Dünyada ve ülkemizde enerji yatırımları her geçen gün artarken, son günlerde yeni bir enerji kaynağı olarak “Dalga Enerjisi” nin gündeme geldiğini görüyoruz. Denizlerde oluşan dalgaların itme hareketi ile meydana gelen dalga enerjisi önemli bir potansiyel ve enerjide yeni bir alternatif olarak değerlendiriliyor. Okyanus ve denizlerde oluşan dalgaların itme hareketi ile meydana gelen enerji üretimi, dalga türbinlerinin inşa edilmesiyle gerçekleşmektedir.

Bugün dünyamızda pek çok uygulaması olan ve üretimi yapılan dalga enerjisi Türkiye’de daha önce 2017 yılında Zonguldak’ta 25 hanenin enerji ihtiyacını karşılamak üzere pilot bir dalga enerji santrali projesi ile başlamıştı. Şimdi ise bir İsrailli şirket ile Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Karadeniz dalgalarından enerji üretmek için ortaklık yapmak üzere protokol imzaladığını öğreniyoruz. Türkiye’de ilk olmanın yanı sıra dünyanın da en büyük dalga enerji santrali olacağı ifade edilmektedir.  Ordu Büyükşehir Belediyesi Türk-İsrail ortaklığı ile Karadeniz’de dalga enerjisi üretimi için 150 milyon dolarlık bir yatırımla dünyanın en büyük dalga enerjisi santralinin yapımını gerçekleştirmiş olacaktır.

Ülkemizde Marmara denizi dışında sahil uzunluğu yaklaşık 8200 km’dir. Balıkçılık, turizm ve askeri tesisler nedeniyle ancak bunun 1/5’i elektrik üretimi için kullanılabilecektir. Bu da Türkiye açısından dalga enerjisi için önemli bir kaynak oluşturacaktır. Karadeniz’in güneybatı kıyıları, bir dalga çiftliği kurulması için en uygun bölge olarak öneriliyor. Yetkililerin ifadesine göre, ülkemizin dalga enerjisi potansiyelinin yılda 140 milyar kilovat olduğu tahmin edilmektedir. Dalga enerjisinin çevre dostu olmasının dışında maliyet açısından da diğer enerji sistemlerine göre daha avantajlı olduğu belirtiliyor.

Halen Dünyanın pek çok ülkesinde dalga enerjisi kullanılmakta olup, Portekiz, İspanya, İsrail, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Yunanistan ve İsveç dalga enerjisini kullanan ülkeler arasında yer almaktadır. İngiltere 2.4 megavat kurulu güç kapasitesi ile Dünyanın en fazla dalga enerjisi üretimine sahiptir. (*)

Dalga enerjisi, enerji üretiminde iyi bir alternatif kaynak olarak görülmektedir. Bu nedenle Karadeniz dalgalarından elektrik üretmek girişimi ile ilk adımın atılması çok önemlidir. Ayrıca dünyanın en büyük dalga enerjisi santralinin yapılması ile bir ölçüde dışa bağımlı olmaktan kurtularak enerji açığımızı yeni bir kaynaktan sağlamış olacağız. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın verilerine göre bugün elektrik üretiminin yüzde 33.2’sini doğalgazdan elde ettiğimizi düşünürsek, gündeme gelen dalga enerjisi yatırımı ile bu sayede dışarıya bağımlılığımızın azalması sağlanmış olacaktır. Bu açıdan bakıldığında dalga enerjisinde Türkiye’de ilk olacak bu tesisle yeni bir başlangıç yapılmış olması önemli bir gelişmedir.

Kaynakça :

(*) Özge ESEN