Tahta bavulla seyahat edenlerin sayısı azalsa da hala o günleri hatırlayanlar vardır. İçine konan eşyadan kendisinin ağırlığı candan bezdirirdi. Denilebilir ki bu bavula sahip olmak bile bir ayrıcalıktı. Mevzumuz bavul değil. Tahta bavulun külfetini bilenlerdenim. Anahtarı bozulur, çivisi çıkar kapatmak bile başlı başına sorun olduğundan çoğu zaman bir kemer ile açılmasın diye bağlandığı olurdu. Deri ve plastik bavul büyük bir rahatlık olduğunu tahta bavulu bilenler çok iyi bilir. Çok eşya olursa fermuarın kapatılması mesele halini alır. Evde küçük çocuk varsa ya da üstüne ağırlık çıkarılarak kapatılabilir! Ömrü gurbette geçenlerden biri olarak söylüyorum ki bavul bizim bir parçamız haline geldi. Aylar öncesinden belli olan bir seyahat için bende seyahat tarihinin başlamasından itibaren bavul telaşı başlar. Nasıl başlamasın ki? Gideceğim yer alışkanlıklarıma uygun bir yer midir? Bavula neler doldurayım. Daha başka ne kadar lüzumsuz düşünce varsa aklıma gelir.

     Bırak her iş zamanı gelince yoluna nasılsa girer diyemiyorum. Kendi bildim bileli böyleyim. Dahası günlerce sabaha kadar bunu düşünür uykularım kaçar. Bana kalırsa bir sırt çantası içine birkaç kitap ile çok özel eşyalar dışında hiçbir şey almamak en iyisidir. Yani bavulsuz seyahat en güzeli. Yalnız olmadığım için bu şansım maalesef yoktur. Refikinizin arzularına boyun eğmekten başka çare olmadığından her denilene de evet diyerek arzulara ram oluyoruz. Refiğine hayır diyebilecek âdem yeryüzüne henüz gelmemiştir! Bu uzun girişten sonra mevzuya gelebiliriz.

     Mecburi bir davet üzerine yönümüzü güneye doğru çeviren biletimizin üzerinde Sharjah Havaalanı yazıyordu. İlk defa gideceğiz. Mütevazi bir hava alanı olduğunu öğrenmiştik. Ancak, ilk defa göreceğimiz için bizi nasıl bir akıbetin beklediğini bilmiyorduk. Yolculuk biraz da heyecan demektir. Yiyecek içecek dahil göreceğiniz her nesne bir macera sebebi olabilir. Bu yaştan sonra maceraya katlanmak ta zordur. Dualar ederek yolumuzun kolaylaşmasını diledik. Yolun sonunda hasret gidereceklerimize kavuşma heyecanı daha fazlaydı. Külfet nimet meselesi diyerek her sıkıntıya şimdiden razı olduk. Havaalanından başlayan insan profilleri ile birlikte nasıl bir yere gideceğimiz hakkında kanaat edinmeye başladık. Bizim gibi endişeli bakışlara rastladıklarımız oldu. Her halinden tecrübe sahibi olanlar da vardı.

     Sharjah Havaalanı çok mütevazi ve küçüktür. Körük çıkışı bizi yerde yatan uyuyan Afganlı, Pakistanlı ve Hintlilerle karşılıyoruz. Buraya bu ülkelerden gelenlerin ilk uğrak yeri olduğu anlaşılıyor. Körükten çıkar çıkmaz bununla karşılaşmamız şaşırtıcı oldu desem yeridir. Anlaşılan BAE’ ne bağlı emirliklere gitmek isteyen Hintli, Pakistanlı ve Afganlıların tercih ettikleri bir hava alanı olduğu anlaşılmıştı. Litrelik şişe suyunu boynuna yastık yapıp uyuyanlar, birbirlerine yaslanıp yerde yatanların hallerinden memnun olduklarını anlamak ayrı bir şaşırma konusu oldu. Sharjah Havaalanı mütevazi olduğu kadar son derece temiz her yer pırıl pırıldı. Seri, kolay, temizliğinden etkilendiğimi itiraf ediyorum. Görevli polisin davranışı son derece kibardı. Biz İngilizce konuşmaya çalışınca bize Türkçe cevap vermesi şaşırtıcı ve sevindiriciydi. Gecenin saat üçünde yabancı bir ülkeye ilk indiğinizde pasaport polisinin size soracağı soruya İngilizce cevap vermeye hazırlanırken bu tatlı karşılama hoşumuza gitti. Küçük ama sempatik ve temiz bir havaalanıydı Sharjah.

     Sharjah, Birleşik Arap Emirlikleri içindeki 7 emirlikten biridir. Yüz ölçümü 80.000 kilometre kare civarındadır. Asya’ya açılan kapı olarak gösterilmektedir. Asya’dan gelen uçakların konduğu emirliktir.

     İstikametimiz Birleşik Arap Emirliği olan Dubai. Birleşik Arap Emirlikleri, İran körfezinin Suudi Arabistan Yarım Adası’nın güney doğu kıyılarını işgal eden yedi emirlikten meydana gelmiştir. Dubai’de bunlardan biridir. Osmanlı topraklarının bakiyesi üzerine 1971 yılından itibaren kurulmuştur. Yedi emirliğin meydana getirdiği bu emirliklere Birleşik Arap Emirliği denilmektedir. Emirlerin her biri birbirlerine akrabadırlar. Daha kuzeydeki Kuveyt, Bahreyn ve Katar’ı ayrı düşünmek gerekir. Güneyinde ise son yılların en zengin ülkelerinden Umman bulunmaktadır. Dubai’ye iki saat mesafededir.