Bir canlı üzerinde ya da içinde sürekli ya da geçici olarak yaşayan, ondan beslenen başka canlıya asalak denir. Asalağın üzerinde yaşamını devam ettirdiği her canlı mutlak surette zarar görür. Gördüğü zararla da kalmaz sonunda yok olur.

Bu tanımlamayı yapmaktaki temel gayemiz, insan ilişkilerinin özünü kavrayabilmeyi sağlamaktır. Yüce Yaradan sanki doğadaki olaylarla insani bir takım menfi ilişkileri benzetme yoluyla, hakikati bize göstermeye çalışıyor. Ki bu ilişkilerin insanoğlunun yaratılışından beri var olduğunu algılamak da zor değil.

Şimdi esas konumuza giriş yapalım. Değerli okurlar, günümüzün yalakaları asalaklığın insan formuna girmiş halidir. Herhangi bir yeteneğe ve yetiye sahip olmamakla beraber, temel vazifesi yanında bulunduğu ve geçimini temin ettiği kişiyi övgüye boğarak, memnun etmektir. Hiçbir zaman sahibinin söylemlerine eleştirel açıdan bakmaz ne söylenirse evet ya da çok isabetli deyip, tasdik eder. Devamlı siz ne yaparsanız yapın ya da ne söylerseniz söyleyin haklısınız der. Onun dünyasında her şey maddi ve manevi çıkarlar üzerinedir. Çıkarları için emin olun olamayacağı şey yok. Peki, böyle insandan insan olana fayda gelir mi? Asla! Bu tür insanlar konumuzu kaybettiğiniz anda sizi hatırlamaz yeni bir makam ve mevkii arayışı içerisine girer. Çünkü başka türlü hayata tutunamaz.

Bir de bu formun farklı bir şekli var. Anlatayım hemen. Zamanında size bir iyiliği dokundu diyelim. Bu iyiliği, bütün ömrünüz boyunca ona minnet duymanız ve beklentilerini yerine getirmeniz için kullanmakta sakınca görmediği gibi, maddi anlamda da amiyane tabiriyle sizi yolmak için elinden geleni yapar. İstekleri karşılanmadığı anda da nankörlükle ve kendisi yaptıklarından utanmadığı gibi sizi utanmamazlıkla itham eder. Bu türden insanların da insan olana faydası olmaz.

Binaenaleyh insan olana insandan başkası zarar veremez. Kısaca ağacı kesen baltadır, ne yazık ki sapı ağaçtandır. Şayet hayatınızla ve yaptığınız işle ilgili doğru kararlar almak isterseniz yanınızda ‘’hayır’’ diyebilmeyi beceren insanların dostluğuna da yer verin. Kalın sağlıcakla….