Önceki yazımda 6 Mart 2024 tarihinde Ankara’da Elazığ Dernekler Birliği Federasyonu (ELBİRFED) etkinliği olarak sahnelediğimiz Elazığ Divan Meclisi’nden söz etmiştim.

Yazıp yönettiğim bu etkinlikte, Harput Müziği’nin duayenlerinden TRT Ankara Radyosu Ses Sanatçısı Muzaffer ERTÜRK, Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu Ses Sanatçısı Hasan ÖZTÜRK ile Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu Şef Yardımcısı Turgay Coşkun ve Ankara Devlet Türk Halk Müziği Ses Sanatçısı Faik Doğukan Öztürk solist olarak sahne aldılar. Doğal olarak icra ağırlığı iki büyük ustada, yani Muzaffer ERTÜRK ve Hasan ÖZTÜRK’te idi. Var olsunlar.

Keza tiyatral bölümlerde, halk oyunlarında ve vokal bölümlerde görev alan; 50 yıllık dostlarım ve sahne arkadaşlarım Rıdvan DAĞLAR, İsmail EROĞLU ve Erdoğan KESİCİ ile Ünsal GÜNDOĞDU vardı. Bu değerli arkadaşların yanında Ankara Elazığ Kültür Derneği’nin yöneticilerinden Bülent Yıldırım ile genç evladımız Erdal GÜLMÜŞ de değerli katkılar sağladılar.

Turgay Coşkun yönetimindeki orkestrada değerli sanatçılar yanımızdaydı. Orkestrada Prof. Dr. Hasan Tahsin SÜMBÜLLÜ (Ud), Nuri YILMAZ (Gırnata), Evren TURNA (Keman), Ender ŞEN (Çello), Veysel ATEŞ (Asma Davul-Def-Erbane), Burak ÇAKIR (Darbuka-Erbane), Emre GÜNEY (Qahon-Crash-Erbane), Abdülbaki AKSAKAL (Klavye) performanslarıyla göz doldurdular.

Salonu dolduran değerli seyircilerin ekseriyetini Elazığlı hemşehrilerimiz oluşturuyordu. Ancak, Elazığlılar dışında da Malatya, Yozgat, Kırşehir, Çorum ve Ankaralı değerli dostlarımız gibi, Elazığ kültürünü sevenler, hatırı sayılır sayıda akademisyen, müzisyen ve bürokrat vardı.

Aynı tarihte Sayın Cumhurbaşkanımızın Elazığ’da olması sebebiyle mevcut milletvekillerimiz etkinliğe gelemediler.

Gecemizi teşrif eden Millȋ savunma Bakan Yardımcısı Sayın Şuay ALPAY, İçişleri Bakan Yardımcıları Sayın Mehmet AKTAŞ ve Sayın Mehmet SAĞLAM, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Musa YILDIZ, Elazığ Milletvekili Sayın Gürsel EROL, Eski Bakanlarımızdan Sayın Mehmet AYDIN, Vali Sayın Cahit KIRAÇ, Eski Milletvekillerimiz, İş Adamlarımız ve daha birçok değerli konuk, programı teşrif ettiler. Destekleri için teşekkür ederim.

Programın uzunluğuna rağmen değerli konuklarımız sonuna kadar zevkle izlediler.

Esas maksat bir geleneğin yansıtılması, içeriğin anlatılması olsa da ses, saz ve tiyatro sanatçılarımızın performansı muhteşemdi.

Geri dönüşlere bakarak, izleyicilerimizin bu anlatımlı sahne gösterisinden çok hoşnut oldukları ve başarılı buldukları görülüyor. Ben ve programda sahne alan arkadaşlarımız çok sayıda yazılı, sözlü ve telefon yoluyla tebrik ve teşekkür aldık.

               Maksadımız, Elazığ Divan Meclisi’nin yalnızca müzik icrasından ibaret olmadığını göstermekti. Programın fikri alt yapısının oluşmasında ve icrasında değerli arkadaşlarım Erdoğan KESİCİ, Muzaffer ERTÜRK ve Hasan ÖZTÜRK hem fikirleriyle hem de icralarıyla gösteriye çok önemli katkı sağladılar. 

               Elazığ Halkevi ve EFTUD olarak 70’li yıllardan itibaren çok sayıda benzeri etkinliği sahnelemiştik. Mesela Fikret MEMİŞOĞLU’nun “Hafız Nuri-İri Güllü” opereti ve arkadaşlarımızla yazıp sahnelediğimiz “Telgrafçı Akif-Hüseynik’ten Çıktım Şeher Yoluna” adlı etkinlikler bunlardan sadece ikisiydi.

Akif rolünü canlandırdığım “Telgrafçı Akif” oyununu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 65. Kuruluş yıldönümü kutlamalarında, Ankara’daki “Küçük Tiyatro”da sahnelemiştik. Ağırlığını milletvekilleri ve bakanların oluşturduğu seyirciler arasında, zamanın Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Turgut ÖZAKMAN ve hemşehrimiz değerli sanatçı Rüştü ASYALI da vardı. Oyun çok beğenilmişti.

               Hatırladığımız kadarıyla, oyunun yazımından icrasına kadar projenin içinde Necati KANTER, Rıdvan DAĞLAR, Recep HAKAN, Fevzi ERGÜN (Fevzi Baba), Yücel AYDEN, Mustafa KIRMIZIGÜL, İsmail EROĞLU, Erdoğan KESİCİ, Hasan DOĞAN, Yusuf KAMAÇ (Klarnetçi), Ersan ÖZKAN, Cevdet AKLİMAN, Şengül KONYALI, Meral MAVİENGİN,  Muallȃ KARADAYI, Mehmet ARTIRIR, Mustafa AYTEKİN, Mehmet Tevfik ÖZDEMİR, Zülfü DEMİRTAŞ, Cevdet AKLİMAN, Turgay ÇELİKAT, Nurettin ÇINAR, Hüseyin ÇINAR, Nuri BARIN, Hasan ÖZTÜRK, Osman BULUT, Köksal KAYMAZ, Şahin ÖZDEMİR, Mustafa YAVUZ, Mustafa YALÇIN, Halim TURAN, Halil BİLAL (Davulcu), Murat YAMAN, Müzeyyen İLHAN, Ziyaddin AKGÜNEŞ,  Uğur CENGİZ, Muhammet EDE, Coşkun BOZKURT, Ahmet SEZER, Ressam Ahmet BOĞA, Mehmet ÇAPAN, Hasan ÇAPAN, Taner ASLAN, Atilla ÖCALAN, Ahmet BİNGÖL gibi değerli kardeşlerimiz, arkadaşlarımız, ağabeylerimiz vardı. Hatırlayamadıklarım bağışlasınlar.

               Bizler, özellikle belirli bir dönemde Elazığ-Harput kültürünü yaymaya ve yaşatmaya çalıştık. Halen devam ediyoruz ama, genç kardeşlerimizin daha çok hizmet ederek, emeğe, uzmanlığa ve büyüklere saygıyı ihmal etmeden bu bayrağı taşımaları gerekir.

Esen kalınız…