’’ dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘’Faiz sebep, Enflasyon sonuçtur’’ ve ‘’Bir ân önce Faizlerin düşürülmesi gerekiyor’’ açıklaması ile Döviz Kurlarındaki hareketlilik başladı.

Kavcıoğlu’nun daha sonra yaptığı ‘’Manşet Enflasyonu değil, Çekirdek Enflasyonu baz alacağız’’ açıklaması ile faizlerin düşürüleceği anlaşılmış oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘’faizlerin düşürülmesi gerektiğini, faizin yükseltilmesini savunanlarla beraber olamayacağını’’ açıklaması ile faiz düşüşlerinin devam edeceğini anlamış olduk.

Uluslararası piyasalarda, gelişmiş ve gelişmekte olan Ülkelerde Faiz Artırım süreci başlarken ve Enflasyon tüm Dünyada yükselirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizlerin düşürülmesi yönünde bir karar alması ile döviz kurlarında hareketlilik arttı. Günlük bazda %10 oranında kurların yükselmesi ile dövize olan talep her geçen gün cazip hale geldi.

TCMB’nin Dolar Kuruna yaptığı müdahaleler yükselişe engel olamadı ve Dövize, Altına olan taleplerden dolayı Dolar 18 TL, Euro 20 TL ve altın 1050 TL seviyelerine yükseldi.
20 Aralık’ta gerçekleşen Bakanlar Kurulu Toplantısı’nın ardından yapılan açıklamada ‘’Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı’’na geçeceğiz açıklamasının ardından bir gecede Döviz Kurlarında yaklaşık olarak %30 seviyelerinde düşüş yaşandı.                                                                                                 

Bu düşüş Dolar’ı 11TL, Euro’yu 12 TL, Altın’ı ise 620 TL seviyelerine indirdi. Yeni Model’in ilk izlenimleri olumlu oldu ve kısa vadede Döviz Kurlarını baskıladığı görülmüş oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atanan Nureddin Nebati’nin ‘’Kur Korumalı TL Mevduatına talebin 53 milyar TL olduğunu ve bu rakamın gittikçe artacağını söylemesiyle’’ Dövizin dengede tutulacağı anlaşılmış oldu.

                                                                                                                                                                                       Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası 24 Aralık günü ’’ Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatlarında gerçek kişilerde 429 milyon Dolar düşüş olduğu, Tüzel kişilerde ise 1,6 milyar Dolar artış olduğunu’’ açıklamasıyla, Döviz Mevduatları’nın tarihi rekor kırarak 238,9 Milyar Dolara yükselmesi dövize olan talebin devam ettiğini göstermiş oldu.

Kur Korumalı TL Mevduatına döviz bozdurularak geçişin olamadığını, Türk Lirası olanların sisteme girdikten sonra, faiz hassasiyeti olan bir ülkede bu kararın uygulanması ile kısa vadede olumlu olan sonuçların, uzun vadede neye neden olacağını hep beraber görmüş olacağız.

2022 Yılının, Huzur Sağlık ve Bol kazançlı bir yıl olması temennisi ile herkese saygılarımı sunuyorum.